logomamaninjashop

Говорите ли за пари с децата?

Автор: Мария Пеева

На снимката виждате Алекс, който на 4 години си спретна собствена гаражна разпродажба. Обясни, че му трябвали пари и не може да чака Феята на зъбките още две години.

В нашето семейство се говори за пари.

Може би някои родители предпочитат да не разговарят с децата си за пари. Сигурно мислят, че са твърде малки или искат да ги държат по-далеч от материалното в света около нас. Но аз вярвам, че за тях е добре да имат отношение към парите - да ги ценят, да имат представа за стойността им, но и да боравят с тях без притеснение, разбира се, според възрастта си. А и да не забравяме, че децата имитират абсолютно всичко от света на големите и нашите дела са им много интересни. Нека използваме любознателността им, за да им създадем полезни навици, които в бъдеще ще улеснят живота им.

Защото парите не растат по дърветата.

Скоро момчетата ми тръгват на училище. Септември е тежък месец за всяко семейство с деца, разходите за подготовка на ученика не са никак малки. Купуват се дрехи и обувки, раници, учебни материали, учебни помагала, заделя се бюджет за курсове, школи и какво ли още не. На всичкото отгоре, като повечето деца, и моите синове обичат разни екстри, по-специални марки, нови технологични джаджи и непременно им се иска да се явят с всичко това на първия учебен ден. 

Затова с всеки от тях както обикновено изготвихме списък със стоки и услуги за новата учебна година. В него включихме:

Такси училища и курсове

Разходи спортни занимания

Учебни пособия

Учебници

Дрехи

Обувки

Раници

Книги

Всички тези разходи момчетата се съгласиха, че са абсолютно необходими и без тях не може. Освен това така придобиха ясна картина за средствата, които семейството заделя за ученика и им стана ясно защо моментът за нови джаджи и играчки трябва да се отложи, колкото и да им се иска “подарък за първия учебен ден”. Но аз им предложих друго. Да си направят личен бюджет.

Това видео ми помогна да им обясня концепцията за личния бюджет и как може да се планира успешно.

После предложих на тийнейджърите да си изберат финансова цел - единият поиска нов телефон, другият лаптоп. Направиха си списък с приходите и разходите спрямо джобните и установиха, че ще трябва да чакат поне година, което доста ги обезкуражи.

Тук обаче родителското тяло излезе с изгодна оферта - предложихме им да съберат половината пари, а останалите ще ги получат като коледен подарък от семейството ни и така само след четири месеца мечтите им ще се сбъднат. А най-хубавото е, че те ще са ги постигнали и със собствени усилия.

Вече се радвахме тайно, че няма да се чудим какво да избираме за Коледа, когато момчетата излязоха с контраоферта. Направиха списък с ненужни вещи, които могат да продадат на приятели и се оказа, че може и да не се наложи да чакат до декември.

Изобщо, оказва се, че децата са много предприемчиви, когато им се дадат правилните насоки. Няма да се учудя, ако накрая съберат повече пари, отколкото са очаквали.

Междувременно си имам и малък ученик, който сега ще е в предучилищна и задава всякакви въпроси, за парите включително. Някои са лесни за отговор, други - не толкова. Ето и някои от тях:

Може ли да си вземем от банкомата колкото пари си искаме?

Защо в различните държави парите са различни?

Колко пари трябва да има човек, за да му стигат?

Кой изобщо е измислил парите?

Тук отново ми дойдоха на помощ видеата от сайта “Уча.се”. Споделям с вас две от тях, които отговорят на някои от тези детски и не толкова детски въпроси. И двете са само по 4 минути, а освен това са поднесени по интересен и достъпен начин, който ще ги заинтригува независимо от възрастта им. Принципно са предназначени за тийнейджъри, но 6-годишният ми също ги изгледа с интерес, а 11-годишният не само ги изгледа, ами и направи тестовете след тях без грешка.

Първото видео е за произхода на парите в древността. По много достъпен начин е обяснено как в началото хората са си произвеждали всичко нужно, после са започнали да разменят стоки, впоследствие са се появили и парите, и как целият този процес е направил живота ни по-лесен и е помогнал да се развием като общество. Може да го гледате тук, а ако се хареса на децата ви, отворете го в сайта на Уча се и после им помогнете да направят теста.

Второто видео е за парите в наши дни - как монетите са се превърнали в банкноти, защо се е случило това и за какво изобщо служат парите. За него също има видео и тест.

От всичко това момчетата толкова се въодушевиха, че освен краткосрочната финансова цел, си измислиха и дългосрочни, доста по-амбициозни. А аз ги гледам и си мисля, че няма нищо невъзможно. Ние с баща им сме живото доказателство за това.

А у вас говори ли се за пари?

Още по темата: 

Как уча децата да взимат решения

Бързи пари

Последно променена в Четвъртък, 12 Септември 2019 09:39

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам