logomamaninjashop

50 първи свещи

Автор: Янка Петкова


Вече си на 50. Свиквай. Щом връстничката ти Джулия Робъртс може и ти ще можеш. Най-важното е, че годините не ти личат. Така каза и 80-годишният писател, който не можа да ти даде автограф, защото си беше забравил очилата.


Предлагам да не си губиш времето с кризи. Мина кризата на 30-те, после и тази след 40, от опит знаеш, че е чиста загуба на време. Защото ако не друго, опит имаш. Сега да ти падне едно начало, че да го предскажеш до края.

Клишето, че жената след 50 не остарявала, а ставала по-опасна, е отлежало почти колкото теб. Обаче е вярно. Трудно ще те излъжат, няма я оная наивност, която те правеше още по-руса. Ще устоиш и на четките, и на пързалките и на всякакви други художествено-спортни похвати, с които се опитват да ти хвърлят прах в очите. Ти най-добре знаеш, че това са древни техники за аматьори. Четеш ги като книга и не се ядосваш много, защото вечер си в периода „майната му“.

Рано ти е за моделиращо бельо, дръж се за дантелата и давай напред. Е, налага се първо да минеш през няколко медицински кабинета, не за друго, заради тунинга. Офталмолотът ти обяснява, че е време да смениш очилата „за близо“. При стоматолозите напоследък чуваш все един и същ рефрен: „Под мостовете те гризе пулпит… “. А гинекологът твърди, че според резултатите от цитонамазката си в Б група. На въпроса ти защо в Б, смутено обяснява, че в А група са жените в детеродна възраст. Голяма работа. И ти си била в детеродна възраст и даже си се възползвала от нея. Доказателството е една тийнеджърка, която те държи във форма с непрекъснатите си иронични коментари. Преглъщаш ги, защото ги е прихванала от теб. Мамината.

Мъжа си го обичаш. Категорично. С него сте минали през всякакви краш тестове и сте оцелели. Живял е с теб досега и не е избягал, значи е куражлия. Освен това, както пишат в любовните романи, неусетно е станал и най-добрият ти приятел. Само пред него признаваш, че годините не те правят по-силна и на моменти си безпомощна като 20-годишна. Тази аналогия му допада.

Интимният живот? Съществува! От време на време гониш рутината с някоя позабравена рецепта от еротичния тефтер, но си толкова задобряла, че можеш дори сама себе си да зарадваш.

Виж, обкръжението ти се редуцира. Свикна със загубите, болката се утаи и я пускаш навън по задушници. Изглеждаше ти невъзможно, но се случи. Цената на тези, които не те напуснаха, стана още по-висока. А приятелите са точно това, което навремето попълваше по лексиконите – „най-ценното богатство“.

Изобщо много неща ти изглеждаха невъзможни, но се случиха. Сега като чуеш отнякъде думата „никога“ се усмихваш. Твоята паразитна думичка, една от най-слабите ти реплики навремето.

Какво ти предстои? Никога не си искала да знаеш, няма тепърва да си изневеряваш. Но на един курс по салса ще се запишеш. От известно време му липсва ритъм на живота ти и едни латино танци ще му дойдат добре.

Затова, момиче, сложи малко повечко грим, пръсни от парфюма на дъщеря си и хуквай, без да се оглеждаш. Досега не си се връщала от път, няма тепърва да го правиш.

И си духни свещите, че ще ти стопят тортата.

 

Непременно да прочетете защо е задължително да се направи купон след 40 :)

Препоръчваме ви още:

"Времето няма край и ни влече, няма как"

Около 40

Майка на 50

Последно променена в Неделя, 10 Декември 2017 11:54

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам