logomamaninjashop

Един мъж, една жена

Автор: Мария Пеева

Искам да ви разкажа история за Един мъж. Изобщо нямам предвид, че е Моят мъж, да не си помислите такова нещо. Да речем, че е Един мъж, върху когото Една жена има преки наблюдения от има-няма двайсет и пет години.

Един мъж се има за отличен шофьор. Една жена не мисли точно така.

Един мъж кара по системата газ-спирачка и твърди, че така е правилно. Плавното шофиране, което наистина доставя удоволствие на всички в колата, му е под нивото. Той смята, че ако не  ускори, все едно си на скоростно влакче, и ако не натисне спирачката така, че червата на клетите пътници да им се качат в гърлото, все едно не е спрял. Деца повръщат, жена повръща, кучета повръщат, а Един мъж се чуди какъв му е късметът, че всички около него имат слаби стомаси. Веднъж Един мъж качва две момчета на стоп, и те повръщат. Какво доказателство иска повече, Една жена не знае. Когато Една жена кара, никой не повръща, най-много всички да огладнеят, защото пътят става малко по-дълъг. Но добрият апетит за разлика от повръщаното е здравословен и мирише хубаво.

Един мъж не спазва ограниченията за скорост. Той смята, че са „измислени, за да има за какво да те спират“ и още, че „това го няма никъде в Европа“. Глобявали са го десетки пъти и талонът са му взимали, но това са дребни проблеми за Един мъж, който е трябвало да стане пилот на Формула 1, а не просто шофьор като всички останали. Една жена не може да преброи броя на микроинфарктите, които получава, когато Един мъж я вози, а той й се смее в лицето, казва й "Спокойно" с обидно-снизходителен тон и дори обяснява, че е пъзла. Една жена всеки път финишира с мускулна треска на десния крак, когато неволно натиска несъществуващата спирачка, докато Един мъж прави фиу-фиу по завоите с жестока самоуверена усмивка.

Един мъж не спазва и пътната маркировка. Той изпреварва където си иска и както си иска. Когато Една жена му посочва белите непрекъснати линии и мило и търпеливо, макар и с леко истерична нотка в гласа, му обяснява какво означават, той назидателно отговаря, че те били просто „ориентировъчни“ и той много добре вижда, когато има риск да изпревари. Една жена му казва, че тайничко се надява от някое храстче да изскочи полицай и да го глоби с много, много пари. Ориентировъчно.

Един мъж се ядосва и напомня на Една жена, че поне никога не шофира пил, не изпреварва отдясно, не кара в аварийната лента и не минава на червено. И това е нещо. Винаги има и по-голямо зло. Една жена въздъхва и почти е готова да му прости, когато Един мъж, увлечен да обяснява колко добър шофьор е, влиза в насрещното движение след един рязък завой. Отсреща се задава огромен камион. Луд късмет е, че разделителната ограда започва малко по-натам и Един мъж успява в последния момент да мине през тревната площ и да се върне в правилното платно. Една жена и Един мъж се скарват жестоко и не си говорят два часа, което е прецедент в семейната история.

Давам тази история на Моя мъж да я прочете и той казва:

- Първо, изобщо не е вярно и второ, силно е преувеличено.

На което аз отговарям:

- Първо, няма как нещо „изобщо да не е вярно“ и в същото време да е „силно преувеличено“. Или едното, или другото. И второ, ти защо реши, че се отнася за теб?

Моят мъж мълчи известно време и после ми забива този нож в сърцето:

- Ще взема да напиша история за Една жена, която веднъж кара два часа по магистрала София –Пловдив след някакъв раздрънкан камион с кайсии, защото се страхуваше да изпревари.

Този път аз млъквам. След малко отвръщам на удара без никакво заяждане, логично и обосновано, както подобава на Една жена.

- Ние, жените, сме умерено смели и отговорни същества, които макар и отворени към света, СПАЗВАТ ПРАВИЛАТА и са предпазливи. Особено когато децата им се возят на задната седалка. Или пък може просто Една жена да е искала да преброи щайгите в камиона, ей така, от любознателност. Все пак не на всеки се удава шанс в живота да кара зад камион и да брои колко щайги се побират в каросерията му. А това е полезна информация, която не се знае кога може да ти потрябва.

На което той отговаря със злобна насмешка и съвсем не на място:

- С тази скорост не щайгите, ами кайсиите в тях можеха да се преброят.

Една жена възнамерява да направи подписка. Ще поиска КАТ да провеждат ежегодни шофьорски изпити на всички мъже, като в изпитната комисия задължително ще участват и съпругите им и последната дума ще е тяхна. Освен това Една жена сериозно обмисля да направи фейсбук група, която ще се казва „Жените са по-добри шофьори“.

Ако вече няма такава.

 

Прочетете още:

Къща на морето 

Как да се разведеш с жена си в 10 стъпки

Последно променена в Неделя, 02 Август 2020 22:01

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам