logomamaninjashop

Съвети за кърмене през лятото

Тази тема винаги предизвиква спорове в мамешките форуми: някои твърдят, че през лятото правилата на кърмене се променят, други, че няма причина да се прави това. Какво казват специалистите по детско хранене?

Да се дава ли на бебето допълнително вода?

Не се налага, когато е на изключително кърмене. Ако ви се струва, че е жадно, просто му дайте да суче, дори да сте го кърмили съвсем скоро. Кърмата променя свойствата си по време на процеса на кърмене. В началото има ниски хранителни стойности, за да може да задоволи жаждата на детето.


Да се отбива ли?

Не е добра идея. В този сезон се увеличава рискът от стомашно-чревни инфекции. Заради високите температури храната се разваля по-бързо и е възможно да „стигне“ до детето ви в процес на ферментация. Майчиното мляко няма „срок на годност“ (ако не е изцедено предварително, разбира се). Освен това този ценен продукт съдържа активни компоненти, които предотвратяват стомашните инфекции и са добра профилактика срещу тях. Колкото по-продължителна е лактацията, толкова повече „защитници“ се изработват в млякото. В края на първата година съдържанието им в кърмата е оптимално. Така природата се е погрижила за безопасността на бебетата, които растат и стават все по-самостоятелни. Пълзейки и опитвайки всичко намерено по земята, те се сблъскват с нови микроорганизми, срещу които трябва да бъдат защитени.

Съвет

Ако бебето повръща или има разстройство, кърменето е препоръчително. Сукането успокоява детето, намалява коликите, а кърмата, попадайки върху стомашно-чревната лигавица, стимулира по-бързото й възстановяване и помага на организма да се справи с причинителите на болестта.


Факт
При стомашни неразположения е добре да не давате на детето млечни продукти. Кърмата е изключение. Тя облекчава протичането на заболяването и ускорява оздравителния процес. Обяснението е просто: в състава на кравето и козето мляко белтъкът е „чужд“, а в майчиното мляко „свой“.


Как да се храните, докато кърмите?

Не е необходимо да се ограничавате, заради опасения, че някои плодове или зеленчуци ще предизвикат алергична реакция у бебето. Ако в семейството няма случаи на хранителна алергия, напразно се безпокоите. Просто въвеждайте в собственото си хранене алергизиращите продукти внимателно. Започнете с една-две ягоди или половин кайсия/праскова дневно и постепенно увеличете консумацията.

Симптоми, за които да следите:

- обрив;

- промяна в цвета и консистенцията на изпражненията;

- промяна в поведението и неспокоен сън.

Дори да са налице някои от тях, не избързвайте с изводите. Не е изключено споменатите прояви да са резултат от пътуване, смяна на местонахождението или от горещината. Ако не изчезнат от само себе си, потърсете лекарска помощ.


Съвет

Можете да консумирате варени или печени плодове, без да се притеснявате, защото веществата, които предизвикват алергична реакция, се разпадат при термична обработка.

Depositphotos 5024671 s
Колко течности да поемате, ако кърмите?

Количеството течности нужни на кърмещата жена през лятото се променя ежедневно. То зависи от температурата на въздуха, физическото й натоварване и храненето. Важно е да имате предвид, че минималната норма течности на ден е 30 мл на 1 кг тегло. Тоест, ако тежите 60 кг, трябва да пиете по 1,8 литра вода на ден. Много жени са свикнали да търпят на жажда, особено когато са твърде ангажирани с някаква дейност. Този навик обаче може да доведе до намаляване на кърмата.

 

Какво може и какво не, ако сте на море?

Няма никакви противопоказания за плуването в периода на кърмене. Важно е банският да не притиска твърде силно гърдите.

Съвет

След плуване измиването на гърдите с чиста вода е напълно достатъчно. Ако нямате тази възможност, изцедете малко кърма и намажете ареолата и зърното. Млякото съдържа противомикробни компоненти, които защитават от болестотворни бактерии и вируси. Честото миене със сапун отслабва тази защита и предизвиква изсъхване на кожата, което може да доведе до разраняването й.

Правенето на тен също не е противопоказно с едно малко условие – да не излагате гърдите си на пряка слънчева светлина. Според специалистите това вреди на млечните жлези.

В сезона на жилещите насекоми е добре да вземете мерки, за да не се нарушава процесът на кърмене. Можете да намажете откритите части на детето с репелент или просто леко да го покриете.

Спазвайки тези прости правила, ще си осигурите безпроблемно кърмене и по време на семейната ваканция.

Консултант: д-р Мария Русинова, специалист по хранене и диететика

 

Тук можете да разгледате прекрасната ни галерия с кърмещи мами.

 

Препоръчваме ви още:


12 причини за безпокойство на детето по време на кърмене 
Всичко за захранването водено от бебето

Последно променена в Понеделник, 09 Юли 2018 08:28

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам