logomamaninjashop

Банка на бъдещето

Автор: Мария Пеева 

Човек и добре да живее, рано или късно си отваря банкова сметка. Едно време това беше голямо събитие. Спомням си много добре как преди доста години влязох за първи път в голямата сграда, минах с важен и сериозен вид покрай охраната и застанах на някаква огромна опашка да си чакам чинно реда.

- Виж ти. - казах си - Колко много хора искат да си открият банкова сметка тук.

Докато чаках, се заслушах в разговорите им и с ужас установих, че всички те всъщност искаха да си изтеглят парите и да си закрият сметките. Само аз чаках, за да си открия.

Вече се досещате, че това беше през онази тежка Виденова зима, във времената на хиперинфлацията. В онзи ден аз така и не си открих сметка. Но впоследствие откривах и закривах всякакви сметки във всякакви банки и съвсем без да искам, добих богат потребителски опит.

В интерес на истината критериите на физическото лице през годините се променяха. Ако едно време основното, което ме интересуваше, беше банката да е близо до работното ми място, за да мога през обедната почивка да си свърша някои дела, с времето се научих да гледам и други фактори. И близостта на банковия клон отпадна, по простата причина, че дигиталните технологии направиха физическото присъствие в банката съвсем излишно. Въпреки това когато от Прокредит банк ме поканиха да си открия сметка при тях за броени минути от телефона, реших да отида в софийския им офис. Очаквах тежка, стабилна сграда, стандартните елегантни бюра и каси, за които клиентите търпеливо изчакват реда си. Тази банка обаче се оказа съвсем не такава банка.

 

79077781 572773770123987 110141773426196480 n

Ето така изглежда фоайето - човек се чуди в банка ли е влязъл

Разбира се, важно е една банка да отговаря и на другите ми критерии за финансова институция. В нея инвестираме не само средства, но и доверие. Затова първият и според мен най-важен критерий за една банка е да е сигурна и стабилна. Не знам дали ви се е случвало да получавате обаждания от непознати лица, кой знае как намерили телефона ви, които ви предлагат високодоходна инвестиция с бърза възвръщаемост. На мен ми се случва от време на време. Колкото и изкусително да звучи, каквито и лихви да обещават, бързам да затворя. Сигурност и стабилност някак не ми се връзва с концепцията за нереално висока доходност. Когато избирам банка и финансова институция, първо проверявам кой стои зад нея, не какво ми обещава. По този критерий Прокредит ме впечатлиха положително. Банката е част от международна група от банки, собственост на базирания във Франкфурт ПроКредит Холдинг, с основни акционери немски и световни инвеститори – Zeitinger Invest, KfW (Немската банка за развитие) и IFC (част от групата на Световната банка). Всички банки в групата са специализирани изцяло в обслужването на малки и средни предприятия, и на физически лица, следвайки най-добрите европейски практики. По този критерий забележки нямам.

79097255 2517643191838218 3078974011967799296 n

 

Пред асансьора на паркинга ме посрещна тази библиотека

Вторият критерий, който ми е важен е как моята банка ще ме подкрепи, когато започна нов проект, независимо дали е личен или бизнес. Искам да инвестират в мен, но искам също така и да оценят добре икономическото ми състояние и дали ще мога да си обслужавам задълженията. Не по-малко ми е важно също така да ми предложат условия, които ме устройват и са съобразени с моите нужди. Затова банката ми трябва да е гъвкава и да получа индивидуално отношение, когато имам нужда от това. Разпитах банкерите как например мога да получа кредит, след като цялата им банкова дейност е онлайн. А ако съм малка фирма в провинцията, където нямат клон? За мое абсолютно изумление се оказа, че техните служители пътуват на място, за да окажат пълно съдействие при подобни ситуации.

79378821 1222520884598921 7072886249664544768 n

 

Ако все пак имам въпроси, ще ме посрещнат тук

Трети критерий, който ми е важен е прозрачността. Аз не съм икономист и нямам експертно образование. Затова много държа договорите, които сключвам да са прозрачни, условията по тях да са ми ясно обяснени и малките букви да са ми разтълкувани. Искам да ми се обясни какви са предимствата на този или онзи вид кредит, как и защо да инвестирам във фонд, каква застраховка да си направя. Искам моят банкер да е готов да отговори на всичките ми въпроси, колкото и да са лаишки. Трябва да почувствам, че той е там, не само, за да спечели от мен, но и за да ми помогне и че отношенията ни са взаимно изгодни. Това, което ми хареса в Прокредит е, че нямат твърде много различни видове сметки и с една или две мога да управлявам всичките си финансови дела, фирмени или лични.

79379916 1079050375820223 7002232822169600000 n

 

А това е кафето за служители - бих работила на такова място

Накрая, но съвсем не на последно място, искам услугите на банката ми да са лесни, удобни и достъпни. Важно е да мога да управлявам финансите си 24 часа в денонощие и за предпочитане по интернет. Дигиталното банкиране все повече навлиза в ежедневието ни и най-вероятно скоро ще дойде време, когато изобщо няма да се налага да губим време да посещаваме банков клон, а само с няколко клика на телефона или компютъра ще се разпореждаме с парите си. Всъщност това е и основната причина, поради която възнамерявам да си открия сметка в Прокредит - онлайн и за “едно селфи време”, както гласи кампанията им. Скоро ще споделя дали съм доволна и наистина ли е толкова лесна за използване от обикновения потребител, на когото му е писнало да виси в близкия клон с дете под мишница. Или с куче. Или просто с твърде много задачи, за да има време за опашки.

Untitled collage 4

Още някои дребни, но не маловажни улеснения за клиента

И нещо забавно за финал. Както си правех тези селфита и снимки, охраната дойде при мен и ме задържа. Докато обясня, че правя статия за банката, докато намерим служител, който да потвърди, три пъти се препотих! Но така или иначе, ми беше доста каръшки ден вчера, защото първо на интервюто в телевизията си тръгнах с микрофона и чак в колата усетих, че нещо ми убива на гърба. После не искаха да ме пуснат с кученцето в сградата на НДК за коледния панаир на книгата. И изобщо - цял ден се навирах в лицето на охраната и създавах проблеми на хората, които си вършеха работата. Което никак, ама никак не е похвално. А вие запомнете от мен - снимки в банката - не!

Последно променена в Петък, 13 Декември 2019 02:18

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам