logomamaninjashop

12 причини за безпокойство на детето по време на кърмене

В първите седмици след раждането бебето и неговата майка привикват един към друг. Много прояви в поведението на мъника са неразбираеми за младата жена. Защо новороденото нервничи и е неспокойно по време на кърмене? За това може да има много причини. Ние ви предлагаме да видите кои са те и как да ги преодолеете.

Да започнем с най-популярното оплакване на младите майки, което държи първенството, но в действителност е най-рядко срещаната реална причина за проблем с кърменето.

Недостатъчно кърма

Това е първото, което ви хрумва, когато детето плаче силно и непрекъснато, дори, когато се опитате да го накърмите. Една от най-големите трудности при кърмене, колкото и да е странно, се състои в това, че младите майки не знаят точно колко мляко изсукват децата им и дали това количество им стига.
Ако детето ви е особено неспокойно, вероятно голяма част от околните ще ви кажат, че е гладно. Това може да ви вмени чувство на вина, защото вие сте човекът, който носи отговорност за храненето му. Как да опровергаете съмненията?

Наблюдавайте колко пъти бебето ходи по малка и голяма нужда. След шестия ден (от раждането) вие трябва да сменяте минимум шест мокри пелени и една с „по-сериозни“ резултати. Ако това е така, значи детето ви получава достатъчно храна.
Честото кърмене в този период е напълно нормално. В първите седмици дребосъкът има нужда от 8-12 кърмения в денонощие. В началото ще ви се наложи да го държите на гърдата си почти непрекъснато. Според това колко ефективно ще се научи да суче детето, броят на кърменията постепенно ще намалее.

Следете теглото на мъника. Към втората седмица новороденото трябва да възстанови теглото, с което се е родило, а в следващите два-три месеца да наддава с по 150 грама (средно) на седмица.

Ако все пак тревогата ви не е отшумяла, можете да организирате пробно кърмене при педиатъра (или у дома, ако имате условия), при което бебето се претегля преди и след хранене, за да се установи колко е изсукало, а можете и да се обърнете към консултант по кърмене, който да ви посети у дома и да ви помогне да регулирате храненето.

Подуване на гърдите

Понякога тревожността на бебето може да бъде предизвикана от подуването на гърдите ви. Това се случва най-често в първите седмици след раждането. За да намалите обема на гърдата, е добре, преди кърмене да изцедите малко мляко, това ще помогне гърдата да омекне и на бебето ще му е по-лесно да суче от нея. Не се увличайте с изцеждането, това в бъдеще може да стане причина за излишно изработване на кърма, което може да задълбочи подуването на гърдите. Между кърменията можете да поставяте хладен компрес, за да намалите отока и болезнените усещания.

Плоски и вдлъбнати зърна

Бебето може да нервничи и ако зърната ви са плоски или вдлъбнати. За да ги направите по-изпъкнали е добре да ползвате специални помпички за изтегляне на зърното. Друг вариант е употребата на помпата за кърма за кратко преди кърмене. Зърната ще са по-изтеглени навън и на детето ще му е по-лесно да суче. Изпомпването ще улесни притока на кърма, а това при всички случаи ще е от полза за бебето, когато започне кърменето. Ако веднага получи желаното мляко е много по-вероятно да продължи да суче, вместо да отхвърли гърдата и да започне отново да плаче.

Неправилно поставяне на гърда, неудобна поза при кърмене

Друга причина за нервност у бебето е неправилното положение. Възможно е и майката и бебето да се чувстват неудобно, заради което се нарушава притока на мляко. Ако бебето ви е твърде нервно, подходящите за вас пози са „под мишница“ (позната у нас като „футболна топка“ това е поза при която детето е в свивката на ръката ви, успоредно на бедрото ви, крачетата са зад лакътя ви, главата му е плътно доближена до кърмещата го гърда) или „люлка“ (при която държите бебето хоризонтално на гърдата), защото тези положения ви позволяват да контролирате главата му.

Тези пози дават възможност да насочвате бебето към гърдата и да го задържате на нея. Носът и брадичката трябва да опират в гърдата ви. Като правило, то суче по-добре, когато майка му по-плътно го придържа.

108913442 c1 w555 h555d2adccaea55171f93cc024f646f468bc 
 


Гастроезофагиален рефлукс

Той се проявява почти при всички бебета, в една или друга степен, защото мускулите на пръстена, затварящ стомаха –  езофагеалния сфинктер - се отпускат „не когато трябва“ или той не се затваря плътно след приема на храна. Затова известно количество мляко и стомашен сок, може да се върне обратно в хранопровода, предизвиквайки усещане, което ние познаваме като „киселини“.

Почти всеки възрастен е изпитвал това неприятно усещане. Аналогично на това как облекчават състоянието си възрастните – като седят с изправен гръбнак, на детето ще му помогне, ако го държите вертикално.

Понякога рефлуксът се проявява по време на кърмене. Това може да бъде предотвратено, ако докато кърмите детето е полуизправено или периодично правите почивки, за да го поставяте вертикално за малко. Според темповете на развитие на детето се развива и неговата мускулатура, затова с времето проявите на рефлукс стават все по-редки.

В отделни случаи проблемът е толкова сериозен, че детето изобщо не може да се храни нормално. Тогава се налага консултация с наблюдаващия го педиатър.

Повишено газообразуване

При всички новородени има метеоризъм (подуване и образуване на газове). Когато детето започва да се храни, при него рефлекторно се задейства отделянето на газове. Това е необходимо, за да се извеждат по-бързо изпражненията и да се предотврати  появата на запек. Тъй като майчиното мляко се преработва много лесно, за придвижването на храната през стомашно-чревния тракт е нужно много малко време. Често можете да чуете „характерните звуци“, още докато бебето суче. Макар газовете да са присъщи на всички деца, някои ги понасят по-леко от други. Влияние може да оказва и времето от денонощието. Метеоризмът се проявява най-често в края на деня. Традиционно това време се смята за период, в който бебето е най-неспокойно. То като че ли изобщо не иска да се раздели с гърдата, а това от своя страна може да задълбочи метеоризма. Този проблем изчезва с времето.

Как да успокоите плачещо дете
Много от методите за успокояване са свързани с имитиране на вътреутробните условия. Следете температурата на въздуха в стаята да е комфортна – не твърде горещо и не твърде прохладно. Навреме сменяйте еднократните пелени. Детето може да усеща покой, ако силно го притиснете към себе си или ако го залюлеете. Ефективни в случая може да бъдат и монотонните звуци или жуженето на електроуредите. Може да го носите в слинг, така едновременно му създавате комфорт и имате възможност да вършите някаква работа.

Към успокояването на бебето можете да привлечете и други членове на семейството – таткото, бабите или дядовците. Така малкото няма да усеща специфичния аромат на майчиното мляко, който вероятно го възбужда и го прави нетърпеливо и неспокойно. Освен това ще имате време само за себе си, което макар и малко е от полза.

Физиологична лактазна недостатъчност

В началото на кърменето майчиното мляко е по-наситено с млечна захар – лактоза. Това мляко се нарича „предно“. 10-15 минути след началото на кърменето, на една и съща гърда, започва да се изработва „задното“ мляко. То е по-богато на мазнини, които неутрализират лактозата и по този начин снижават газообразуването. Ако бебето получава твърде много предно мляко и не суче от задното, възниква излишък на лактоза и недостатъчност на фермента лактаза, което засилва метеоризма. Стремете се детето да суче от едната гърда минимум 12-15 минути, за да успее да достигне задното мляко. Когато порасне и започне да суче по-ефективно то ще получава това мляко по-скоро след началото на кърменето. Задното мляко има успокояващ ефект и помага на неспокойните бебета да заспят. Повечето новородени съвсем естествено заспиват към края на храненето им, точно благодарение на „ефекта на задната кърма“.


Детето се дави с мляко

Докато бебето се учи да суче, но все още не се е усъвършенствало, твърде силният приток на кърма може да предизвика задавяне. Можете да ограничите струята, като притиснете силно гърдата в продължение на минута преди кърмене, за да спрете твърде стремителния приток на кърма. След това поставете бебето на гърда. Можете да отдръпнете бебето, ако усетите, че струята е твърде силна, след това отново да го поставите на гърда. (б.р. можете да подложите контейнерче или пелена, за да попиете спонтанно бликналата кърма). Кърмете бебето в легнало положение или в биологичната поза, при която вие сте в полулегнало по гръб положение, а бебето е върху вас, с глава по-високо от гърдата. С порастването детето ще има изграден стабилен сукателен рефлекс и ще бъде в състояние без проблем да се справя със силния приток на майчина кърма.
breastfeeding gastro

Мирис

В редки случаи бебето може да започне да нервничи и да отказва гърдата, заради препарати, които ползвате за гърдите и зърната си. Ако решите да смените мазилото детето ще нервничи повече, измийте го и отново пристъпете към кърмене.


Млечница

В устната кухина на детето или по гърдите на майката може да се развие гъбична инфекция – така наречената млечница. Това се установява лесно – в устата на мъничето се забелязват бели петънца. Същевременно вашите зърна може да станат яркочервени или да се появи сърбеж, а след кърмене да имате усещане за „парене“. По време на кърменето детето е по-неспокойно от обикновено. Посъветвайте се с лекар. Ако той потвърди наличието на гъбична инфекция и вие и бебето ще трябва да преминете курс на лечение.

Твърде шумно и светло

При някои деца прекомерното безпокойство е свързано с хиперстимулация. Те може да са по-спокойни, ако кърменето се осъществява в затъмнено и тихо помещение.

Търси гърдата за успокоение

До 12-а седмица детето на практика не може да се успокоява само и често търси гърдата, просто заради личния си комфорт. Суче за успокоение, дори да не изпитва потребност от храна в този момент. За родителите тази потребност трябва да бъде еднакво важна с всички останали неща, което са длъжни да му осигурят.

Основните причини за безпокойство у бебето изчезват след първите шест седмици. Останалите проблеми може да ви притесняват още известно време, но обикновено и те се разрешават към третия месец.
В този период вие задължително трябва да се грижите за себе си. Хранете се пълноценно. Пийте повече течности и не подценявайте двигателната активност и разходките на чист въздух. Опитайте различни начини за релаксиране – йога, медитация, масаж, топла (но не гореща) вана, които ще ви помогнат да преживеете този труден период по-леко. Споделяйте, говорете с таткото за това как се чувствате, приемайте помощ.

Поставяйте си постижими цели – да прочетете глава от книга или да се разходите за 15 минути. Много полезни са училищата за млади майки, в които освен, че ще срещнете сродни души, ще разберете как другите преминават периода на адаптация и ще се успокоите, че проблемът не е у вас. Важно е да помните, че този период е много кратък миг от живота ви с детето. Прегръщайте го, приласкавайте го колкото може по-често, за да му помогнете да преодолее това сложно за него време. Така заедно ще преминете периода на адаптация благополучно.

Материала подготви Янка Петкова

Откъсът е от книгата „Здрав сън-щастливо дете“  от Нанси Нелсън – медицинска сестра, международно сертифициран консултант по лактация IBCLC към международния борд на консултантите IBLCE.

Последно променена в Понеделник, 09 Юли 2018 08:28
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Еньовден е

Еньовден е

24 Юни, 2020 Истории

Една мъжка изневяра

Една мъжка изневяра

09 Юни, 2020 Истории

Законите на семейство Явашеви

Законите на семейство Явашеви

12 Юни, 2020 Татко Калоян

Филми и книги за наркотиците

Филми и книги за наркотиците

13 Юни, 2020 Възпитание

За котките и сойките

За котките и сойките

09 Юни, 2020 Забавно

Мъж на диета

Мъж на диета

16 Юни, 2020 Забавно

Писмото на една майка

Писмото на една майка

21 Юни, 2020 Отношения

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам