Не й трябват даровити деца на тая държава

Автор: Янка Петкова

Някой е решил, че талантът има възраст. Ако не си осмокласник например, не можеш да получаваш стипендия за постиженията си и на практика си лишен от подкрепата на държавата и възможността да се възползваш от финансовия еквивалент на успеха си. Независимо от това колко талантлив и надарен си всъщност. Независимо, че на 12 години се явяваш и печелиш състезания за 14-годишни. Вероятно презумпцията е, че година след година, ще ставаш все „по-надарен“ и като стигнеш сакралните 14 години вече няма да има никакво съмнение и тогава „основателно“ ще те възнаградят. Може да ви звучи абсурдно, но тази „непряка“ дискриминация по възраст е в основата на Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби.

Няколко родители обаче решиха да оспорят тази съвсем пряка дискриминация и сезираха Комисията за защита от дискриминация, която с решение № 261/23.06 постанови, че лишаването от право на стипендия на ученици с изявени дарби до 7 клас, въведено с разпоредбата на чл. 10 от Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби в ред. ДВ бр. 36/2014 г. (Наредбата) представлява форма на непряка дискриминация по признак „възраст“. След множество правни перипетии и жалби на „засегнатите“ институции ВАС отхвърля и жалбата на Кмета на столична община по решението на Административния съд на София-град, което потвърждава необходимостта от коригиране на тази несправедливост. Правната история можете да проследите тук.  Най-важният момент от съдебните битки е изведен в края на Решение № 14631 на ВАС от 30.11.2017 година: „ОСТАВЯ В СИЛА решение № 103 от 07.01.2016 г., постановено по административно дело № 7058/2015 г. от Административен съд София-град. Решението е окончателно.Тоест, съдът потвърждава, че дискриминацията трябва да бъде прекратена.

Оказва се, че това, което е окончателно за Върховния административен съд (ВАС), който „осъществява върховен съдебен надзор за точното и еднакво прилагане на законите в административното правораздаване“, не е окончателно за другите ни държавните институции. Какво ни дава основание да мислим така - Проектът на Постановление за приемане на Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни и общински училища през 2018 година. В този проект, съвсем резонно, би трябвало да намери отражение решението на ВАС. В приложения доклад на министъра на културата обаче това не е отбелязано. Разбира се, постановлението касае само ученици от държавните и общински училища, които както споменахме са достигнали определена зрелост на талантите си – иначе казано са навършили 14 години. И няма никакъв риск останалите даровити деца на страната да се почувстват дискриминирани, ако са по-малки или учат в частни училища.

В случай че сме пропуснали някое важно уточнение, което да отразява решението на върховния ни съдебен орган, можем да разгледаме подробната Програма, в която са описани условията за предоставяне на еднократно финансово подпомагане и за получаване на стипендии. В нея са назовани конкретните национални и международни конкурси, олимпиади и състезания. И никъде не е споменато какво се случва с децата под 14 и над 18, които печелят същите тези състезания. Вероятно се предполага, че навършилите 18, макар и все още ученици, вече са си взели хляба в ръце и нямат нужда от финансови стимули. Може би е случайно? Може би пропускът ще бъде отстранен по време на обсъждането на проекта, което приключва в началото на февруари? Още повече, че бдителна гражданка (вероятно родител) е напомнила това в портала за обществени консултации на Министерския съвет: „Има решение № 14631/30.11.2017 г. на ВАС, че разделянето на децата до осми и след осми клас е дискриминационно. Моля да се съобразите с него и да приемете нужните изменения както в Наредбата, така и в Програмата. Тези деца са цветът на нацията, не се подигравайте с тях и не натоварвайте допълнително държавата с разноски по дела в Страсбург!

Знаете ли всъщност за какви суми става дума? Еднократното финансово подпомагане е в размер до 195 лева, а стипендиите се предоставят за 12 месеца в размер на 135 лева. Разбира се, с ограниченията, за които вече стана дума – за ученици на възраст 14-18 години от държавни и общински училища. Частните са низвергнати открай време. Презумпцията е, че даровитите деца, които учат в тях, трябва да разчитат на родителите си, които имат финансовата възможност да ги „поощряват“. Нищо, че с постиженията си представят държавата и образованието, което осигурява. Нищо, че някои от тях не плащат такса, а са приети там със стипендии за успех, каквито някои частни училища предоставят, както беше случаят с Андрей Петков в "Увекинд" миналата година.

Като стана дума за даровити деца, да направим някои уточнения. Те са даровити, защото такива са ги създали родителите им, държавата нито има участие, нито има заслуга. И продължават да печелят конкурси, състезания и олимпиади, защото родителите им са достатъчно упорити да ги подкрепят, да ги насърчават и да финансират допълнителните им занимания, тренировките, обучението (е, случва се да се намеси и някоя фондация или частна фирма, впечатлена от резултатите на детето). Държавата няма заслуга и в тези процеси, а по отношение на финансовото стимулиране вече разбрахме какво е и как държавата се старае колкото може по-малко деца да го получат. Защото да не мислите, че ако някое дете се класира за стипендия и тя му бъде отказана, понеже е под 14 или над 18, стипендията ще отиде при следващото в класацията на състезанието? Нищо подобно. Можем да прогнозираме какво ще стане с тези талантливи деца, когато навършат 18 години – ще си потърсят държава, в която дарбата им ще бъде оценена и заплатена. Защото на нашата даровити деца не й трябват. Скъпо излизат.


Препоръчваме ви още:

Българче да се наричам

Какво искат родителите?

Откритото писмо на една майка

Училището, което убива мечтите

Последно променена в Сряда, 10 Януари 2018 14:55
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

В предишния живот съм бил генерал

В предишния живот съм бил генерал

21 Окт, 2019 Татко Калоян

Жена и багаж

Жена и багаж

19 Окт, 2019 Забавно

Мамо, защо?

Мамо, защо?

23 Окт, 2019 Възпитание

Изборите вкратце

Изборите вкратце

29 Окт, 2019 Татко Калоян

Убиецът Хелоуин

Убиецът Хелоуин

31 Окт, 2019 Истории

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам