logomamaninjashop

Шок! Трагедия! България плаче!

Автор: Валентина Вълчева

Доверието във фейсбук спаднало с 20 % за второто тримесечие на 2018 г., а Марк Зукърбърг вече слязъл от 3-то на 6-то място по богатство (Жив да го ожалиш значи!). Само да уточня, че новината идва от национални и международни медии, така че би трябвало да е реална.

Винаги съм смятала, че ако някога се случи интересът към фейсбук да се срине тотално и Марк Зукърбърк най-накрая се види принуден да си намери истинска работа, няма да е заради хакерите, нито заради милиардите оборотни картички с котенца, чудотворни икони, четирилистни детелинки и чаши кафе, нито дори заради необятната неграмотност в майчинските групи и тези от типа на „Простотията българска” (които всъщност само потвърждават опасенията за общия IQ на целокупното българско човечество). Това, което може да превърне фейса в паяжинясал социален еквивалент на турска сапунка, която само бабички и изтъпели от скука неудовлетворени домакини следят, е не съвсем новата напаст, която пълзи по профилите със скоростта на чумата по козите в Шарково – а именно фалшивите новини.

ШОК!

УЖАС!

КОШМАР!

БОМБА!

ТРАГЕДИЯ!

БЪЛГАРИЯ ПЛАЧЕ/СТРАДА!

ЕДИ-КОЙ-СИ ИЗБУХНА/ИЗРИГНА/ВЗРИВИ ФЕЙСБУК!

СКАНДАЛ!

НЕВЕРОЯТНО!

СЪБУДЕТЕ СЕ, БЪЛГАРИ! (Следва някакъв ялов призив за гражданска война, само защото някой си сутринта се е прещипал с ципа на панталона, за което, разбира се, кой друг да е виновен, ако не лично президентът на България например.)

И любимите ми напоследък: ЛИЛЯНА ПАВЛОВА/БОЙКО БОРИСОВ/КОРНЕЛИЯ НИНОВА/РУМЕН РАДЕВ (или друг моментно известен политик)… следва някаква толкова абсурдна дивотия, че само човек с мозъка на петгодишно дете би се вързал. С много удивителни, все едно от това зависи „новината” да стане по-достоверна.

С нарастваща тревога откривам подобни линкове по стените на мои фейсбук-приятели, от които не съм го очаквала. „Гъделнюз” пускат „новина”, че от МОН щели да махат Вазов от учебниците заради хомофобия. Лошо няма – „Гъделнюз” са новите „Бъзикилийкс”. Но когато отвори човек коментарите отдолу, установява, че най-малко трийсет и осем души са проявили чудеса от героизъм в областта на псуването и откровеното изпростяване, при това след като вече е пояснено, че става дума за шега.

То не беше митичното дарение на хърватския национален отбор по футбол! То не беше иконата баба Дора с тежък инфаркт в болница. То не беше национален план за тайно унищожение на коза/овца/свиня/кокошка/мисирка, за да се освободи място за 150 000 бежанци. То не беше Вазов/Ботев/Вапцаров вън от литературата. То не беше Гришо с друго някакво дарение. То не беше покупка на гръцки остров от Бойко Борисов. То не беше пластмасов ориз, в който с малко обща култура няма как да не разпознаете най-обикновени пластмасови гранули. То не беше малоумието със средната работна заплата в Сърбия, която уж ни била изпреварила, нищо че една бърза справка в Гугъл казва, че ние сме все така със сто и кусур евро напред. То не бяха бусове, отвличащи деца заради органите им. То не бяха световни конспирации на фармацевти, лекари, масони, илюминати, рептили, соросоиди и не знам още кои за затриването на Homo Sapiens от лицето на Земята. Кемтрейлс, светещи ангели, слизащи от небето, мъже в черно и летящи чинии, плачещи богородици, сензационни открития, включващи най-вече лекарства против рак от семки на лимон и слюнка на екзотичен охлюв, бедстващи самотни майки на шестзнаци от село Долно Нагорнище. И т.н., и т.н.

Шок, ужас! Нямаме далавера от ЕС!

shok

Сами по себе си тези слабоумни напъни на никому неизвестни сайтчета и списвачите им не са проблем. Всеки има право на своя си делириум. Проблемът е в онези, които допускат да им повярват дори за миг. Не че нещо, но… мен някак си ме тревожи мисълта, че човек, който е в състояние да се върже на някоя такава кретения, има законово право да гласува и да отглежда деца.

Разберете ме правилно! Липса на каквото и да било самоуважение е да налапаш такава кукичка първосигнално, вместо просто да пуснеш едно търсене в Гугъл, колкото да видиш, че няма нищо подобно. Сериозно ли допускате, че Вазов ще изпадне от учебната програма? При това без да бъде отразено от нито една национална медия? Или че след цялото опяване за козичките на баба ви Дора, ще я покоси инфаркт и никой няма да го съобщи поне? Не че е особено важна новина, но би била любопитна. И как точно си представяте консумацията на ориз от пластмаса? Борисов и Меркел в таен заговор за 150 000 бежанци в Шарково? Моля ви! Не просто е несериозно – малоумно е.

Един съвет, ако позволите! Когато попаднете на нещо подобно и допуснете глупостта да отворите линка (макар че, ако отдолу се мъдри „брадва.бг”, „информиран.нет”, „петел.бг” или някое друго такова „знаково” адресче, нямате оправдание), поне проверете авторството и източника! Ако първото липсва, значи е fake! Ако второто е налично, твърде вероятно е да води към споменатите по-горе сайтове за измислени новини, шеги и закачки. Ако пък и второто липсва, значи… Да обяснявам ли какво значи? И да - колкото и да е неприятно, ако случайно някой се опитва да ви убеди, че еди-кой-си член на управляващата партия или опозицията е изтърсил еди-каква-си глупост, твърде е възможно просто… да ви лъже. Повярвайте, знам иначе какво изкушение е да полаеш по някого, който си го е заслужил! ГОЛЕМИТЕ БУКВИ и безбройните удивителни в заглавието са 100-процентов знак за откровена измислица, колкото и измамно любопитна да е информацията надолу.

Сега! Аз прекрасно разбирам националната ни необходимост да полаем подир данъчни, социални, НОИ, политици, лекари, полиция, учители, частници и прочее. Човещинка, както би казал бай ви Ганьо. Животът е труден, гаден и иска хъс, който не всички имат. Иска си и разум някакъв, какъвто също… нали… не всички… Няма лесно, което самó по себе си е достатъчно, за да ти прецака житейската нирвана отвсякъде. И тук „новините” с много удивителни и сензационни „разкрития” идват като дар свише, отваряйки чудни полета за изява на родните таланти в областта на проклетосването.

А, да. Всички онези препратки към статии и сайтове за вълшебни чайове и хапчета за отслабване са нищо повече от гореизброеното. Това не ви е „Матрицата”, за Бога! Съжалявам, ако това натъжава някого, но и аз съм в същото положение – на диета, без достатъчно видими резултати.


Препоръчваме ви още:

За фалшивите новини и пост-истината

Какво научих от фейсбук

Пазете се! Тази жена отвлича деца!

 

Последно променена в Четвъртък, 02 Август 2018 09:09

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам