logomamaninjashop

Лекарство за родители

Наскоро в майчинската ни група отново коментирахме постоянното усещане за изтощение, което изпитваме, особено когато децата са малки. Спомних си за едно забавно видео, което преди година беше публикувано от The Dad в ютуб - реклама на препарат, който помага да се премахнат симптомите на родителството - умората, нарушеният сън, главоболието и дори... оплешивяването.

Промото на несъществуващото лекарство с името AphukenbrakE (чете се «a fucking break» или „шибана почивка“) напълно съответства на стилистиката на рекламата на който и да било друг съществуващ препарат.

Разликата е само в това, че не се рекламира истинско медицинско средство, а измислено лекарство против родителство, от чието агресивно въздействие страдат мнозина ежедневно. „Родителството засяга десет от десет майки и бащи по цял свят и води до финансова нестабилност и загуба на идентичност.“ – предупреждават авторите на клипа.

Защо никой не ме предупреди?

7a661f4578d6880820a03cd87a994a3c XL

В кадър виждаме уморен мъж, който броди из дома си по халат и получава удар с плюшена играчка в лицето. След приема на AphukenbrakE животът му се променя – излиза от къщи, среща се приятели и дори успява да си направи малка разходка с велосипед.

Като при всеки сериозен препарат и при AphukenbrakE, един от ефектите на който е осезателното чувство на облекчение, има противопоказания. Създателите му препоръчват да не се приема повече от веднъж в денонощие и предупреждават, че е желателно да се откажете от дозата си, ако няма кой друг освен вас да гледа децата. Съветът е преди прием да се консултирате с другия родител. 

 


Видеото е забавно и ще ви разсмее, но е истина, че родителството има тежки последици, и няма да ви лъжа - те са доживот. Понякога наистина има моменти, когато не знаем на кой свят сме от изтощение, безсъние, или притеснение. Някои казват - едно време майките са гледали децата си сами, не са имали пералня, нито памперси и не са се оплаквали толкова. Всъщност не е точно така. Едно време хората са живеели в големи семейства, в общности, когато винаги е имало кой да даде едно рамо и да погледа детето поне за малко - на разположение са били сестри, каки, баби, лели, братовчедки или съседки. По-големите братя и сестри също активно са се включвали в грижите за малките. Ако се замислите - не е домакинската работа, която изтощава толкова много, а това, че отглеждате детето без никаква чужда помощ. Самият факт, че си отговорен по 24 часа на ден, 7 дни в седмицата за нечий живот, е доста натоварващ. Така че ще се присъединя към призива на видеото и ще ви кажа - вземете си малко почивка, дори само за два часа. Редувайте се с другия родител, с баби, дядовци или бавачка, или се организирайте с приятелка и отделете малко време за себе си. Дори ако е само за да отидете на разходка, на кафе, на спорт или да почетете книга на спокойствие - каквото и да е, различно от постоянните родителски отговорности. Детето ви ще има нужда от вас още дълги години и последното, което му трябва е болна или измъчена майка, или изнервен баща. Погрижете се за себе си без никакво чувство на вина. Така реално се грижите и за него.

Какво е нашето "лекарство за родители"? Често си "разменяме децата" с близки приятели на пижамено парти. Веднъж те гостуват у нас, на следващия път нашите деца са у тях. Освен това имам и няколко приятелки, които от време на време идват на гости с преспиване и буквално ни "изритват" с мъжа ми да отидем на кино или на ресторант и да се позабавляваме. Понякога излизам "по женски", а съпругът ми гледа децата, понякога той има "свободна вечер". Снаха ми Яна и най-големият ми син Теди оставят детето от време на време на нас или на сватята, но се случва и тя да гледа моите деца. Общо-взето може да се каже, че сме си създали нещо като мрежа от роднини и приятели, които дават едно рамо на нас, а ние - на тях.

Ще се радвам да споделите и вашите идеи в коментар.

Препоръчваме ви още:

Какво научих, докато бях баща в майчинство

11 признака, че вече не сте аматьори

Коментарът на бащата

 

Последно променена в Неделя, 24 Февруари 2019 16:15

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам