logomamaninjashop

Като чуя за матура, се хващам за кобура

Автор: Иво Иванов

Предстоящите матури за 7-ми и 12-ти клас ще се проведат при безпрецедентни мерки за сигурност срещу преписвачите. На влизане в училище зрелостниците ще бъдат идентифицирани чрез снемане на пръстови отпечатъци и сканиране на ретината. В класните стаи ще бъдат монтирани специални скенери за откриване на скрити из джобовете „пищови“. Камери и умни датчици ще следят и улавят съмнителни сигнали като чоплене на носа, разсеяно почесване зад тила и съсредоточено захапване на химикалката. Мобилни групи от МОН, сформирани от строги и кисели пенсионирани учителки в маскировъчна екипировка на спецотряд и с маски на лицето, ще нахлуват за внезапна проверка в класните стаи по време на изпитите. „Ръцете на чина, никой да не мърда!“. По високите сгради около училищата ще бъдат разположени снайперисти. Останалите мерки срещу преписвачите са строго секретни и са разработени съвместно с МВР.

Всички тези предохранителни мерки, за които са отделени сериозни средства от бюджета на Министерството на образованието, имат за цел тутакси да бъдат заловени, разобличени и неутрализирани тарикатите-преписвачи, които, както отдавна е известно на всички, са най-големият проблем на образцовата иначе българска образователна система. Както Рейгън навремето е бил враг номер 1 на Тутраканска селищна система. На всеки ученик и квестор ще се гледа като на потенциален престъпник, за да се предотвратят в зародиш всякакви шашми и злоупотреби, петнящи доброто име на родното образование.

Любов Даскалова и малките матури

matura2

Както се вижда от традицията, наложена в последните няколко години, от сега нататък усилията на просветното министерство ще бъдат концентрирани основно в борбата с преписването и в създаването на максимален стрес за кандидат-гимназистите по време на изпитите им. Учениците трябва да са наясно, че образованието е сериозно нещо и образователната система не може да бъде надхитрена. Единствено и само по този начин ще се гарантират честни изпити и равен старт в живота, което в крайна сметка е върховната цел на всяко образование. Ако за вас върховната цел на образованието е друга, търсете си друга образователна система!

Евентуално, ако останат свободни ресурси, те ще бъдат ангажирани във второстепенни и по-маловажни задачи на Министерството на образованието като борба с функционалната неграмотност, разработване на стратегии за по-качествено образование, работа върху мотивацията на учениците за учене, повишаване квалификацията на преподавателите и други подобни инициативи от пожелателен характер.

Докато МОН, с подкрепата на медиите, ни отвличат вниманието с всичките тези димки около матурите и със симулирането на реформи, международните изследвания на грамотността в последните години вадят много тревожни данни за България - оказва се, че около 40 процента от деветокласниците ни нямат елементарни четивни умения – за четене, могат да четат, но не разбират прочетеното и не могат да го приложат в житейска ситуация, на същия хал са и с математиката и природните науки.

Детето ми недоучено

matura3

Много сме силни в ритуалите и показността, дай ни на нас празнични фанфари, дай ни 15-ти септември и 24-ти май. Дай ни драконовски мерки срещу преписвачите на матурите. Дай ни повод за гордост с новини за успехите на математиците от СМГ в световни олимпиади. Хвърли ни кокала с това или онова отпаднало от учебната програма произведение и изпитай силата на патриотичния ни гняв във Фейсбук.

С отчаяно вайкане и с носталгични спомени за това колко добро е било образованието едно време, с яростно охулване на сегашното положение, с добри пожелания и намерения, с поредните недъгави козметични реформи, хвърлящи прах в очите, нещата обаче няма да се подобрят - и това важи не само за сферата на образованието. Трябват решителни, радикални промени. И за тях е отговорно не само правителството или Министерството на образованието, но и всички настоящи и бъдещи родители. Но това няма как да се случи, ако все още ни е срам, че детето ни не е с чисто нови дрешки, обувки и огромен букет за госпожата на 15-ти септември и НЕ ни е срам, че е неграмотно на 24-ти май!

 

Препоръчваме ви още:

Кога ще тръгнем по "западния" коридор в образованието

Образова ли ни образованието?

Образователната система в Обединеното кралство

 

Последно променена в Понеделник, 14 Май 2018 10:24
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Еньовден е

Еньовден е

24 Юни, 2020 Истории

Една мъжка изневяра

Една мъжка изневяра

09 Юни, 2020 Истории

Законите на семейство Явашеви

Законите на семейство Явашеви

12 Юни, 2020 Татко Калоян

Филми и книги за наркотиците

Филми и книги за наркотиците

13 Юни, 2020 Възпитание

Мъж на диета

Мъж на диета

16 Юни, 2020 Забавно

За котките и сойките

За котките и сойките

09 Юни, 2020 Забавно

Писмото на една майка

Писмото на една майка

21 Юни, 2020 Отношения

От къде си?

От къде си?

17 Юни, 2020 Истории

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам