Камен и пиратите от 5 Г

"Къде да се запиша в пети Г?" 
Юлия Спиридонова

Какво е лятото, ако не време за игри и приключения? И, разбира се, омразният на всяко дете списък със задължителна литература за училище... Не бойте се, „Камен и пиратите от 5 Г“ е тук, за да превърне лятното четене в забавно изживяване!

Малко преди последния училищен звънец „Камен и пиратите от 5 Г“ се появява изпод перото на Елена Павлова. Ако през 90-те сте били достатъчно големи, за да играете книги-игри, със сигурност познавате нейното творчество и сте прекарали часове наред в световете, създадени от Върджил Дриймънд и Кристофър Макдоуел. Ако пък не сте – книгата за чудния Камен и забавните петокласници от новото му училище е чудесната първа стъпка към нейната необятна творческа вселена.

В първия учебен ден ще се запознаете с Камен – загадъчния нов ученик в Пети Г клас, чиято глава е пълна с щуротии и забавни истории за разказване… Дали те са измислени, или съвсем като на кино чуждестранни шпиони действително се опитват да отвлекат момчето?

kamen

Камен

Появата на Камен поставя началото на поредица от приключения, в които съучениците му ще научат много уроци за живота и приятелството.

pirat

Пират

Неуморен спътник на хлапетата от класа е и рошавият Пират – симпатичен джак ръсел териер, собственост на ресурсния учител Алко Иванов. През учебната година децата ще посетят Велико Търново и Царевец, а Пират и Теди ще участват в състезание по „аджилити“ – международно признат спорт с кучета, при който обученото животно трябва за възможно най-кратко време да премине през терен, осеян с препятствия.

alko

Алко Иванов

Написан на жив, съвременен език, романът на Елена Павлова пренася очарованието на класическите детски истории в дигиталната епоха. Възрастните могат да са спокойни – книгата предлага на младите читатели възможност да се докоснат до сериозни теми като отговорността към домашните любимци, различни житейски изпитания и силата на приятелството.

elend

Елена Павлова

Камен и пиратите от 5 Г“ е детски роман, какъвто определено липсваше в съвременната българска детско-юношеска литература от последните 20 години (ще ви спестя аналогиите с „Войната на таралежите“ и дори „Следите остават“). Той предлага всичко, от което младият читател се нуждае – загадъчен герой с интригуваща тайна, симпатични персонажи с близки до него/нея проблеми, очарователно куче (закъде без куче в истински добър детски роман!), достатъчна доза приключения, както и сериозни теми за размисъл (приятелството, страха от смъртта, състезателния дух, емоционалната несигурност). Казано накратко, романът на Елена Павлова е отлично попадение за лятната ваканция, и не само.“, Лора Филипова, председател на фондация „Детски книги“

kamen kniga

За да придобиете представа коя е Елена Павлова, ще ви кажем (без преувеличение, а само с мааалко закръгляне тук-там), че тя е един от малцината творци у нас, които могат да се похвалят с авторството на 10 книги (романи и сборници с разкази) и над 30 книги-игри. Носител е на 20 литературни награди и е преводач на над 50 заглавия.

С други думи, лятото спокойно може да започне – „Камен и пиратите от 5 Г“ акостираха в родните книжарници.

Илюстрации: Неда Малчева


Препоръчваме ви още:

Книжният ни списък за лято 2018

Кой обича приказки? Любими книжки за бъдещи читатели

"Лети, лети... слон"

Последно променена в Петък, 08 Юни 2018 10:09

Свързани статии (по етикет)

Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Женската интуиция

Женската интуиция

25 Сеп, 2019 Забавно

Първият принцип на кавалерството

Първият принцип на кавалерството

24 Сеп, 2019 Татко Калоян

Измама за милиони?

Измама за милиони?

25 Сеп, 2019 Истории

Калояне, как можа, бе?

Калояне, как можа, бе?

07 Окт, 2019 Татко Калоян

Аз и Мара

Аз и Мара

22 Сеп, 2019 Забавно

За кожата на една готвачка

За кожата на една готвачка

03 Окт, 2019 Забавно

Най-прекрасният град

Най-прекрасният град

21 Сеп, 2019 Развлечения

Кучешки истории

Кучешки истории

05 Окт, 2019 Любимци

Жена и багаж

Жена и багаж

19 Окт, 2019 Забавно

Прав ли съм? Прав съм!

Прав ли съм? Прав съм!

14 Окт, 2019 Истории

Отвори, неверна жено!

Отвори, неверна жено!

13 Окт, 2019 Забавно

Ужасна майка

Ужасна майка

12 Окт, 2019 Блог

Гласувайте за Надя

Гласувайте за Надя

07 Окт, 2019 Забавно

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам