logomamaninjashop

Подът - фон на картината "Дом"

Арх. Пенка Станчева – www.ps-architects.com

В продължение на няколко месеца имахме стажантка в офиса – учеше интериорен дизайн в НБУ. Не зная какво успя да научи за краткия си престой при нас, но със сигурност в съзнанието й остана запечатано вниманието към словосъчетанието „под, стени, таван“. На всеки, който навлиза в теорията на интериорния дизайн, започвам обясненията си акцентирайки именно върху тези три елемента на пространството. Те са тези, от които произтича характерът на всяко помещение.

Може ли да се направи аналогия между картина и стая? Ще бъде доста условна. Защото картината е двуизмерна, а стаята - триизмерна. Ако се запитаме кой е фонът на картината „стая“, първосигнално ще си отговорим, че това са стените. Ще бъде и вярно, и грешно. В материята на дизайна няма еднозначни отговори. Аз обаче смятам, че ако стаята е картина, то именно подът е нейният фон. Подът почти винаги подвежда решението за това как да обработим стените и тавана. Подът обмисляме най-внимателно, защото неговата смяна би била равносилна на основен ремонт.

При избора на настилка трябва да държим сметка за това как тя ще повлияе пространството. Ако тя е светла, лека, без силен цвят и структура, пространството ще нарасне визуално. Но подът трябва да „държи“ всичко. Така че ако подът е бял, светло сив или едва доловимо бежово, то стени също трябва да останат светли и леки - за да има баланс между тези основни плоскости в помещението. Поставянето на вещи (мебели, текстил, аксесоари) в такъв тип олекотена „кутия“ следва да доведе до баланс между празно и пълно. За да се изпълни такъв под, материалите, с които можем да се работи са шлайфания бетон (или негови подобия), много светлите плочи гранитогрес с големи размери, монтирани с минимална фуга, както паркети с големи размери тип „дюшеме“ от светла дървесина, която е допълнително избелена.

2 3 4 floor

Добавянето на растер в настилката може да подпомогне проектите в минималистичен стил, като ги обогати с дискретен детайл.

 5 floor

Подобни решения могат да бъдат определени като свежи, леки, въздушни. Но на някои хора това ще се хареса, а на други те ще изглеждат празни и прекалено отворени. На тях ще предложим да уплътним цветността и да изявим структурата на подовите покрития. Дървото отново е един от възможните материали, но този път изборът ни е насочен към орех, тик, както и редица екзотични дървесини. Употреба на под с повече цвят и присъствие насища пространстваната и ги притваря. Това е предпоставка за използването на по-наситен цвят и растер и за стените. Таваните също могат да бъдат облицовани или оцветени. Но посягайки към обработка на тавана, опасността за това помещенията да се „натиснат“ е съвсем реална и е добре комбинацията под-стени-таван да е внимателно балансирана.

6 7 8 floor

9 10 11 floor

Макар паркетът да е най-често използван материал с междинна визуална плътност и цветност, подобни решения могат да се постигнат и с гранитогреси в цвят, гранити, мокети или саморазливни подове.

12 1 floor interface

Съществува и друг подход при вземане на решението за избора на настилка в помещението – превръщането на пода в акцент. В този случай той се превръща в център на внимание, а всичко останало идва, за да „обслужи“ неговото присъствие. Стените и таваните, мебелите, декорацията – всички те правят място за неговата изява. Тогава подът е „звездата“ на сцената на помещението.

12 2 floor bisazza cementiles pill cocktail design india mahdavi

 13 14 15 floor

16                  

    

За тези, които имат интерес по темата за подовите покрития – повече детайли можете да видите тук.

Статията на арх. Пенка Станчева за уюта в дома можете да прочетете тук. 

Последно променена в Четвъртък, 09 Март 2017 09:35

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам