Учителите отварят вратата, но ти трябва да влезеш сам

Автор: Мария Василева, 18 СУ „Уилям Гладстон“, гр. София

Всеки един учител има своя мисия. А учителска мисия се свежда до огромното усилие не само да покаже пътищата на нашия живот, но и да отвори широко вратите към тях. За истинския Учител това не е работа, а призвание. Той ежедневно озарява учениците си със своите жар и емоция от това да преподава.

Осъзнаваме ли цялата отговорност, която носят учителите? Освен за знанията, които трябва да придобием и интелигентността, която да попием, те се грижат за нашето здраве, интересуват се от проблемите ни или иначе казано – те са помощната ръка на родителите през нашето израстване.

Дотолкова свикваме, че често забравяме усилията им след години.

Но аз не искам да забравям:

 

- Учителката, чиито коси побеляха, след като счупихме цели две масивни, дървени врати. Нейната готовност да заплати щетите и да ни защити, отвори стаята на осъзнаването ни като един екип и едно цяло. Ние влязохме в нея и все още сме там, въпреки промените.

 

- Учителят, който ни забрани да носим учебника по предмета му, защото написаното в него беше трудноразбираемо. Неговата умишлена импровизация ни отвори вратата към индивидуалността. Влязохме в тази стая, за да изразим себе си, както правим и до днес.

 

- Учителката, която подхвърляше маркер на всеки, който не внимава в час. Тя не само разви бързите ни рефлекси, но и ни въведе в стаята на постоянството. Без нейната стая нямаше да сме на върха, на който сме.

 

- Учителят, който би ни почерпил с кафе в 7:30 сутринта, ако самият той не беше забранил употребата му от учениците. Той винаги прощава нашите двучасови успивания, но не и отклоняването ни от правилната врата, към която ни води. Над нея пише „толерантност” и искаме дълго да остане в сърцата и деянията ни.

 

- Учителят - калиграф ме обяви за най-грозно пишещото момиче на света и аз приех предизвикателството. Но въпреки драпащите ми по пода нокти, успя да ме заключи за много дълго време в стаята на прецизността и търпението.

 

- Учителят по пиано, който си блъскаше главата в стената, всеки път, когато видеше постановката на ръцете ми, докато свиря. С годините бавно вървя към стаята на обузданите чувства, за да предавам по-ефирно емоциите си. Имам още път до нея, но определено напредвам.

 

- Учителката, която ме прегръща и се радва като дете на всяко мое вярно изчисление. Упорито отказва да приеме, че за мен Математиката е Извънземно, което е невъзможно за изучаване и разбиране. Стаята, в която влязох със затворени очи, бе тази на упоритостта. Ще се наложи дълго да остана в нея.

 

- Учителят - мъдрост и достолепие, издал множество книги, които колкото и пъти да препрочитам, винаги откривам по нещо ново, което отваря широко вратата към мечтите ми. С усилие и труд ще вляза, преодолявайки препятствията по пътя към тях.

 

- Учителката, която ни научи, че литературата не се помни – тя се чувства, че в написаното, най-добри са тези, които са оставили частичка от себе си. Тази невероятна жена ни показа литературата като необятен дворец, в който аз не търся врата за излизане.

Има още десетки Учители в училище и извън него, които ни преподават уроци по живеене, но и всички конкурси на света няма да ми стигнат, за да опиша тези благословени хора. Част от мисията им е не само да отворят най-важните врати, но и да ни дадат ключовете за преходните стаи. Те са глобусите ни към живота и най-вече към нас самите.  

А нашата мисия е – да помним, да уважаваме и да не губим ключовете.

Препоръчваме ви да прочетете и "Вдигнете, госпожо, мама я мери, 13 килограма", както и "Глупости на килограм".

Последно променена в Сряда, 24 Май 2017 15:30
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

В предишния живот съм бил генерал

В предишния живот съм бил генерал

21 Окт, 2019 Татко Калоян

Жена и багаж

Жена и багаж

19 Окт, 2019 Забавно

Мамо, защо?

Мамо, защо?

23 Окт, 2019 Възпитание

Изборите вкратце

Изборите вкратце

29 Окт, 2019 Татко Калоян

Убиецът Хелоуин

Убиецът Хелоуин

31 Окт, 2019 Истории

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам