Криворазбраното здравеопазване

Автор: Стамена Марашева-Петкова

Днес, разхождайки моя палавник, срещнах двама колеги. Нали съм много общителна, веднага се спрях да поговорим, а те ми казаха, че на една жена й е прилошало и са викнали линейка. Трябва да уточня, че това се случва на най-оживения булевард. И така, заговорих се аз с единия колега, докато другият говореше с операторите от 112.

Та колегата, с когото разговарях, ми разказа, че не се чувства добре, че е ходил по болници, после се оплаках и аз как заради вземане на кръв ме водиха хоспитализирана цял ден в болница. Най-невероятното е, че се водих на легло в стая, която остана в пълна мистерия къде се намира, обаче аз като един оптимист си бях помъкнала цялата покъщнина: нощница, чехли, тоалетни принадлежности, резервни дрехи и бельо, мокри кърпички, вода и една ябълка за капак; все пак оптимизмът ми ме подлъга, че влизам в болница да ме лекуват, а не да точат здравни пътеки. Тъпачка, нали?

Като едни приказливи филолози, с моя колега разменихме още по някой друг лаф, минаха, заминаха 10 минути, няма линейка, жената седи седнала буквално на една сергия за цветя. Намерихме стол. От 112 още държаха на линия другия колега. Колегата се ядоса и ни каза да викнем такси. След около 5 минути дойде такси, жената се качи и тръгна към болницата, която се намира на 5 минути. Предполагам, че дори не са й взели много пари за привилегията да пристигне като ВИП в болницата, а не като обикновените хора с линейка.

След като таксито потегли, колегата, който имаше приятната задача да общува с меденогласните операторки от 112 и да бъде оставен на изчакване по телефона, докато аз си клюкарих с другия колега, разказа какво точно се е случило: свързал се е със 112, оттам го свързали със Спешна помощ. Оказало се, че екипите били на адрес. От Спешна помощ пък го свързали с екип, те пък му казали, че ще се бавят и го прехвърлили на друг екип, те обаче въобще не вдигнали телефона. Леко напомня на играта "развален телефон", само че накрая информацията не стига до последния.

След като се разделихме по живо, по здраво, направих няколко изчисления наум. Има два варианта:

ПЪРВИ (безплатен): прилошава ти, викаш линейка, чакаш да се свържеш с екип има-няма 40 минути. Линейка не идва.

ВТОРИ (платен): прилошава ти, викаш такси, чакаш 5 минути. Таксито идва.

Следователно безплатният вариант трае 40 минути и е без резултат, платеният може да излезе около 5 лева, обаче трае 5 минути. Хм, дилема, нали?

В крайна сметка си направих извода, че сме адски разглезени, огромно нахалство е да искаш безплатната линейка. Е, то не може когато ти прилошее и хоп, безплатен преглед и превоз до болницата? То ако всички така правеха, няма да му излезе края! Наглост! Викни си такси, иди си до болницата и си плати, а ако не стигнеш до болницата, тогава вече не е твой проблем, буквално. Нека таксиджията да му мисли, как да си вземе парите и къде да те заравя. Не може тая здравна каса да се точи за щяло и нещяло от пациентите. Пациентът трябва да дава, не да получава! Да си плаща осигуровките, да си плаща изследванията, да си плаща престоя в болницата, да си плаща превоза до болницата, абе с две думи - да си плаща, ако иска да е здрав! Нали хората са казали, че здравето няма цена. А може и тия от здравната каса да са го казали, знам ли.

И като за финал искам да добавя, че искрено се надявам жената, на която й прилоша, да е добре. Че по никакъв начин не нападам лекарите, служителите на 112 и таксиметровите шофьори, те си вършат работата, доколкото им позволява системата. И да предупредя всички оптимисти като мен, да си приготвят парички, ако им прилошее, да се качват на такси и да отиват в болницата. Линейките са като призраци, имаш усещането, че ги има, ама никога не си ги виждал. Наподобяват здравната система, знаеш, че я има, ама не си я виждал в действие.

P.S: Текстът е поднесен по хумористичен начин с цел да забавлява читателя. Героите, случките и платените осигуровки НЕ са плод на въображението на автора.

 

Препоръчваме ви още:

Криворазбраното майчинство 

Дневникът на касичката (бащата)

Невидимите битки

Докторе, благодаря

Последно променена в Вторник, 20 Март 2018 10:01
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Женската интуиция

Женската интуиция

25 Сеп, 2019 Забавно

Първият принцип на кавалерството

Първият принцип на кавалерството

24 Сеп, 2019 Татко Калоян

Измама за милиони?

Измама за милиони?

25 Сеп, 2019 Истории

Калояне, как можа, бе?

Калояне, как можа, бе?

07 Окт, 2019 Татко Калоян

За кожата на една готвачка

За кожата на една готвачка

03 Окт, 2019 Забавно

Аз и Мара

Аз и Мара

22 Сеп, 2019 Забавно

Най-прекрасният град

Най-прекрасният град

21 Сеп, 2019 Развлечения

Кучешки истории

Кучешки истории

05 Окт, 2019 Любимци

В предишния живот съм бил генерал

В предишния живот съм бил генерал

21 Окт, 2019 Татко Калоян

Жена и багаж

Жена и багаж

19 Окт, 2019 Забавно

Прав ли съм? Прав съм!

Прав ли съм? Прав съм!

14 Окт, 2019 Истории

Отвори, неверна жено!

Отвори, неверна жено!

13 Окт, 2019 Забавно

Ужасна майка

Ужасна майка

12 Окт, 2019 Блог

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам