logomamaninjashop

Близо 1600 деца и семейства в риск се довериха на фондация „За Нашите Деца“ през 2018 г.

През 2018 г. фондация „За Нашите Деца“ продължи да работи всяко дете в България да живее в сигурна семейна среда. Екипът на организацията вярва, че единствено семейството може да даде стабилна основа за успешното развитие на детето и че единствено в семейство то може да получи силен старт и да се радва на пълноценен живот. 

Близо 1600 деца и семейства в риск се довериха на фондация „За Нашите Деца“ само през изминалата година. Експертите ѝ работиха с над 1400 деца и семейства в центровете за обществена подкрепа в София и ПловдивЦентъра по приемна грижа и Центъра за настаняване от семеен тип „Детска къща“. 1314 деца в биологични, осиновителни и разширени семейства ползваха услугите ѝ, 53 деца намериха любов и грижа в 36 приемни семейства, които организацията подкрепя, a 11 бебета посрещнаха първите си месеци в уюта и топлината на „Детска къща“. Организацията помогна на новородени и техните родители, на многодетни семейства, семейства живеещи в бедност, родители с увреждания или зависимости, семейства на деца с увреждания или здравословен проблем, семейства на недоносени бебета и др.

Предотвратяване на раздялата и реинтеграция

През 2018 г. екипът на фондация „За Нашите Деца“ работи по над 340 случая по превенция на изоставянето на деца. Благодарение на отдадеността на социалните работници, 298 деца в ранна възраст не се разделиха с родното си семейство.

Чрез програмите за семейна подкрепа фондацията работи и с 8 деца, настанени в семейства на роднини и близки, 15 осиновени деца и техните семейства, 11 деца жертви на насилие, 15 деца в риск от отпадане от училище, 12 деца с трудно поведение, които също бяха в риск от изоставяне.

Експертите ѝ подкрепиха 60 деца и родители в процес на реинтеграция с консултации и оценка.

socializacia

Социализиращи дейности и обучения

Общо 144 деца получиха възможност да участват в различни социализиращи дейности – театрални постановки, куклен театър, бебешка опера, екскурзии и излети, пикници сред природата и др. Докато се забавляваха и играеха, децата се учеха да общуват, да споделят, изграждаха по-силна емоционална връзка с грижещите се за тях възрастни.

И през изминалата година организираните от фондацията безплатни курсове за родителски умения продължиха да се радват на голям интерес и посещаемост от бъдещи и настоящи родители. В резултат, 105 кандидат-осиновители вече са готови да дадат любящ дом и втори шанс на много деца. За екипа на фондацията много важна част от работата с родители е ранното идентифициране на проблеми и предизвикателства, свързани с грижата за деца, и оказване на навременна подкрепа за справянето с тях. Това включва подкрепа на родителите дори преди появата на детето. През 2018 г. организацията проведе 40 курса за родителски умения, в които участие взеха 227 бъдещи и настоящи майки и татковци.

kurs roditelski

Една от отличителните черти, и причина фондация „За Нашите Деца“ да е предпочитан доставчик на услуги, е високото ниво на качество и експертиза на екипа. Тяхно вярване е, че специалистите трябва регулярно да обновяват и надграждат своите знания, за да са по-добри в подкрепата към децата и семействата. През 2018-та година фондацията подкрепи 91 специалисти с тренинги и обучения на различни теми, с които те повишиха своите компетенции.

Подкрепата към биологични, роднински и осиновителни семейства, която фондацията извършва по международно утвърдена методика, се отразява позитивно върху децата, категорично сочат изследванията на качеството на услугите. В резултат на работата на фондация „За Нашите Деца“ при 115 от оценените 176 деца е констатирана положителна промяна, родителите им полагат необходимите грижи за тях и посрещат адекватно нуждите им. Родителите на 61 от децата все още се нуждаят от помощ. Екипът работи усилено за изграждането на емоционална връзка между родителите и техните деца. 139 деца в риск от изоставяне останаха в родните си семейства.


Препоръчваме ви още:

Доброто съществува - и то е във всички доброволци

Безплатно обучение на тема ранно детско развитие

Проект на фондация "За Нашите Деца" в кампанията "Избери, за да помогнеш"

Последно променена в Четвъртък, 21 Февруари 2019 16:27
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Определението за секс

Определението за секс

21 Авг, 2020 Забавно

Селски неволи

Селски неволи

23 Авг, 2020 Истории

Бягство от светлината

Бягство от светлината

23 Авг, 2020 Истории

Изгубени в превода

Изгубени в превода

29 Авг, 2020 Татко Калоян

Тежкар

Тежкар

02 Сеп, 2020 Забавно

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам