logomamaninjashop

Космически екскурзии, екохостинг, банкиране за хора с увреждания

Това са част от бизнес проектите, които учениците от учебно-тренировъчните фирми (учебни предприятия) ще представят на предстоящия международен панаир „Млад предприемач“ в Пловдив, на 18 и 19 април. В 22-то му издание ще участват фирми, осъществяващи дейност в различни сфери: финанси; козметика, бижута и облекла; храни и напитки; подаръци и сувенири; организация на събития и туризъм; реклама; информационни технологии и техника, автомобили и транспорт, включително превоз на пътници в космоса; образование и други. Екипите на учебно-тренировъчните фирми ще имат възможност за директни търговски преговори и сделки; ще участват в годишната среща на Българския младежки форум на бизнес лидерите; ще бъдат връчени годишните награди на Академия „Корпоративна социална отговорност“. В рамките на панаира ще се състои и осмото издание на международното състезание GLOBAL ENTERPRISE CHALLENGE (на английски и на френски език), по време на което участниците ще трябва да решат казус на реално предприятие.

panair ok

Какво представляват учебно-тренировъчните фирми

Учебните предприятия са иновативна среда за обучение по предприемачество и бизнес администрация в професионалните гимназии. В тях учениците придобиват професионални и технически умения, навици за работа в екип, успешна комуникация, управление на времето и др. По думите на директора на Центъра за учебно-тренировъчни фирми Дария Маврудиева към момента учебните предприятия са 331 – 326 за ученици и 5 за студенти. За нуждите на обучението в Центъра функционират 7 служби: Агенция по вписванията, Банка, Национална агенция за приходите, Борса за търговия на едро, Патентно ведомство, Управление Банков надзор, Комисия за защита на личните данни. Четири от службите са достъпни онлайн. Центърът поддържа и 7 регистъра (Търговски, Регистър БУКТСТАТ, Национален бизнес комуникационен указател, Регистър на учебните институции в които работят учебни предприятия, Регистър на сертифицираните учебни предприятия и Регистър на сертифицираните обучавани в учебни предприятия, Регистър на учителите - ръководители на тренировъчни фирми. Много активни и полезни за учениците и местната общност са учебните фирми в малките населени места – гр. Шабла, с. Окорш, Исперих, гр. Ветово, гр. Своге; гр. Кнежа и гр. Гоце Делчев, където се създадоха и първите учебни фирми-ферми.

Както разбирате в учебно-тренировъчните фирми се върти бизнес едно към едно с реалния. Младите предприемачи мислят дръзко, действат със замах и със самочувствие рекламират проектите си.

Домашен сървър, който топли

ecohosting

Проект на Екохостинг ООД – фирмата от ПГИУ „Елиас Канети“, Русе, с ръководител Росица Мицова.

Фирмата предлага хостинг с три плана EКОСТАРТ, ЕКОСТАНДАРТ И ЕКОПРЕМИУМ. Освен уебсайтове, хостингът може да включва хостинг на данни, хостинг на приложения /софтуер и хостинг на IТ услуги. Втората услуга е VPS - собствен виртуален сървър. Третата услуга е домейн т.е. имена на сайтове за тяхното идентифициране в световната мрежа. Иновацията е свързана с възможността сървърите да се съхраняват в домовете на клиентите, като им се предоставя безплатно отопление чрез тях. Услугата се нарича ECOWАRM – откъдето е и наименованието на фирмата - Екохостинг. Сървърите са подходящи за всякакъв вид компютърни изчисления, които натоварват хардуера. В това число създаване на презентации онлайн, обработка на видеа, звук, снимки, изкуствен интелект и много други. Благодарение на облачните изчисления, хората ще бъдат освободени от бремето на хардуерните ресурси (дискова памет, захранващи устройства и др.). Затова девизът на екипа е: “Изчисляване по всяко време и навсякъде”, а мотото - “Връзката с нас... естествена връзка с природата”

Раждането на идеята

„Когато решаваме каква да бъде дейността на предприятието, изхождаме от възможността за евентуални ментори от родителския екип, за да имаме сигурна връзка с реалния бизнес. Имаше две възможности: производство на пчелни продукти или на барбарони. Учениците нямаха единомислие. Въпреки това започнахме да създаваме фирма за пчелни продукти. След една седмица нашият управител Владислав Николов предложи идеята за хостинг услуги поради откритата от него иновация за отопление със сървъри. Както си стоял в стаята и му е било студено, сложил си компютъра на краката и се стоплил. Тогава потърсил в интернет има ли някъде открита и приложена такава иновация. И се оказало, че във Франция има вече такава услуга - отопление със сървъри. Всички ученици от екипа, като чуха идеята, бяха възхитени и единодушно я приеха, още повече, че тяхната специалност е „Електронна търговия“.

ecohosting2

Насочихме се към предприятие, което предлага IТ технологии, тъй като това е бъдещето. Хостинг индустрията е една от бързо развиващите се дейности в IТ сектора. Само в последните няколко години cloud технологиите навлязоха в ежедневието на всеки човек. Виждаме, че IТ технологиите са вече голяма част от ежедневието ни и смятаме, че ще живеем и работим във все по-технологични времена. Идеята за създаването на УП Екохостинг показа още, че учениците могат да се възползват и от всеки свой проблем от ежедневието и да го превърнат в иновативен бизнес.

Първоначално не можем да очакваме големи печалби от новостартирал бизнес. Затова предполагаме, че около 10% рентабилност е нормално да имаме. Това е процентът на печалбата от инвестирания капитал. На следващ етап от учебната програма по Работа в учебно предприятие - учебна практика ще правим бизнес план, в който ще има по-конкретна оценка на разходите, приходите и очакваната печалба. Ако се започне с един жилищен блок и се получат добри резултати с доволни клиенти, това ще послужи за реклама на бъдещите клиенти за фирмата - инвеститор.

Всяка хостинг компания би могла да прояви реален интерес към нашия иновативен проект. Мислим да предложим на нашия ментор ICN.Bg - една от най-големите български хостинг компании да инвестира в тази нова услуга. Така интересът на потенциалните клиенти към основните ѝ услуги би нараснал многократно. Доц. д-р Валентин Бобилов, специалист по Топлотехника, хидравлика и екология към Русенския университет също прояви интерес да ни помогне да направим реален макет, но му трябва време и средства, с които не разполагахме."

Банкиране за всеки

banka

Проект за банкови услуги за хора с увреждания от УТБ „Перпера Банк“ на Националната търговско-банкова гимназия, София с ръководител Даниела Манчева. Името на банката произлиза от наименованието на първата златна монета, сечена в България от Иван Асен II по случай победа в битката при Клокотница през 1230 г.

"Проектът се нарича „Банкиране за всеки“ и с него целим създаване на възможност и специални условия за хора с увредено зрение или слух да се възползват активно от банкови услуги. Идеята дойде внезапно. Знаехме, че искаме да е насочен към обществото, но и да бъде обвързан с банковата сфера. Затова решихме целта ни да бъде да направим услугите си достъпни за всеки, включително и за хората с увредено зрение или слух. Като идея в проекта ни е отпечатването на основни документи и/или записването им на аудиофайл, както и въвеждане на т. нар. говорещи банкомати не само в големите градове, но и в по-малки населени места. За хората с увреден слух предвиждаме използването на услугите на жестомимичен преводач, като с помощта на образователен център за деца с увреден слух („Яника“) разбрахме, че има налична онлайн платформа за реална връзка с преводач, за която е имало опит да се въведе, но за момента не се прилага. Същият център ни помогна като ни даде основни познания за жестомимичния език, чрез които да изразим идеята на проекта. 

banka2

Визитка на Брайлово писмо

Доколкото сме запознати, банките в България се опитват да направят услугите си по-достъпни за хора с увреждания и някои вече използват говорещите банкомати, но са налични само в централните части на по-големите градове, а нашата идея е да увеличим осведомеността на обществото относно наличието на тези устройства и интегрирането им и в по-малките населени места, затова смятаме, че банките също биха имали интерес да постигнат това, както и да реализират подходящи условия и за лишените от слух хора."

Космическите туристи на Spase Travel

travel

Проект за организиране на космически туризъм на Националната търговска гимназия, Пловдив, с ръководител Рени Михайлова

"Нашата учебно-тренировъчна фирма се занимава с космически туризъм. Ние работим в сътрудничество с водеща американска компания в този бранш, която е разработила и разполага с космически кораб и необходимото оборудване. Ангажирани сме с набирането и подбора на клиенти, както и с цялата подготовка за едно космическо пътуване. Основната услуга, която предлагаме, са суборбиталните полети, които се осъществяват по елиптична траектория, максималната отдалеченост от Земята е 100 км, а продължителността - около 2 часа. Това позволява на туристите да видят космическото пространство, Луната и Слънцето като пълноценни космически обекти, да видят отвисоко Земята, да почувстват какво изпитва човек в условията на безтегловност. Включено е наблюдение на избрана от тях звезда. Сред предимствата на този вид услуга е ниската цена и липсата на големи натоварвания на организма. Другата възможност е полет до Луната, който продължава 3 дни, изисква по-специална подготовка и е с по-висока цена.

През 2001 г. Денис Тито става първият космически турист, плащайки 20 млн. долара за пътуването си. Оттогава редица частни компании работят за по-евтино космическо пътуване. Днес, благодарение на новите технологии, икономическата индустрия и в частност туристическия бизнес насочват вниманието си към разработването на бъдещата най-предпочитана туристическа дестинация – Космоса. Изключително големи финансови ресурси са насочени към разработването и създаването на космически кораби, които да бъдат използвани за космически туризъм. Най-богатите и известни бизнес предприемачи насочиха вниманието си към разработването на този непознат сегмент от туризма. Тъй като индустрията се разширява, тя може да представлява голяма възможност за туристическите компании. Значителните финансови ресурси, които могат да бъдат акумулирани от космическия туризъм, насочват желанието и динамиката в развитието на този вид бизнес.

travel 3

Как се изпращат хора в космоса

Записването на бъдещия космически турист става със сключване на договор, определяне на възможна дата за осъществяване на пътуването и заплащане на капаро. Следващият етап е свързан със специалната му двуседмична подготовка (хидролаборатория). Той ще трябва да покрие психологически и физически тест, да се храни с по-лека храна, защото прекомерното му тегло може да се окаже проблем за участието му в екскурзията и да има добри резултати от медицинските изследвания. А за излизане в открития космос е необходима допълнителна едномесечна тренировка. При одобрение се подписва документ, с който космическият турист уверява, че съзнава рисковете на предстоящия полет и поема отговорността, задължително е сключване на застраховка "Живот". Следва разработване на план за заплащане на останалата част от сумата и организиране на транспорт до космодрума, който е отправна точка. Нашите клиенти са платежоспособни пълнолетни хора, търсещи нестандартни преживявания, готови да поемат риск и отговарящи на изискванията. За всяка следваща година очакваме все по-голяма печалба, поради бързото развитие на този бранш. Смятаме, че сме конкурентни на пазара, поради добрата цена и възможността за разсрочено плащане."

Чери домати, шафран и джинджифил - имат ли почва у нас?

agro3

Учениците от Професионална гимназия по земеделие „Стефан Цанов“ в Кнежа успешно развиват своята учебно-тренировъчна ферма „Агрофууд“.

Земеделската гимназия е едно от двете училища, които бяха избрани за пилотно прилагане на специално разработен модул, наречен „Учебна ферма“, който е базиран на учебно-тренировъчно предприятие, но е специално адаптиран за учениците от земеделските гимназии. Целта е да натрупат практически знания чрез управлението на своята виртуална ферма. ПГМСС "Пейо Крачолов Яворов" е другото училище, в което пилотно се прилага моделът учебна ферма.

В учебната ферма „Агрофууд“ участват 11 ученици от 8 и 9 клас. Възпитаници на земеделската гимназия в Кнежа са засадили по своя инициатива зеленчуци, които ще се предлагат от тяхната учебна ферма. В оранжерията има традиционни и не толкова традиционни растения като домати, зеле, различни сортове чери домати, подправки, чушки, бял патладжан, шафран и джинджифил.

В рамките на кампанията „Бъдещи лидери в селското стопанство“, реализирана от Агенция „Стратегма“ ООД, екипът на „Агрофууд“ се срещна с Георги Гетов, чиято ферма „Венец Т“ ООД е носител на втора награда в конкурса „Модерна ферма“.

agro2

Информационната кампания „Бъдещите лидери в селското стопанство“ e инициатива на Агенция СТРАТЕГМА ООД в партньорство с Център за учебно-тренировъчни фирми, изпълнявана с финансовата подкрепа на ГД „Земеделие и развитие на финансовата подкрепа на ГД „Земеделие и развитие на селските райони“ на Европейската комисия. Кампанията е финансирана в рамките на покана за представяне на предложения 2017/C 339/07 относно информационните мерки в областта на Общата селскостопанска политика

Ако искате да се срещнете лично с бъдещите ни бизнес лидери и да се запознаете с оригиналните им проекти, посетете международния панаир за учебни предприятия в Пловдив, на 18 и 19 април.


Препоръчваме ви още:

Бизнесът трябва да влезе в училище

Как работи поколението Y

Каква е подходящата професия за вашето дете

Последно променена в Понеделник, 22 Април 2019 08:51
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Еньовден е

Еньовден е

24 Юни, 2020 Истории

Писмото на една майка

Писмото на една майка

21 Юни, 2020 Отношения

От къде си?

От къде си?

17 Юни, 2020 Истории

Мъж на диета

Мъж на диета

16 Юни, 2020 Забавно

Филми и книги за наркотиците

Филми и книги за наркотиците

13 Юни, 2020 Възпитание

Невидимите хора

Невидимите хора

19 Юни, 2020 Истории

Мамо, тате, обичайте ме!

Мамо, тате, обичайте ме!

12 Юни, 2020 Възпитание

Защо не го опазихте?

Защо не го опазихте?

12 Юли, 2020 Истории

Прогноза за уикенда

Прогноза за уикенда

11 Юли, 2020 Татко Калоян

Група N-Xen: Да обичаш себе си

Група N-Xen: Да обичаш себе си

09 Юли, 2020 Нашите деца

Ягодови безстрастия

Ягодови безстрастия

08 Юли, 2020 Истории

Малко мръсна история

Малко мръсна история

05 Юли, 2020 Възпитание

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам