logomamaninjashop

6 съвета за родители на бъдещи програмисти, вдъхновени от „Scratch. Програмиране за деца”

Автор: Виктория Иванова


Scratch e
компютърен език, създаден специално за нуждите на начинаещите програмисти. Всъщност може да е доста полезен и за техните родители, ако трансформираме с намигване инструкциите в „Scratch. Програмиране за деца”.

1.         Превеждайте без пропуски

Компютърният език прилича на обикновения, но съдържа ограничен брой думи и ясни правила за конструиране на изрази. Ако искате компютърът да изпълни дадена команда, трябва да я преведете на негов език. Същото важи и за бъдещите програмисти. Разделете инструкциите към тях на точни и кратки стъпки без пропуски. Ако кажете „Наливай мляко!”, не забравяйте да кажете „Спри!”.

2.         Заложете на Булевата логика

Компютрите реагират на въпроси, чиито отговори се изчерпват с „да“ и „не“. На тази проста Булева логика се подчиняват и някои човеци, особено когато са на една определена възраст и са позиционирани пред компютъра. Ако искате да получите реакция, никога не питайте „Какво искаш за вечеря?”. „Ще ядеш ли пилешка супа?” е много по-безболезнена стратегия за определяне на дневното меню.

3.         Внимавайте със синтаксиса

Компютрите имат нужда от точни команди за действие в различни ситуации. Ако/тогава, Ако/тогава/иначе и Повтаряй/докато стане са условни конструкции, които ще ви спестят фалцетни нотки в тона при разговори с бъдещите програмистите. Само внимавайте със синтаксиса (в програмирането така се нарича начинът, по който е подреден кодът). При грешен синтаксис компютърът се обърква. Затова, ако изпратите наследника си до магазина с поръчката: „Купи 2 хляба,ако има яйца, купи 10”, не се учудвайте, когато той се върне с 10 хляба просто защото е имало яйца.

4.         Тествайте и дебъгвайте

Всеки специалист ще ви каже, че тестването и отстраняването на грешки е един от най-важните етапи в създаването на компютърни програми. Затова – дебъгвайте. След като сте дали точни инструкции, натиснете бутона със зеленото флагче и накарайте бъдещия програмист да ви покаже точно как се пуска пералнята, например. Ако видите, че сипва праха за пране, след като е извадил прането, включете в ход команда от типа „Винаги/когато” и пуснете скрипта отначало.

5.         Споделяйте и ремиксирайте

В Scratch споделянето на проекти и проучването на кода на други потребители, за да си направиш собствен ремикс, е чудесен начин да получиш обратна връзка и да научиш нови умения. Приложете го и във вашата лична програма като родител. Може би майката на Марти крие някой чудесен потребителски блок, който ще направи убеждаването за излизане на въздух с две команди по-лесно.

6.         Програмирайте със Scratch

Сериозно. Няма по-добър начин да разбереш някого от това да опознаеш страстта му. А в Scratch всичко е толкова интуитивно и логично, че би се справил и най-големият лаик. Особено с помощта на съветите в „Scratch. Програмиране за деца”.

Още полезни съвети можете да намерите в книгата на издателство СофтПрес.

scratch programirane za detsa 1

Последно променена в Вторник, 04 Април 2017 14:56

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам