logomamaninjashop

Момичета, не бъдете просто майки!

Автор: Пролет Николаевич

Може би много от вас ще ме оплюят, много от вас ще ме заклеймят – та нали майчинството е изконно право на жената. Тя е създадена да дава живот и да го поддържа.

Да! Не отричам това чудо, което само една жена може да усети. Чудото да носиш живот, да го родиш, да отгледаш човек. Но, момичета, човекът не се създава само от един! Създава се от двама. Жената без мъжа не може, мъжът без жената също. Трябват двама да се създаде един живот. И двама, за да отгледат човек. За съжаление, много голям процент от мъжете в България все още живеят в минало време, когато мъжът работи и носи парите, а жената поема всичко останало.

Пиша ви с молба. Молба, продиктувана от нещата, които ежедневно виждам около себе си и които изпитвам сама на гърба си. За Бога, момичета, не бъдете просто майки.

Бъдете откриватели, инженери, бъдете адвокати, творци, бъдете химици, генетици, учени, бизнесмени, теоретици и практици, ракетни инженери, астронавти, автомобилни състезатели, печатари, дизайнери, археолози, физици, ако ще и алхимици! Бъдете цялата палитра от възможности, които се крият зад всеки ъгъл на нашия живот. Не оставяйте ежедневието, проблемите, умората и еднообразието да убият у вас онази част, която кара всеки човек да продължава напред.

11 неща, които ми се иска да знаех преди да стана майка

c287a06d601b14d8c5e1706c093840ac XL

Знам, че майчинството е прекрасно нещо. Но то е и също толкова тежко и погубващо. Съжалявам, че давам гласност на всичко, от което една жена се отказва, когато реши да има дете. Всъщност не съжалявам. Защото съвременният свят е свикнал да слага розов оттенък на много неща и майчинството е едно от тях.

Не, майчинството не е толкова розово, колкото си мислят всички. То е тежка отговорност, която в много случаи пада върху гърба на жената. Отговорност за това детето да е нахранено, облечено, да се чувства добре, да е образовано, да е здраво, да е щастливо, да е обгрижено. И не толкова финансова, колкото емоционална и физическа отговорност. Защото още в момента, в който детето поеме първата глътка въздух, животът на жената се променя завинаги. Променя се и този на мъжа, но по много, много по-различен начин. От майката зависи да го кърми и да бъде с него 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Майката остава в къщи и поема всичко, свързано с детето и къщата. Мирогледът се променя, светът се променя, променя се и ежедневието й! Завинаги, окончателно! В главата си, майката никога вече няма да бъде сама. Дори в редките моменти, когато има възможност да обърне внимание на себе си, мислите й препускат бясно към децата.

Майчинството е самотно начинание. Самотно и дълго, обвързано с безсънни нощи и сиви дни. Да, страхотно е да видиш как малката душичка гука, пълзи, прохожда. Как се учи да говори и какви щуротии й идват на ум. Но в основата си, в онази истинската от живота, майчинството е самотно. Бащата е на работа, приятелките също имат своите задължения. Ако имаш късмет да имаш близка с дете на годините на твоето, ще имаш дружка в безкрайните разходки по градинките. Но скоро и това ще натежи – разговорите ще се свеждат единство до нуждите и действията на децата. Ежедневието става еднообразно, мисленето става еднообразно, говоренето става еднообразно, животът става еднообразен. Сведен единствено до майчинството.

Самотата на майчинството

da0dc14798d563709df8f421bf808347 XL

В главата на майката може би препускат хиляди мисли, за хиляди неща, но тя трудно може да намери време или да се концентрира, за да ги излее пред някого или на нещо. Бащата има своето ежедневие, съсредоточено върху поддържане на финансова стабилност. Денят му след работа е насочен към това да почине, да се освободи от умората и напрежението от работната среда. Това не може да се случи на майката. И навън, и в къщи, тя е на работа. Винаги, нон-стоп... Работа, работа, работа. Да сготви, да изчисти, да пусне пералня, да просне, да изглади, да гледа детето, да го нахрани, да го облече, да го изведе, да го забавлява, да го учи, да го научи да си мие зъбите, ръцете, лицето, да го научи да пишка на гърне, да яде само, да не рисува по диваните... и още много, безброй неща.

И в това ежедневие, в това майчинство, жената губи себе си. Потиска стремежите си, емоциите си, желанията си. Размива се в това да бъде майка. А когато малкото порасне и дойде време за ясла и градина, на дневен ред идва финансовата страна на живота. Майката трябва да работи, за да има семейството възможност да отгледа детето си. И тогава идват други проблеми. Майката не е желан кадър – тя ще излиза често в болнични заради детето, може би няма да има необходимия стаж или умения... И тогава намира работа, каквата и да е работа, за да изкарва пари. Защото семейството има нужда от средства.

И така бавно, но сигурно, майката тръгва по една спирала, от която не намира изход. Времето не стига за нищо, умората надделява. Стремежите се стопяват, желанията изчезват. И майката се концентрира върху това, което е необходимо и забравя това, което иска...

Пътят към майчинството

9b8672ec3a51fee82974eaafb27e83e2 XL

Момичета, знам че е трудно. Знам колко сте изморени, самотни, стресирани, депресирани. Минала съм през същото и продължавам да минавам всеки ден. С вас съм, като вас съм. И всеки ден се боря с меланхоличното желание да оставя реката на сивото ежедневие да ме повлече и да започна да мисля единствено за належащите нужди и отглеждането на децата.

Тази вътрешна борба ме изморява още повече, но и нензайно как ми дава сили, които черпя от непонятни за мен недра. Разбрах за себе си, че с малки стъпки напред към това, което искам да правя и бъда, животът ми придобива различен смисъл, обагрен е в различни нюанси. Изпитвам страх от всяко ново нещо, с което се захващам, но колкото повече ме е страх, толкова по-силна се чувствам и знам, че мога да го направя. Всичко това ме прави повече човек, прави ме повече майка. Защото с новите умения, които придобивам, и новите неща, които правя, разширявам мирогледа си и знам, че мога да дам на децата си повече от това да бъда просто майка.

Няма сила на света, която да замени майчината любов, майчината ласка и прегръдка. Но няма и сила, която да спре желанието да промениш света си, за да бъдеш по-добра майка, жена, човек!

Затова момичета, не бъдете просто майки. Бъдете откриватели, инженери, бъдете адвокати, творци, бъдете химици, генетици, учени, бизнесмени, теоретици и практици! Бъдете цялата палитра от възможности, които се крият зад всеки ъгъл на нашия живот. Заради вас самите. Заради децата ви!

За раждането в дома си Пролет ни разказва в Натурално. Още нейни истории може да прочетете тук.


Препоръчваме ви също:

Имаш ли време за себе си

Майчинството е като маратон

Да работя или да се отдам изцяло на майчинството

 

Последно променена в Четвъртък, 29 Ноември 2018 21:39

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам