Шарлатаните и измамената онкоболна българка в Бразилия

Публикувам този текст на biologist от уважавания от мен сайт за наука и критично мислене 6nine.net. Харесвам Гала. Наистина я харесвам. Тя е усмихнат, ведър и талантлив човек, който ми е приятно да виждам на екрана. Обаче имам проблем с някои от хората, които кани. Защото това, което виждаме по телевизията, се приема масово за проверена истина. А част от гостите й са шарлатани. Когато тези шарлатани лекуват настинка, нямам нищо против. Но когато претендират, че лекуват РАК... С това имам проблем. Защото при онкозаболяванията всеки ден е ценен. Гала, моля те, подбирай си гостите. Заради хората, които ти вярват.

Тези дни всички бяхме разтърсени от тъжната история на болната от рак на гърдата Теодора. Жената се е подложила на всичко, което предлага медицината, което понякога е недостатъчно. Уви, човечеството все още има ограничени възможности. На жената са открити и метастази в мозъка, които причиняват ужасяващи главоболия, а лекарите съобщават, че няма какво повече да направят. Тя и семейството решават да се обърнат към услугите на известен бразилски лечител, който извършвал енергийни операции и лекувал рак със 100% успеваемост. Но какво е общото между този шарлатанин, Теодора, СЕМ и предаването “На кафе”, което е с водещ Гала?

Ако трябва да съм честен, първоначално игнорирах тази тъжна новина, защото смятам, че всеки трябва да понесе положителните или отрицателни последствия от личните си решения. В този случай обаче хората са изпаднали в истинска безизходица и отчаяние. В такъв момент те са най-уязвими към атаки от шарлатани и, естествено, тук се намесва бразилецът.

Бразилецът извършва своите манипулации, подобрение не настъпва, а състоянието на болната се влошава. Бразилецът за всичко сторено не иска пари. Вместо това парите са били поискани от посредник. В случая посредникът се казва Кармен Лазарова, която е получила 3000 лева от страдащите. Медиите разпространиха нейна снимка и бях като ударен от гръм. Въпросната Кармен, която е с външен вид на напълно луда жена и трябва да бъде психиатрично хоспитализирана, всъщност преди години  в национален ефир в предаването “На кафе” при Гала показа как се лекува всичко с електричество от мрежата.

Не искам да злорадствам, но настоящата ситуация доказва нещата, които от години повтарям:

  • популяризирането на шарлатани трябва да бъде забранено, макар да е изключително шик;
  • рекламирането на алтернативни методи за лечение трябва да бъде забранено;
  • лица, които диагностицират и лекуват, без да имат медицинска правоспособност, трябва да бъдат наказвани.

Ако тези 3 прости правила не се спазват, рискът някой да пострада е огромен. Ако правилата се спазваха, днес може би Теодора нямаше да бъде измамена, Кармен щеше да получи адекватна психиатрична помощ, а хората щяха да знаят да не се доверяват на шарлатани.

Накрая ще добавя, че има положително развитие. Offnews съобщиха, че Теодора ще се прибере в България на 4 май. Събрани са и необходимите средства за транспортирането й. Полета до Истанбул организира турската клиника "Анадолу", а оттам транспортът до България се осигури със съдействието на Външно министерство и лично на министър Екатерина Захариева, уточни съпругът й Александър Русанов.

Хора, моля ви, не вярвайте на шарлатани, които предлагат чудотворно избавление със странни методи. Ако имаше такова, стандартната медицина отдавна да го е "усвоила", изпробвала и да го прилага на практика, като печели добри пари от това. В което няма нищо лошо, стига да спасява хора.  

 

Препоръчваме ви още:

"Коя си ти да отнемаш надежда?"

FUCK CANCER

Един много личен разговор

Последно променена в Понеделник, 30 Април 2018 21:09
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Последният дом

Последният дом

21 Ян, 2020 Истории

Мама пак не стана скиор

Мама пак не стана скиор

31 Ян, 2020 Забавно

52 седмици готвене: Ориз

52 седмици готвене: Ориз

04 Фев, 2020 Кулинарно

5 вида клети презентатори

5 вида клети презентатори

22 Ян, 2020 Кариера

Съседката

Съседката

02 Фев, 2020 Истории

52 седмици готвене: Задушаване

52 седмици готвене: Задушаване

17 Фев, 2020 Кулинарно

На море в Гърция

На море в Гърция

17 Фев, 2020 Развлечения

Внукът на човекоядката

Внукът на човекоядката

13 Фев, 2020 Истории

Замислете се, момчета

Замислете се, момчета

10 Фев, 2020 Отношения

Йоанка Калпазанка

Йоанка Калпазанка

10 Фев, 2020 Забавно

Онзи един ден

Онзи един ден

10 Фев, 2020 Истории

Специалната рецепта

Специалната рецепта

06 Фев, 2020 Забавно

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам