logomamaninjashop

Анимационните филми са полезни за децата

Повече от 100 български семейства с деца се включиха в изследването

Главната цел на инициативата е да разкрие как анимационните филми могат да бъдат използвани като полезен елемент в отглеждането на децата. В нея се включиха детски психолози и организации, свързани със стимулирането на въображението и детското развитие. Специализирано онлайн проучване събра мненията на произволна извадка от български семейства с деца от 5 до 15г.

Според проучването, осъществено от Фондация Тротоара и Cartoon Network 65% от анкетираните деца казват, че главното, което са научили от анимациите, е колко е важно приятелството, а 21% от тях споделят, че се са научили да са по-добри с хората, как да измислят нови игри, дори числата и буквите. За 82% от родителите е полезно да гледат анимационни филми с децата си, защото имат какво важно да им предадат чрез даден сюжет. 98% от децата пък споделят, че анимациите им помагат да си починат, след като са изпълнили задачите си, свързани с училище.

Kids diagram

На специално събитие за децата, организирано с помощта на Фондация Тротоара в hOUR SPACE, опитни психолози проведоха кратък експеримент и откриха какво мислят най-малките, когато гледат анимации, и как родителите им се вписват в това занимание. Въпросите им бяха задавани отделно, а след това данните бяха анализирани.

Психологът Виниций Петров, който подготви и проведе анкетата на място, обобщи като извод от инициативата, че: ,„Ако родителите гледат филмчетата с децата си, удоволствието и ползите от тях се удвояват – освен споделено забавление, анимациите са добър повод за разговор и предаване по достъпен начин на семейните ценности. Дискусията в семейството може да бъде по много въпроси например защо даден герой е постъпил по определен начин, какво би направило детето на негово място, как би искало историята да продължи или да се промени. Всички тези елементи могат да улеснят възпитанието на детето по начин, който е по-достъпен и незаплашителен.“

Parents diagram2

Кампанията се провежда за първа година в България с идеята да стане дългогодишен проект. Партньори на инициативата са Фондация Тротоара, Общество за психология и психотерапия hOUR SPACE, психологът Виниций Петров, психологът Виолета Трифонова и блогърът MamaNinja. 

cartoon2

Cartoon Network е обичан от всички канал, фокусиран основно върху момчешката, но харесван и от момичешката аудитория заради своите комедийни и приключенски предавания. Програмата и съдържанието третират теми, които са близки до децата – хумор, приятелство, въображение, екшън и приключения. Cartoon Network е насочен към деца на възраст 6-12 г. и чрез разнообразното си и световно успешно съдържание цели да ги предизвиква да бъдат самите себе си. В програмата на канала се открояват анимационни комедии като „Невероятният свят на Гъмбол“, „Време за приключения“, „Парк шоу“, „Кларънс“, „Стивън Вселенски“, „Чичо дядко“, както и превърналите се в класика екшън поредици „Бен 10: Омнивърс“ и „Малки титани: В готовност!“

От старта си като паневропейски канал през 1993 г. до момента Cartoon Network е локализирал услугите си в Европа, Средния Изток и Африка, където „говори“ 19 езика и „влиза“ в повече от 142 милиона домове в над 70 държави. Cartoon Network предлага забавление и чрез своя отличаван с награди уебсайт, както и чрез игри, видео при поискване, мобилни приложения и огромно разнообразие от лицензи и рекламни артикули. Cartoon Network е марка, собственост на Turner – една компания на Warner Media.


Прочетохте ли

Как детските филмчета могат да са полезни?

 

Последно променена в Сряда, 03 Април 2019 08:36

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам