10 неща, които щастливите двойки НЕ правят

Съвсем правилно го е казал Толстой - "Всички щастливи семейства си приличат, а всички нещастни семейства са нещастни по своему". Семейни терапевти обобщиха приликите между щастливите семейства, които ги правят толкова "еднакви".

 

1. Те никога не се оплакват пред близки и приятели
Щастливите семейства знаят, че не си струва да замесват трети лица в отношенията си. Ако възникне недоразумение, разговарят помежду си и си казват нещата очи в очи.
Приятелите ви не могат да бъдат обективни, като правило те са готови от солидарност да ви помогнат да надделеете над партньора си, а това влошава отношенията.
Ако проблемите не се решават и двойката „буксува“ на едно място, по-добре е да се потърси професионална помощ . Семейният психолог може да ви помогне да се вслушате един в друг. Не е разпространена практика у нас, но безпристрастният слушател е по-добър съветник.

2. Те не се сравняват с другите двойки
Партньорите в щастливите двойки се приемат и обичат такива каквито са, с разбирането, че няма идеални хора. Чуждият съпруг може и да ни се струва по-добър, но едва когато живееш и споделяш битието си с някого можеш да го видиш истински, защото в социума всеки се стреми да се покаже в най-добрата си светлина. Любящите съпрузи никога не се присмиват на недостатъците на другия. Приемат различията във възгледите и помагат да партньора си да се развива, поддържайки най-доброто, което той носи в себе си.

3. Те никога не се изживяват като жертва
Щастливите двойки не се обвиняват един друг за проблемите си. Хармонична връзка означава да умееш да простиш и да си даваш сметка за това, че отговорността за случващото се е съвместна. Разбира се, позицията на жертва има много бонуси: власт, възможност да обвиняваш, да прехвърляш вината на другия, вместо да се вземеш в ръце и да промениш собствения си живот. Никой не може да те направи щастлив, ако не си готов да се промениш.

4. Щастливите двойки са весели
Те умеят да се шегуват и със себе си и с партньора, така обновяват отношенията си (особено след раждането на децата). Дори когато животът ги предизвиква с изпитания, намират възможност да разредят напрежението и да се посмеят над проблемите си.
В контакта с детето, което се крие в нас, има огромен потенциал, който е важно да поддържаме.

5. Не се критикуват и не се обвиняват взаимно
Щастливата двойка умее да подчертава достойнствата на другия, а когато се появи проблем се опитва да разбере причините за случващото се.
Ако партньорът ви направи нещо, което не одобрявате е важно да намерите приемлив начин да поговорите с него за това. Критикуването и сълзите няма да решат проблема. Другият просто ще престане да ви слуша или ще направи точно обратното, за да потвърди мнението ви за него.

Fotolia 37913507 X c r

6. Не се опитват да си четат мислите
Щастливите двойки знаят как да разкажат на другия за потребностите си. Затова сме възрастни хора и би трябвало да разполагаме с достатъчно начини да съобщим това, което ни е нужно, вместо да мълчим обидени.
Ако не ви достига внимание, кажете го. Ясните послания са основата на зрелите, стабилни отношения.

7. Не са фиксирани в своите роли в семейството
При тях няма полово разпределение на задълженията. Те са гъвкави и прагматични: днес готвиш ти – утре аз; днес аз се занимавам с детето – утре ти; ако единият от нас има трудности на работното си място – всички се приспособяваме към ситуацията и не правим от това трагедия.

8. Не си крещят
Човек, който се изразява с крещене е нестабилен и неуверен в себе си. Разговорите на висок тон са противопоказани в отношенията, защото с времето хората престават да се слушат един друг. Хармоничните двойки не си крещят, те се договарят, търсят компромиси.
Ако ситуацията е критична, можете да излезете от стаята за малко и да направите 10 дълбоки вдишвания и издишвания, за да се успокоите (помага, колкото и банално да звучи).

9. Не се контролират във всичко
Ревността, контролът, тиранията се случват заради неувереността в себе си. Всеки човек има лични граници, които са неприкосновени. Ако те бъдат нарушавани непрекъснато, ще бъде застрашена не само нашата безопасност, но и ще предизвикат естествено желание да защитиш територията си. 
Не нахлувайте в чуждото пространство, така ще бъдете само по-привлекателни за другия.

10. Не очакват от другия съвършенство
Ние често чакаме „принца на белия кон“, а после се дразним и разочароваме, когато се сблъскаме с недостатъците на реалния човек до нас.
Ако вашият случай е такъв, вероятно е време да се научите да приемате себе си и другите такива каквито са. Забелязвате ли талантите на партньора си? Хвалите ли го за постиженията му?

Изброените правила звучат много простичко, но на практика не са толкова лесно осъществими. Не е задължително всичките десет условия за щастие да са налице, за да сте щастливо семейство, но ако повече от половината липсват в дома ви, може би трябва да помислите какво ви пречи, а дори да потърсите съвет от брачен терапевт.

 

Препоръчваме ви и още две статии за семейните отношения:

Думите, които спояват връзката ни и Мъжете, жените, парите.

Последно променена в Четвъртък, 02 Ноември 2017 12:40
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Какво казаха майките

Какво казаха майките

09 Апр, 2020 Истории

Обичам те > ∞

Обичам те > ∞

08 Апр, 2020 Забавно

Дъщерята на лекаря

Дъщерята на лекаря

07 Апр, 2020 Истории

За кучетата и човеците

За кучетата и човеците

05 Апр, 2020 Истории

52 седмици готвене: Пържене

52 седмици готвене: Пържене

05 Апр, 2020 Кулинарно

Аз пазя теб, ти пазиш мен

Аз пазя теб, ти пазиш мен

01 Апр, 2020 Здраве

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам