logomamaninjashop

Веселата депресия

Страдащият от депресия невинаги изглежда потиснат, тъжен и дистанциран. Случва се такива хора да са дружелюбни, активни и винаги усмихнати. Това поведение е техният начин да скрият проблема си.

Скритата (веселата) депресия е състояние, при което страдащият не проявява типичните симптоми на заболяването, а изявява черти, които я скриват. Страдащите от нея правят това, за да се защитят от болката, с която не могат да се справят; да я изтикат на заден план.

Процесът на капсулиране на болката или опитът да скрият симптомите на депресия е несъзнателен или не съвсем осъзнат. Страдащият не се преструва преднамерено. Скриването на проблемите от самия себе си и от останалите не е положителен факт, напротив понякога само задълбочава проблемите.

Ето 5 явни признака, че човек страда от весела (скрита) депресия:

1. Стремеж към активно общуване

Хората със скрита депресия не обичат да са сами, трудно им е, а понякога дори непоносимо, да понесат уединението. Ако не са заобиколени от хора, острото чувство на тъга става още по-интензивно, затова са склонни да бъдат досадно общителни. Ентусиазирано организират срещи и обществени събития, стремят се да се обградят с роднини, приятели, колеги. Не желаят да останат сами, защото самотата ги потапя в непоносимо отчаяние.

2. Прекалена демонстрация на благополучие

Подобно поведение е опит да се компенсира фактът, че се чувстват неспособни да се адаптират. Хората със скрита депресия обикновено се хвалят със здравето си. Ако ги попитате как се чувстват, ще ви отговорят не просто с „добре“, а с „отлично“ или „фантастично“. Това е несъзнателна компенсация и опит да убедят себе си и другите, че всичко е прекрасно. Създават щастлив и успешен имидж на живота си в социалните мрежи. Така се отърсват от дискомфорта и потискат депресивните чувства.

Сами пишем себе си

c9b32c98563233aa501943c67fb2ecac XL

3. Потребност непрекъснато да се говори за миналото

При скритата депресия, както и при всяка друга, миналото има водеща роля. Хората, които страдат от нея, често говорят за миналите си проблеми. Възможно е дори да се връщат с ирония към тях, да ги осмиват.

Неспособността да се разделиш с миналото си е показател, че в него има нерешени проблеми. Няма значение дали това минало е хубаво или лошо. Хората продължават да преживяват емоциите, които вече са изпитали, всеки път когато говорят за това.

4. Хранителни разстройства

Те винаги са признак за някакъв емоционален дискомфорт, особено ако промените в апетита не са временни, а постоянни и стават все по-очевидни. Възможно е апетитът да липсва или да е прекомерен. Често се появява отвращение към определени храни или натрапчиво желание да се консумират точно определени неща; да се следва точно определен модел на хранене.

5. Проблеми със съня

Хората със скрита депресия страдат от нарушения на съня – или не спят, или спят твърде много. Може да има и други прояви – активен нощен живот, трудности със заспиването, невъзможност да заспят в хоризонтално положение, често прекъсван сън.

Всички тези особености на поведението трябва много внимателно да бъдат анализирани. Депресията е нещо повече от тъга, потиснатост или скрито отрицание.

Разбира се, не бива да я приписваме на всеки общителен човек, който има активен социален живот или добър апетит. Но зад привидната веселост понякога се крие състояние, което изисква професионална помощ.

Източник: b17


Препоръчваме ви още:

Невярната болест

Когато шоколадът загорчи

Депресия или емоционално "прегаряне"

 

 

Последно променена в Събота, 30 Март 2019 20:28

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам