logomamaninjashop

Кога и как децата се връщат в училище

Продължаваме да поддържаме изключително ниски нива на заболеваемост, постигаме изключително добър резултат въпреки приемливите и не толкова строгите мерки в сравнение с ЕС. Това заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов днес. Дневната заболяемост от Ковид у  нас е под 100 на 100 000 души. Училищата, детските градини и яслите, ресторантите, големите молове и баровете бяха основните центрове на зараза. Едва на четвъртата седмица започна да пада заболеваемостта, смъртността още по-бавно, но в крайна сметка има резултат, отчитат от Националния оперативен щаб. Започва постепенно отхлабване на мерките.

Ето най-важното:

- Извънредната епидемична обстановка се удължава до 30.04.2021г.

- Учениците ще учат присъствено по следния график:

  • От 4.02.2021 г. до 17.02.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 7, 8 и 12 клас;
  • От 18.02.2021 г. до 2.03.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 5, 10 и 11 клас;
  • От 4.03.2021 г. до 17.03.2021 г.  – присъствено се обучават учениците в 6, 9 и 12 клас.

- От 1 февруари се възобновяват:

  • Посещенията в кината, при използване на 30% от капацитета.
  • Групови занятия от танцовото, творческото и музикалното изкуство, също се възобновяват от 1 февруари, при използване на 30% от общия капацитет на помещенията, в които се провеждат.
  • Посещенията на фитнес центровете и залите за групови занимания към тях при използване на не повече от 50% от капацитета им.

- От 1 март се допускат посещенията в заведения за хранене и развлечения, с изключение на дискотеки, бар-клубове, пианобарове, бар-вариете и нощни барове, при използване на не повече от 50% от капацитета им, отстояние от 1,5 м. между облегалките на столове на две съседни маси и носене на защитни маски за лице от персонала.

Безопасно ли е отхлабването на мерките

Ако нивото на заболеваемост премине от 200 на 100 хил. души, ще се връщат ограничителни мерки. На този етап е важно да се спазват оставащите в сила мерки - носене на маски, дезинфекция и дистанция.

Тексаската скала показва риска от зараза при различни дейности: от най-ниската степен: 1 - да отвориш писмо, до на най-високата 9 - да отидеш на бар или на религиозно събиране. Следващите по опасност са ресторанти, фитнеси. Ресторанти с външни посещения имат индекс на опасност 3 – такива имат и къмпинг и игра на голф. Футболните мачове имат среден индекс между 6-7, но за публиката рискът е 8. Посещението в магазини носи риск 4,  а по-малките магазини са с индекс 3. 

Image

До момента са изследвани 3726 души непедагогически персонал и 12 232 учители. Положителни резултати са дали 37 души - 26 педагози и 11 души от помощния персонал.

Д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн, експерт по безопасност на ваксините, изрази опасения за отхлабването на мерките по БНР

"Всички анализи показват, че учениците са основният разпространител на вируса - т.нар. суперразпространители, т.е. един много малък брой хора, които заразяват голям брой други. Това е, защото са безсимптомни и отделят много вируси. Отварянето на училищата ще е грешка. Не изказвам мнение, а цитирам факти от научни изследвания и анализи. Може да не са съгласни родителите и учителите, но трябва да кажем това."

Децата и разпространението на COVID

960x0

Последно променена в Четвъртък, 28 Януари 2021 12:01

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам