logomamaninjashop

Смелостта да си нормална

Автор: Нели Славова/Истории от гардероба

Хайде честно сега, какво си помислихте в първия момент, когато видяхте снимките на тези жени? Казахте ли си "браво" на ум? Похвалихте ли ги? За кое? За смелостта? Коя смелост? Смело е да си нормален, така ли се възприема? И аз в първия миг им дадох едно "браво", но после се осъзнах, че това, което тези жени правят, не е смело. Нормално е! Те са нормални! Те са Истинската Жена, real woman! Те не се съревновават с други жени с красиви тела, преси, бицепси, плочки, прасци, тен, мигли, зъби, коси, цици и нокти. Те нямат подобни цели. Те са просто нор-мал-ни! Ние сме нормални! На мен момичетата от снимките ми лъхат на здраве и увереност. Ако имах някаква компания, някоя скъпа марка - с удоволствие бих поканила тези жени да ми бъдат реклама и да я прославят. Дали бански, дали козметична серия или парфюм, да ги види друга нормална жена, която или няма гърди, или има криви зъби, или е пъпчива, или има рядка коса, или може би няма никаква коса, или има странни подкожни косми, или пък има ръце, които се клатят, докато си слага сол на таратора, или пък не може да си вкара дънките в ботушите, защото има огромни крака - да ги види и да си рекне: Лелееее, ето това е за мен! И аз го искам! Тази жена е толкова жива, усмихната, в тонус, излъчва увереност, и аз искам като нея! И аз искам да съм здрава и да се обичам! Да се чувствам добре в кожата си!

Не съм толкова дебела, колкото се чувствам

 

Защото, дами, нека го кажем пак за хиляден път - увереността, сексапилът, самочувствието, харизмата, обаянието, не идват в пакет с дрехи, обуща, червило, токче, чанта, дезодорант и мигла! Знам, че го знаете, но аз обичам да го повтарям, защото звучи фантастично! Истината звучи готино! От нас идват всички онези определения! Ние сме тези, които ги носим и притежаваме. Или иначе казано:

Жената прави роклята, а не роклята да прави жената.

От нас е всичко. Тези жени имат послание и то е - не мрази тялото си за това, че е минало през много. Имаш избор, който можеш да направиш. Имаш избор да пазиш и следваш диети, имаш избор да се обличаш както решиш, имаш избор да изглеждаш както се чувстваш добре, имаш избор и след година да бъдеш с преса. Но не си мрази тялото и съзнанието, не се упреквай, не се обвинявай, не се комплексирай, ако твоето тяло не прилича на друго тяло. Избери да се обичаш.

Трите килограма, които убиват

 

Не се извинявай. Чудесно е, че ти си се възстановила след две раждания. Прекрасно е, че тялото ти е в топ форма след всичко, което му се е случило. Но аз нямах този шанс. Или пък имам. Всичко е избор. Важното е, че съм здрава. И се чувствам добре. И двете сме истински жени, защото уважаваме нашия храм - телата си. Аз не се състезавам с теб. Просто искам да съм здрава, да се чувствам добре и да изглеждам добре - смятам, че го постигам. Ето това чета аз като послание и то достига така до мен.

Митът за идеалното

 

На една от снимките виждате блогърката Мег Богс, която си прави селфи със спортния екип може би в съблекалнята, във фитнес залата. Повече ми харесва от селфитата на Златка Димитрова. Не само защото не понасям последната, а и защото обичам да гледам усмихнати, излъчващи живот и добро, хора. Да, по-приятно ми е. Не ме кефи да гледам студени, болни, невзрачни мутри. И също така здраве и 50 кг. не е знак за равенство. Здраве е добра форма, добър тонус, здрав дух, силно сърце, способности, чувстване органически и духовно в хармония, и простота.

Здраве не е да си слаб. Здраве не е и да си дебел. Здраве е широка усмивка. С всякакви зъби, които показвате и не се срамувате. Може би и за това някои жени на 40-50 годишна възраст изглеждат много по-добре от такива на 20-30 години, замисляли ли сте се?

Не сте ли чували за киноа?

В автобиографичната си книга Ейми Шумър разказва, че веднъж излязла на неловка първа среща, уредена от мачмейкър (професионална сватовница). Решила да опита лимитите си. Мъжът дошъл втори на въпросната среща в бара, бил в ужасно, нелепо облекло, говорил само за себе си, не проявявал никакъв интерес към Ейми, не задавал никакви въпроси, не провокирал събеседника си за разговор, а слушал само собствения си глас, който вече бил отчайващо досаден и дразнещ. Мачмейкърката била предупредила Шумър да внимава как се държи. Да задържа интереса на мъжa, с когото ще се срещне. Да се потруди. Ейми не се посвенила да попита мъжа какво пък мачмейкърката е казала на него и получила като отговор:

- Каза ми да не се старая много с теб. Все пак не си била модел. Обикновена си. И като те видях - направо ми олекна. 

Така е. Не всички жени сме модели и слава Богу, защото би било ужасно скучно. Би било ужасно всички да изглеждаме като един и същи човек. Би било ужасно човек да няма никакъв избор. Красотата, както съм казвала, има много различни форми и проявления. Красотата идва под различни имена. Защо да искаме да изглеждаме като една и съща жена? Някои искаме да изглеждаме като себе си, с недостатъците си, с онези несъвършенства, с истинското си аз, с неподправеното си излъчване, в което е и цялата еротика. Някои не се вписваме в критериите и стандартите писани от други. Красота има във всяко тяло, защото то си е нашето тяло. Красотата е в това да можеш да си себе си, да заявиш себе си. Чарът, сексапилът, премереността и никакво излишно самочувствие. Красотата не е стриктна, строга и сериозна. Ок, браво на тези жени! Но не защото са решили да направят тази фотосесия или са пуснали някое селфи. Браво, защото са себе си! Браво, защото могат!

Истинските жени носим S, M, L, XL, XXL. Но нашите имена са различни. Всички имаме стремеж към едно - да бъдем здрави и да се чувстваме отлично в кожата си.

На снимките: Desiree of The Perfect Mom BlogBethanie of The Garcia DiariesMeg of Meg Boggs BlogKatie of Katie Crenshaw

Препоръчваме ви още:

Тегло

Добре в кожата си

За социалните мрежи и невъзможните стандарти

Последно променена в Сряда, 03 Юли 2019 09:07

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам