6 начина да запазите ума си след развода

Няма нищо по-емоционално изтощаващо от съвместното родителство с конфликтен бивш партньор. Документите за развод може вече да са подписани, подпечатани и получени, но все още сте принудени да се справяте с неговите „номера“. 

Сигурно няма да ви е лесно, но ако се въоръжите с правилната стратегия за комуникация, ще успеете да минете и през това в името на децата си. Помолихме водещи експерти да споделят с нас едни от най-доказаните в практиката им съвети за родителство, споделено с нарцисист.


Проблем: Вашият бивш партньор не желае да приеме границите ви.

Идва да вземе децата и с крясъци ви засипва с безумни обвинения пред тях, засрамвайки ви пред съседите. Може и да сте вече разведени, но все още се чувствате безпомощни пред гневните му изблици.


Какво да направите: Поставете ясно своите граници и се придържайте към тях.

Дайте да се разбере, че няма да търпите подобно поведение, казва Карил Макбрайд, лицензиран брачен и семеен терапевт и автор на “Дали някога ще бъда свободен от теб? Как да преминете през конфликтен развод с нарцисист и да излекувате семейството си”. „Нарцисистите не обичат другите да поставят граници и да ги отстояват, но това е абсолютно наложително, когато ви се налага да споделяте родителство с тях, за да защитите себе си и децата.“, споделя Карил. „Ключът при поставянето на граници е тяхното отстояване. Това може да означава да изключите телефона, да се отдалечите, да затворите врата или да се качите на колата и да си тръгнете. Поставянето на граници не трябва да се прави враждебно, а с търпение и сдържаност, и с учтивост да се приложи на практика.


Проблем: Вашият бивш партньор се опитва да настрои децата срещу вас. 

До вас достига информация, че той говори лоши неща зад гърба ви и се опитва да настройва децата, като им разказва лъжи за причините за края на брака ви.


Какво да направите: Говорете с децата и помислете за терапия.

„Ако децата са достатъчно големи за да ви разберат, седнете с тях и им обяснете защо мама и тате не могат вече да се виждат.“, казва Маргарет Ръдфорд, клиничен психолог и автор на „Седем правила за добра терапия“. „Добре е да им кажете: Може да чуете от мен и от баща си различни неща. И съм сигурна, че е объркващо за вас. Съжалявам за това, но уви често се случва, когато двама души се развеждат. Винаги можете да говорите с мен.”, пише Ръдърфорд добавяйки, че за по-малките деца игровата терапия е чудесен начин да ги подкрепите.

680x374 1 2026930f62310b51d618219d11b60f76690x380 0xc0a8392b 21232665661499941633Проблем: Комуникацията е отвъд границите на предизвикателството.

Както когато сте били женени и вашият съпруг с удоволствие е произнасял дълги гневни тиради за нещо толкова незначително като това да закъснеете с 5 минути за вземането децата.


Какво да направите: Ограничете комуникацията до имейли, ако е възможно.

„Наложете си да използвате за комуникация с бившия си съпруг единствено имейл (освен в спешни случаи).“, казва Тина Свитин, автор на „Развод с нарцисист: съвети от бойното поле“. „Създайте отделен емайл акаунт за комуникация с вашия бивш.“, препоръчва тя. „Най-добре използвайте Our Family Wizard или Talking Parents (платформи съществуващи в САЩ, за да улесняват комуникацията при проблемни разводи). Просто имайте предвид, че имейлите на нарцисистите винаги ще са пълни с проекции и лъжи, от които ще ви се замае главата. Да се научиш да разбираш комуникационния стил на нарцисиста е като да научиш чужд език. Но щом веднъж свикнеш да си го „превеждаш“, ще приемаш имейлите му с много повече спокойствие и дори понякога със смях.


Проблем: Съвместното упражняване на родителство просто не работи.

Забравете за съвестното разделяне и дори за споделеното родителство! Вие и вашият бивш сте като два полюса. Колкото и упорито да се опитвате да формирате единен фронт в името на децата, вашият бивш съпруг няма никакво желание за това.


Какво да направите: Спрете да опитвате съвместно родителство и пробвайте с паралелно.

„Няма как да си сътрудничите с някого, който не желае сътрудничество“, казва Вирджиния Гилбърт, брачен и семеен терапевт, специалист в конфликтни разводи: „Започнете паралелно родителство: комуникирайте само във връзка с наистина важни неща, като лечението или образованието на децата, и нека контактът да е минимален, дори ако това означава две паралелни партита за рожден ден. Погледнете на това по следния начин: Вие и вашият бивш партньор сте като две деца, които си играят едно до друго в пясъчника. Опитайте се да си хвърляте колкото е възможно по-малко пясък един върху друг“. razvod roditeley1 min

Проблем: Бившият ви съпруг знае как да „натиска бутоните“ ви.

В съвместното ви съжителство през всичките тези години, бившият ви съпруг добре е изучил начините да ви контролира. Когато ви изнася тирада: „Как можа да забравиш балетните обувки на детето!“, вие не можете да се сдържите и да не реагирате емоционално.


Какво да направите: Разработете си спокойна, хладна и сдържана реакция и начин на комуникация.

„Вашата комуникация трябва да бъде кратка, монотонна, бизнес-ориентирана и скучна”, казва Свитин. “Когато общувате с нарцисист, по-малко е винаги повече. Вашата цел е нарцисистът да започне да търси другаде своята „нарцисистична храна“. Прегледайте съобщението му и отговорете само на елементите, които се отнасят до съвместното родителство. Охладете гнева си извън имейлите, като разкажете на майка си или на най-добрата си приятелка за това. Прилагането на стратегии като тази, ще ви помогне да си върнете обратно силата.”


Проблемът: Децата започват да се държат егоистично, подобно на нарцистичния родител.

Знаете от години колко егоистичен може да бъде вашият бивш и колко трудно е за него да се съобразява с другите хора и техните потребности. Опитвате да защитите децата си от неговото его, но сега, когато са по-големи, те започват да „прихващат“ от поведението му.


Какво да направите: Бъдете винаги до тях.

"Това може да разбие сърцето ви, но вашият подход към проблема трябва да бъде балансиращ и уравновесен.", казва Ръдърфорд. "Преди не сте споделяли с децата, когато баща им не е плащал издръжката или не е помагал с допълнителни средства за ваканцията им. Сега, когато са вече големи и егоцентрични, започват да обръщат внимание предимно на своите нужди. Дори когато това разбива сърцето ви, е важно да продължавате да бъдете до тях, независимо от възрастта, и да им показвате подкрепата си."

Източник: www.huffingtonpost.com


 


Препоръчваме ви още:

Родителите нарциси 
Момичета, вие сами разваляте мъжете си 
Истински мъж

Последно променена в Понеделник, 09 Октомври 2017 08:37
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Йоанка Калпазанка

Йоанка Калпазанка

10 Фев, 2020 Забавно

Мама пак не стана скиор

Мама пак не стана скиор

31 Ян, 2020 Забавно

52 седмици готвене: Ориз

52 седмици готвене: Ориз

04 Фев, 2020 Кулинарно

Внукът на човекоядката

Внукът на човекоядката

13 Фев, 2020 Истории

Специалната рецепта

Специалната рецепта

06 Фев, 2020 Забавно

Замислете се, момчета

Замислете се, момчета

10 Фев, 2020 Отношения

52 седмици готвене: Задушаване

52 седмици готвене: Задушаване

17 Фев, 2020 Кулинарно

На море в Гърция

На море в Гърция

17 Фев, 2020 Развлечения

Внукът на човекоядката

Внукът на човекоядката

13 Фев, 2020 Истории

Замислете се, момчета

Замислете се, момчета

10 Фев, 2020 Отношения

Йоанка Калпазанка

Йоанка Калпазанка

10 Фев, 2020 Забавно

Онзи един ден

Онзи един ден

10 Фев, 2020 Истории

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам