"Секс? О, не! Та ние сме женени от векове!"

Автор: Цветелина Чобанова

Влюбваме се. Копнеем да бъдем непрестанно с другия. Опитваме се да предусетим всяко негово желание и да изпълним дори тези, за които не се е сетил. Стараем се да бъдем привлекателни и атрактивни за него/нея. Феромоните са навсякъде около нас. Телата ни се стремят към непрестанна близост. Сексът е в изобилие, оставящ парещи следи в мислите ни и влажни капки по устните.

После се събираме да живеем под един покрив. Понякога се женим, понякога не. Появяват се деца, кучета, котки, дрехи в коша за пране, чорапи по пода, безбройни ризи върху купа за гладене. Има вечери, в които заспиваме от умора преди да се е прибрала половинката, има вечери, в които просто седим на дивана изтощени от работния ден, от грижата за децата, от тичането по задачи. Идват вечери, в които казваме: „Разбрах се да излизаме само с приятели, без половинки, да разпуснем малко“. И така ден след ден, бавно ни обгръща одеялото на ежедневието и вече не се стремим да сме съвършени, да изглеждаме привлекателно, да приласкаем спътника в живота си. Да си спомним за секса... Ами за секса какво? „Само ми е до секс след цял ден изпълнен с памперси“. „Нямам сили за себе си, камо ли за секс.“ „Всеки ден сме заедно, ако днес не успеем и утре е ден.“ „Секс? Вече сме женени от дълги години, страстта не е същата както беше някога.“ „О, да, секс... Какво беше това?“ Хиляди са фразите, които чуваме в главите си или казваме, когато имаме смелостта да обсъдим тази тема с приятели. Но в повечето случаи това е последната тема, която обсъждаме с половинките си. 

Някой ще каже – сексът се прави, не се говори.

Да, така е от една страна, но липсата му е тема, за която е добре да се говори. Защото това не е проблем на единия или на другия партньор, това е общ проблем, на двойката.  

Липсата на секс винаги е сигнал, че нещо се случва. Сексът е вид комуникация между двама души. Нима има по-интимен обмен на енергия между двама души живеещи заедно? Кога стана така, че е по-важно да се обсъдят домашните на децата, проблемите в работата, огорченията от живота или увеличените цени на стоките, избора на интернет доставчик, интериора на къщата или къде ще бъде лятната семейна ваканция, отколкото да се обсъди какво се случва с нас като двойка и нашите взаимоотношения? Какво се случва с близостта ни? С телата ни, които толкова силно се привличаха в началото? Къде изчезна лепилото, което ни е събрало заедно?

Статистиката показва, че ежедневният стрес, психическата изтощеност и душевните неразположения водят до намаляване на либидото както при жените, така и при мъжете, когато те са в дългосрочна връзка. Психологът Дитрих Клусман е изследвал желанието за секс при мъжете и жените имащи дългосрочна връзка и открива, че в началото на връзката 60 % от жените на възраст около 30 години са имали често желание за секс, което след 4 години спада с около 50%, а след 20 години спада до 20%. В същото време желанието на мъжете за секс във времето остава почти непроменено - между 60 и 80 %.

Трудно може да съществуват истински и здрави взаимоотношения, когато са изключени интимните отношения. Слабото сексуално желание понякога може да показва дълбок проблем в самата връзка. И тогава следва да се запитаме – „Какво изразявам с това нежелание от моя страна?“ или „Какво ми казва партньора чрез липсата на сексуален интерес към мен?“. Липсата на секс, нежеланието, страненето от партньора казва нещо, важно е да се запитаме какво и да се опитаме да го разберем.  

Сексът не е награда, нито наказание. 

Използването на секса за наказание или за отмъщение на половинката не е здравословен вариант за никоя от страните. Това не е начинът да се водят битките за надмощие в дома. От друга страна сексът не е награда или отплата за нещо, което сме получили от партньора си. Освен взаимно удоволствие, сексът е и собствено удоволствие, наслада за самите нас, възможност да се отпуснем истински след преживян екстаз. Сексът подхранва и спомага за дълбочината на връзката с партньора. Той е взаимна обмяна на телесно, но и на енергийно ниво.

В друго изследване психолози стигат до извода, че хора, които са склонни да посрещат и да внимават като цяло за нуждите на своя партньор, са по-склонни да откликнат и на желанието за секс от страна на половинката си, дори когато тяхното либидо в конкретния момент не е толкова високо. Резултатът, споделен и от двете страни, е усещане за засилена връзка с партньора и удовлетворение от сексуалния контакт.

Всичко това, мили момичета и момчета „на 20 и на 30 по две“, а и на повече, ни подсеща да не забравяме, че освен да си говорим, да правим планове, да отглеждаме заедно децата си, да се занимаваме с ежедневните дейности, да гледаме в една посока, да умеем да стоим един до друг в трудните и във веселите моменти от живота, ние сме същества, който имат нужда от физически контакт и този контакт ни дава много повече отколкото осъзнаваме. Всеки от нас има нужда да бъде докоснат, погален, прегърнат, целунат и да изживява удоволствието от сексуалното общуване с партньора.

Неизбежно е желанието да намалее в дългосрочната връзка, ако не положите усилия да го запазите. Но именно тук е волята и стремежът на партньорите да поддържат и доразвиват своите взаимоотношения. Всеки от двойката е отговорен за това как привлича другия, как прави живота им интересен, как развива себе си и партньора. Дългосрочните взаимоотношения означават, че няма теми табу, проблемите се обсъждат честно и открито, решенията се търсят заедно. Двамата експериментират, търсят различни форми на забавление. Правят всичко необходимо, за да се поддържа топло огнището и пламъкът - жив.

 

Препоръчваме ви и статията на Цветелина за добрия съпруг.

ЦветиЦветелина е дипломиран психолог и практикуващ психотерапевт. Може да звучи невероятно, но преди да открие, че психологията е истинската й любов, е завършила  инженерна специалност и има блестяща ръководна кариера в голяма фирма. Освен всичко това Цветелина е наш редовен автор и консултант по теми, свързани с психологията, отношенията в семейството, самочувствието и успешната реализация на жената. В личен план може да се похвали с една страхотна, щура дъщеря, която е най-добрият й учител, куче, две котки и чудесен мъж до себе си.

Последно променена в Петък, 21 Април 2017 15:29
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Да забременееш по график

Да забременееш по график

08 Авг, 2019 Добра форма

Когато и ако...

Когато и ако...

30 Юли, 2019 Отношения

Милото

Милото

12 Авг, 2019 Дом

Що се смеете на чуждото страдание!

Що се смеете на чуждото страдание!

19 Авг, 2019 Татко Калоян

Истанбул - столицата на света

Истанбул - столицата на света

17 Авг, 2019 Развлечения

Вие как се казвате?

Вие как се казвате?

11 Авг, 2019 Възпитание

Бели малини

Бели малини

10 Авг, 2019 Истории

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам