logomamaninjashop

Майка на 64 години – медицинско чудо или гавра с природата

Вече никой не се учудва на новини за жени родили след 60-годишна възраст. Затова и съобщението, че 64-годишна испанка е родила близнаци, не предизвика кой знае каква еуфория. По-подробното запознаване със случая обаче буди много въпроси, които могат да бъдат отнесени както към професионалната етика на специалистите извършили ин витро процедурата, така и към психическото здраве на жената, станала майка за втори път.

Испанката, чието име не се споменава, забременява и в двата случая в САЩ. Първият път ражда момиченце, което сега е на 6 години, но й е отнето от социалните служби в град Бургос, защото не е полагала адекватни грижи за него. Въпреки рестриктивните мерки, жената прави втори успешен ин витро опит и ражда почти износени близнаци с тегло 2200 грама и 2420 грама. От гледна точка на възрастта й – постижението е феноменално. Дали обаче е морално? Ако не си бил в състояние да отглеждаш първото си дете, какво гарантира, че ще можеш да полагаш грижи за следващите две? Кой трябва да направи адекватен избор, ако самата жена не е в състояние да вземе правилно решение, водена от стремежа да роди на всяка цена? Защо лекарите извършили оплождането не са отхвърлили тази възможност и просто са прибрали парите на пациентка, която явно не е в добро психическо състояние?


16787947 1260787004004578 1624276272 n

Този случай неизменно ни напомня за един друг преди почти 7 години, когато в русенска болница 62-годишна жена се сдоби близначки. Красимира Димитрова роди с донорски материал Мери и Жаклин, след ин витро процедура в репродуктивния център в Плевен.
Децата са извадени по спешност, заради влошаване на здравословното състояние на жената и се раждат с тегло 500 и 900 грама. По-малката - Жаклин не оцелява, но неонатолозите в русенската болница успяват да спасят другата близначка - Мери.
Много въпроси породи този случай, дори мнението на специалистите беше нееднозначно. Заговори се за психичното здраве на жената, която цял живот е живяла със строгите си родители и през ум не й и минавало да роди, докато те са живи. Прави тази крачка едва след като и двамата са починали, на пределна възраст, след няколко опита за осиновяване на дете. Социалните служби явно са преценили, че възрастната психиатърка не е в състояние да се грижи за дете и не са позволили осиновяване. Нищо обаче не е могло да спре Красимира да пристъпи към ин витро оплождане и макар едни специалисти да са отхвърлили това нейно желание, други са взели парите й.

Лекарят извършил успешния ин витро опит бе наказан от Комисията по етика към БЛС и то за неетично отношения към колегите си от русенската болница, където беше осъществено раждането. Макар, че би могъл да понесе наказание затова, че се е възползвал от жена, която явно не е в състояние да вземе разумно решение, водена единствено от желанието да осъществи мечтата си за дете. И в момента същият специалист работи и управлява Медицински репродуктивен център, въпреки че преди години името му беше замесено в скандал за продажба на донорски яйцеклетки. Обвиненията срещу него останаха недоказани.
Подобни случаи вероятно ще има още, защото нормативната уредба не е достатъчно категорична. След новината за 62-годишната родилка беше наложено ограничение за ин витро с донорски яйцеклетки до 51-годишна възраст. Жените навършили 43 години обаче вече нямат право да кандидатстват за финансиране за ин витро от държавния фонд.

На практика Красимира Димитрова е сурогатна майка на собственото си дете, ако въобще може да съществува подобна формулировка. Тя забременява с донорски материал и износва плод, в който няма нищо от собствените й гени. Сурогатството е една друга „деликатна“ тема, макар с промените в Семейния кодекс да бяха очертани някакви рамки за прилагането му.

Последната възрастна първескиня у нас засега е 57-годишна бургазлийка, която през 2014 година роди близнаци, вследствие на ин витро оплождане. Момиченцата идват на бял свят с тегло 1400 и 1550 грама. Лекарите уточниха тогава, че жената се е подложила на хормонално лечение за безплодие в чужбина.
Какво се случва с децата на жените, които би трябвало да гледат внуци, не знаем. Красимира Димитрова отдавна отказа да „говори“ с медиите, заради атаките, на които беше подложена. Не е ясно как се развива детството и на двете бургазлийчета. При всички случаи обаче обстоятелствата, при които растат не са обичайни. Спорно е и дали собствените им майки са в състояние да полагат адекватни грижи. Можем ли да прогнозираме какво ще се случи с тези деца след 10-15 години? В общи линии – да. Ако все още имат живи родители, ще са се превърнали в болногледачи.

 

Янка Петкова

 

 

  1. Най-популярни
  2. Най-нови

За децата и пясъчниците

За децата и пясъчниците

05 Юни, 2020 Здраве

Винени страсти през юли

Винени страсти през юли

04 Юни, 2020 Кулинарно

Ранно пиле, рано пее

Ранно пиле, рано пее

04 Юни, 2020 Забавно

Филмът "История на пластмасата" безплатно онлайн

Филмът "История на пластмасата…

03 Юни, 2020 Образование

Добрата клюка

Добрата клюка

03 Юни, 2020 Отношения

Моите рестарти

Моите рестарти

03 Юни, 2020 Кариера

Кога да отидем на терапия?

Кога да отидем на терапия?

01 Юни, 2020 Добра форма

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам