Летният лагер – плюсове и минуси

Вероятно за някои родители идеята да изпратят детето на лагер е твърде екстремна – много страхове и съмнения са свързани с този вариант за почивка. От друга страна, перспективата да осигурим на детето си интересно преживяване, да го откъснем от компютъра и телевизора може би си струва риска. Какво предлага летният лагер?

На първо място това е опитът в общуването и комуникацията в нетипична обстановка, с различни хора. На децата им се налага не просто да общуват на живо, без есемеси и месинджър, но и да се научат да се споразумяват, да живеят заедно, да споделят стаята и шкафчето си с други, да разрешават спорове и да правят компромиси. Най-важното е, че за този период те създават нови приятелства.

Второ, това е опит в придобиването на самостоятелност и отговорност. Когато остане за по-дълго време без мама и тате, детето взема решения само, понася последствията от думите и постъпките си. В лагера се учи да се справя с битовите трудности, създава си навици за самообслужване и придобива първия си опит в разрешаването на сложни житейски ситуации.

Трето, това е възможност за каляване – както физическо, така и нравствено. Обикновено в лагерите се спазва режим, храненето е здравословно, отделя се много време на физическата активност на открито, което укрепва здравето. Спазването на изискванията за вътрешен ред дисциплинира; уважението и признаването на авторитета на по-опитните и възрастни лидери формират адекватни, здравословни житейски принципи.

Почивката в летните лагери винаги е с интересна и наситена програма. Това е среда, в която детето се учи на нещо ново, проявява интелектуалните, творческите и организаторските си способности, открива и развива талантите си.

Летни лагери 2019

6f7f325422aed3822cba90f577abcf28 XL

Родителските страхове

Лагерът може да има минуси. В повечето случаи те възникват заради страха на родителите да изгубят контрола върху детето, да го оставят да се справя само. Да, далеч от мама и тате може да се разболее, да се разстрои, да се скара с някой връстник… Но всичко това може да се случи и на детската площадка, на двора или на всяко друго място. Достатъчно е да се убедим, че лагерът разполага с компетентен персонал, който може да окаже помощ в случай на нужда.

Да изпиташ себе си

Детските конфликти и сблъсъкът с лошото влияние на другите, от които толкова се страхуваме, рано или късно се случват в живота на детето. Колкото по-рано се научи да изгражда отношенията си самостоятелно, да не се поддава на въздействие, да разбира кое е добро и кое лошо и да се противопоставя на чужд натиск, толкова по-защитено ще е в бъдеще.

Минус може да бъде и адаптацията към новия режим на хранене и психологическия климат. Някои деца трудно свикват с новата храна, с необходимостта да се подчиняват на правила, да лягат и стават по команда, но това им формира правилни и здравословни навици. Стрес може да предизвика раздялата с близките, дома и приятелите, макар че много често наситената програма бързо отвлича вниманието му.

Иначе казано – не бива да се концентрираме върху страховете и лошите си предчувствия. За да успокоим тревожността си, можем да отделим повече внимание на избора на лагер. Полезно е да изясним какви са условията в действителност, какво хранене ще се осигурява на децата, да се запознаем с програмата, да съберем отзиви за лагера и екипа, който ще го провежда. Здравословно е да се отнесем към лагера като към житейски опит – детето ни получава възможност да провери себе си самостоятелно, а ние - да опитаме да приемем порастването му със съответната доза доверие.

Как да подготвим детето за лагер

8390aa5ce8e50f32cee2f668a00694aa XL

Не-лагерното дете

От казаното дотук излиза, че лагерът е едва ли не най-добрият вариант за лятната ваканция. За много деца това е отлична алтернатива на гостуването при баба, но не за всички. При някои трябва много внимателно да се претеглят плюсовете и минусите, преди да бъде взето решението.

Първото, с което трябва да се съобразим, са медицинските показания, за които педиатърът трябва да предупреди родителите. Освен тези показания има и някои особености на детското развитие, неврологични симптоми и т. н. (например заекване, нощно напикаване, аутистични тенденции), които могат сериозно да затруднят адаптацията на детето на новото място и дори да влошат състоянието му. Освен това трябва да се отнесем много внимателно към желанието и готовността на самото дете. Ако то е категорично против, трябва да разберем какви са причините за тази нагласа. Психологични проблеми като агресивността, конфликтността, тревожността в отсъствието на обичайните правила и граници могат да генерират негативен опит. В относително по-свободната среда детето може да се травмира, да се превърне в източник на неприятности за останалите. От друга страна, прекалено тревожното, стеснително, чувствително дете също може да се чувства неуютно.

Дори за не-лагерното дете може да бъде намерен подходящ вариант – градски лагер с дневно пребиваване, лагер с определена насоченост според интересите му, лагер в компанията на близки, съученици, приятели.

5 признака, че детето не е готово за летен лагер

3bd383cdf9446912a35458166e99234d XL

Време ли е, или е рано?

Възрастта не е най-точният показател за готовността на детето за лагер. Макар че 9-10 години е подходяща възраст за начало, при всяко дете има моментът е индивидуален. Някои деца по-лесно свикват с режима на лагера, а за тийнейджърите това е начин да се отърсят от родителския контрол. За да разберем дали детето ни е готово за самостоятелен отдих, можем да обърнем внимание на следните неща:

Желанието – добре е, когато му харесва идеята за такава почивка, дори да знае, че ще е в компанията на непознати, на чуждо място. Задължително е да може да се обслужва само.

Дисциплината – за да си починеш на лагера, а не да се прибереш принудително по-рано, трябва да можеш да следиш за вещите си, за времето, да приемаш спокойно режима и да се подчиняваш на правилата.

Здравето – не е добра идея да изпращаме детето, когато е в период на обостряне на хронично заболяване, в сезона на алергиите, когато е с отслабен имунитет след продължително боледуване.

Уравновесеност – за първото лагеруване е добре да се избере период между възрастовите кризи, когато няма пряка опасност от кризи, нервни сътресения и прекалена чувствителност.

В повечето случаи раздялата с децата може да е напълно оправдан ход, защото в замяна те получават интересна и разнообразна почивка, израстват личностно и развиват своята самостоятелност.

Източник: parents


Прочетохте ли

Градско лято

Последно променена в Вторник, 18 Юни 2019 09:50
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Женската интуиция

Женската интуиция

25 Сеп, 2019 Забавно

Първият принцип на кавалерството

Първият принцип на кавалерството

24 Сеп, 2019 Татко Калоян

Измама за милиони?

Измама за милиони?

25 Сеп, 2019 Истории

Калояне, как можа, бе?

Калояне, как можа, бе?

07 Окт, 2019 Татко Калоян

За кожата на една готвачка

За кожата на една готвачка

03 Окт, 2019 Забавно

Кучешки истории

Кучешки истории

05 Окт, 2019 Любимци

С тийнейджъри на заколение

С тийнейджъри на заколение

29 Сеп, 2019 Забавно

Банско през есента

Банско през есента

01 Окт, 2019 Развлечения

Мамо, защо?

Мамо, защо?

23 Окт, 2019 Възпитание

В предишния живот съм бил генерал

В предишния живот съм бил генерал

21 Окт, 2019 Татко Калоян

Жена и багаж

Жена и багаж

19 Окт, 2019 Забавно

Прав ли съм? Прав съм!

Прав ли съм? Прав съм!

14 Окт, 2019 Истории

Отвори, неверна жено!

Отвори, неверна жено!

13 Окт, 2019 Забавно

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам