На училище в Германия

Философията на немската образователна система е насочена към разгръщане на индивидуалните възможности на всяко дете.

В Германия детската градина не е задължителна. Всеки родител има право да даде детето си за толкова време, за колкото прецени, дори да става дума само за два-три часа. За най-малките има ясли. Децата на чужденците са задължени да посещават детски градини, защото със Закон от 2009 година, немският език (когато е чужд) се изучава още в доучилищна възраст. Този закон беше приет от правителството на Федералната република в рамките на програмата за интегрирано образование „Добро общество – ясни правила“. Ако детето-чужденец не бъде дадено на детска градина, родителите не получават надбавките, които му се полагат („Kindergeld“) и биват лишени от помощи по някои от съществуващите социални програми. Изключение се прави само за деца, чиито родители са в състояние да обучат самостоятелно детето си до нужното езиково ниво.

452

На училище в Германия се тръгва при навършване на шест години. Повечето деца постъпват в начално училище (Grundschule). Началата степен продължава 4 години, но в Берлин и Бранденбург има и шестгодишно начално обучение. Всяко дете е длъжно да посещава базово начално училище, в което се изучават основите на немския език, естествознание, математика, изобразително изкуство, музика, физическа подготовка и първи чужд език (по избор).

След четиригодишното обучение в начален етап започва „етапът на ориентирането“ (Orientierungsstufe), който продължава 2 години. През това време учителят трябва да оцени способностите на всеки ученик и да препоръча най-приемливия, според възможностите му, вариант за по-нататъшно обучение. Децата от своя страна трябва да изградят представа за развитието си в бъдеще и реално да оценят своите възможности.

След този преходен етап учащите се разделят на 4 групи – тези, които ще продължат образованието си в средно училище (Hauptschule), в реално училище (Realschule), в общообразователно училище (Gesamtschule) или в гимназия (Gymnasium). Престижът на учебните заведения нараства точно в споменатия ред: в средното училище постъпват деца, които нямат амбиции да продължат образованието си в университет, което за възпитаниците а гимназиите е основна цел.

От избора на училище зависи бъдещето на детето. Ученикът завършил средно училище няма шанс да постъпи в университет. В този тип учебни заведения учат само до 9-10 клас и получават основни знания за практическа професионална подготовка. В реалното училище се учи до 10 клас и получената диплома позволява да продължат професионалното си обучение или да учат в профилирани гимназии. След завършването на това училище ученикът може да постъпи в гимназия и да продължи до дипломирането си.

Общообразователното училище включва целия спектър основни предмети. В този тип училища се учи основно до 10 клас (понякога до 11). За да имат възможност да продължат в университет, учениците трябва да учат още две години, за да получат диплома за завършено гимназиално образование.

В гимназиите учениците се обучават до 12-13 клас, след което имат държавни изпити по 4 предмета, които могат да да изберат сред няколко възможности. Едва след успешното полагане на тези изпити, се дипломират.

internate deutschland kirchberg 06 daf 02

Образованието в Германия е безплатно, както в трите споменати видове училища, така и в университетите. При това – за всички, независимо дали са местни или чужденци. Процедурата при постъпване в гимназия (Gymnasium) се изчерпва със събеседване и подаване на документи.
Английски език се учи от втори клас, а от шести се включва втори западен – обикновено френски.

Ако дете от друга държава трябва да постъпи в немско училище, задължително се отбелязва каква религия изповядва. Ако не си религиозен, вместо час по религия изучаваш философия. Политология, след шести клас, изучава целият клас, независимо от вероизповеданието.
Математиката е общ предмет, няма делене на алгебра и геометрия. Часовете по биология, химия и физика са предимно съчетани с практически занимания. Децата са непрекъснато мотивирани да прилагат придобитите знания в ежедневието.

Друга особеност са индивидуалните задачи към всеки ученик. Избягва се поставянето на една и съща домашна работа за  целия клас.

В последните три години в гимназията обучението е почти на университетски принцип – на учениците се възлагат проекти, които трябва да подготвят в рамките на седмица или месец. Това значително понижава нивото на стрес. След полагане на изпитите при дипломиране могат да се насочат към конкретен университет.


Ваканции и адаптация в училище

Както знаете, Германия се дели на 16 провинции. Лятната ваканция във всички е шест седмици, но започва и свършва по различно време. Най-често началото на учебната година е 1 август.

Обикновено за децата на емигрантите има две години гратисен период, в който независимо от степента на усвояване на знания, детето преминава от единия клас в друг. В този период има допълнителни часове по немски, за да бъде компенсират езиковия дефицит.

Материала подготви Янка Петкова
Източник: Studieren

 

Още за особеностите на образователните системи по света можете да прочетете в О, школе мио!,  На детска градина в Швеция и Училище от бъдещето - Сингапур.

Последно променена в Вторник, 13 Юни 2017 08:06
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

В предишния живот съм бил генерал

В предишния живот съм бил генерал

21 Окт, 2019 Татко Калоян

Жена и багаж

Жена и багаж

19 Окт, 2019 Забавно

Мамо, защо?

Мамо, защо?

23 Окт, 2019 Възпитание

Изборите вкратце

Изборите вкратце

29 Окт, 2019 Татко Калоян

Убиецът Хелоуин

Убиецът Хелоуин

31 Окт, 2019 Истории

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам