logomamaninjashop

“Правилник за вътрешния ред в родилен сектор”

или Как да превърнем кърменето в кошмар

Автор: Яна Пеева

pravilnik

1. Хигиена на майката преди всяко кърмене - миене на ръцете и гърдите с топла вода и сапун

Само си го представете… в болницата сте, бебето е гладно и никой не е набутал в устата на бебето ви шише с АМ или вода с глюкоза, а вие хващате сапуна и отивате да си четкате гърдите. Бебето се изнервя и започва да плаче, което прави засукването неприятно, изнервящо и абсолютно кошмарно. И за двамата участници. Да не говорим за горките ви гърди…

3. Да се спазва стриктно режима за хранене на децата - на 3 часа (07:00ч.; 10:00ч.; 13:00ч.; 16:00ч.; 19:00ч.; 22:00ч.; 01:00ч.;)

Ако случайно режимът на бебето не съвпадне с режимът на болницата - лошо. Ще чакате. Ако пък случайно сте се объркали и сте решили, че ще кърмите на поискване - още по-лошо. Ще плачете. Бебето - от глад, вие - от яд.

4. АБСОЛЮТНО ЗАБРАНЕНО е изнасянето на децата от стаите и слагането им по леглата при майките

Какъв ти “първи контакт”, каква ти “кожа до кожа”. Ако случайно си мислите, че мястото на бебето ви е до вас, в грешка сте. Всяка жаба да си знае гьола - в крайна сметка, ако отсега го свикнете на гушкане и спане при вас, после да не си скубите косите, когато и на 18 иска да спи във вашето легло.

5. От 01:00 ч. до 07:00 ч. децата не се повиват и кърмят, а само им се дава вода

Друго си е наакано, напишкано и гладно бебе рано сутрин, че и с пълно с безсмислена вода стомахче. Логиката е желязна - хем ще наливаме с вода гладното бебе, хем няма да му сменяме памперса!

Ако пък случайно живеете в настоящето, а не сте замръзнали някъде в миналия век, и сте решили да си гледате детето, както е най-добре за него, се подгответе за дисциплинарно изписване. Цял живот ще си ходите с аленото “кърмеща на поискване”, а детето ви ще трябва да бере срам, че не е успяло още от родилното да се изнесе на квартира и да се издържа само.

И все пак, за сверка на часовника, ето ги и препоръките на Уницеф и Световната здравна организация, според която кърмата е най-доброто за бебето и препоръчва екслузивното кърмене до 6- месечна възраст.

Ако имате проблеми, можете да се обърнете към консултант по кърмене. В сайтовете на Национална асоциация “Подкрепа за кърмене” и Ла Лече Лига има информация за кърменето, как да го направим възможно най-лесно и приятно за майка и бебе и какво да правим в случай, че се сблъскаме с проблеми.

mama i bebe2

10 стъпки към успешното кърмене, които всяка болница, предоставяща грижи за новородени и родилки, трябва да предприеме, според UNICEF:

1. Да има писмени насоки за поощряване на кърменето, с които редовно да се запознава целият персонал на заведението.

2. Всички сътрудници да бъдат обучени теоретически и практически, за да могат да изпълняват основните насоки за поощряване на кърменето.

3. Всички бременни жени да бъдат информирани за предимствата и практическото осъществяване на кърменето.

4. Да се дава възможност на майката да слага детето на гърдата още в първите минути след раждането.

5. Персоналът да обяснява конкретно на майките как да слагат бебето на гърдата и как да запазят и стимулират производството на мляко, дори при раздяла с детето си.

6. На новородените да не се дават нито течности, нито други храни като добавка към майчиното мляко, ако това не се препоръчва по здравословни причини.

7. Майките и децата трябва да бъдат настанявани заедно и да не бъдат разделяни.

8. Персоналът да окуражава майките да кърмят бебетата според потребностите им.

9. На кърмачетата да не се дават гумени биберони и залъгалки.

10. Да се поощрява създаването на групи за кърмене и да се осигурява контакт за майките с тези групи при изписването от болницата или родилния дом.


Препоръчваме ви още:

С Бобче в общината

Не било чак толкова страшно

12 причини за безпокойство на детето по време на кърмене

Последно променена в Четвъртък, 15 Март 2018 21:30

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам