5 минути или половин час

Автор: Мая Цанева

Най-дългите минути, които помня и прекарвам относително често, са тези пред кабинета на мамоложката ми. На всеки шест месеца ходя на контролен преглед и за мое щастие засега няма проблем, който да изисква преглед за повече от 5 минути.

Но минутите, прекарани в очакване на моя час при лекаря, са най-тягостните, които преживявам и то редовно, без някой да ме кара насила.

Кабинетът на лекаря ми се намира на приземния етаж на един медицински център. Логично няма прозорци, през които да зяпаш я дърветата, я колите и това засилва тягостната сива тишина на пациентките.

Всички седим почти мирно, без да си говорим за рецепти, последните сополи на децата или за промоцията за месо. Всички мълчим и наум се молим прегледът ни да продължи 5 минути, а не 30. Една от нас стиска в ръка наръч изследвания и запаметява данните от тях. Друга зяпа с надежда да види нещо красиво или цветно, но погледът й все се забива в тюрбана на съседката или в изрисуваните вежди. И настръхва, без да й е студено. Трета стиска ръката на приятелка, майка, някой, който е дошъл с нея за кураж. Четвърта се надява да не е следващата в семейството, сред приятелките си, която ще чуе лоша новина. Пета излиза от кабинета с щастлива усмивка и ни зарежда с надежда. После взима стълбите на бегом.

Всички се страхуваме, че нещо може да се обърка и аз, или тя да е следващата жена с тюрбан, или лечението да не е подействало, или още по-лошо - новините да са лоши.

Аз си причинявам този стрес всеки 6 месеца – не само от страх, а защото това е отговорност, която нося към себе си, към близките ми. И винаги се моля за 5 минути преглед. И съм щастлива, щом изляза.

В момента се провежда кампания за безплатни прегледи, инициирана от известна козметична компания. Идете на преглед сега, или си поискайте и настоявайте за направление от личния лекар. Ако не ви даде, платете си прегледа, но не го отлагайте за след година например.

5-те минути за добра новина или половин час време надежда и лична отговорност не е като да търкаш талонче от лотарията. В тази лотария печалбата е нашето здраве и има начин да станем милионери.

Прочетохте ли

Един много личен разговор

Последно променена в Сряда, 03 Октомври 2018 14:49
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Последният дом

Последният дом

21 Ян, 2020 Истории

Мама пак не стана скиор

Мама пак не стана скиор

31 Ян, 2020 Забавно

52 седмици готвене: Ориз

52 седмици готвене: Ориз

04 Фев, 2020 Кулинарно

5 вида клети презентатори

5 вида клети презентатори

22 Ян, 2020 Кариера

Съседката

Съседката

02 Фев, 2020 Истории

52 седмици готвене: Задушаване

52 седмици готвене: Задушаване

17 Фев, 2020 Кулинарно

На море в Гърция

На море в Гърция

17 Фев, 2020 Развлечения

Внукът на човекоядката

Внукът на човекоядката

13 Фев, 2020 Истории

Замислете се, момчета

Замислете се, момчета

10 Фев, 2020 Отношения

Йоанка Калпазанка

Йоанка Калпазанка

10 Фев, 2020 Забавно

Онзи един ден

Онзи един ден

10 Фев, 2020 Истории

Специалната рецепта

Специалната рецепта

06 Фев, 2020 Забавно

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам