logomamaninjashop

Откритото писмо на една майка

Публикувам писмото на Сияна Цветанова-Петрова, която апелира за промяна в образователната система. Промяната започва, макар и бавно, но кога ще стигне до всички не е ясно. А междувременно всеки ден ние се сблъскваме с уж дребните неуредици в системата. Дребни, но с огромни последици. Защото всички тези малки камъчета обръщат голямата кола, която би трябвало да отведе децата ни в едно по-добро бъдеще.

Много ми е тъжно! Обърнах се за подкрепа към фондация "Стела Богомилова", в частност към самата Стела, защото я познавам като човек, който не би се спрял пред нищо, който се бори за справедливост! Помолих я за помощ и съдействие, за да предприемем необходимото за промяна в родното ни образование. Тя откликна и в процеса на разговора ме окуражи да дам гласност на писмото си, за да достигне до повече хора, и в крайна сметка да вземем и наистина да направим нещо заедно! Написах й следното:

Вчера бях на родителска среща в училището на децата ми! Искам да разкажа как и защо аз се чувствам НЕсвободна! Първо училището като сграда е изключително малко, а в него учат деца от 1-ви до 7-ми клас, разпределени в по 3 паралелки от клас, на двусменен режим, за да има стаи за всички. Няма да изброявам негативите от всичко това, но мога да го направя! По тази причина срещите не могат да бъдат проведени, преди да свършат часовете на втората смяна. Родителските срещи са за цялото училище, което означава, че физически не мога да присъствам на повече от една, а в този случай трябваше да съм на 3. Тези срещи са абсолютно безсмислени, пълно губене на време на над 500 човека едновременно. Налага се да изслушваме монолога на учителя поне час. Ние имаме думата, но само ако сме на същото мнение, в противен случай ни прекъсват и ни гледат снизходително. Намразват децата ни и започват да ги "цакат по всички параграфи". След срещата се започва едно изреждане на родители, желаещи да се информират за своето си дете, учителят бърза, защото нали и той има семейство и деца и ти пак увисваш с две изречения - "Ама, моля ви се контролирайте ги тия деца, ще ги изпуснете! Толкова е важно това НВО!" За кого обаче? За престижа на училището и субсидиите! Пазят се от мен, защото съм работила в системата и ми е ясно, че не им дреме за децата! Правят се на мили, защото всяко дете им е пари! Работят по куп проекти - за пари! Купуваме куп помагала, сборници, материали - за пари! А уж образованието ни е безплатно! Ако не дадеш 10 лв за подарък за Коледа, защото смяташ, че купуват боклуци, те гледат като просяк! Ако кажеш, че понякога детето ти няма да си напише домашните, защото има нужда от време със семейството си, те гледат, сякаш си простак! Ако кажеш, че детето ти ще пропусне измислените им клубове В СЪБОТА, защото ще отиде на гости на баба и дядо за уикенда, ти казват да намериш медицинска бележка! Че да не съм доктор, а и детето ми е здраво! А клубовете са в събота, защото през седмицата не могат да се провеждат занятията, че нали сградата е претъпкана до 18:30 ч.
Да, не е луд тоя, дето яде баницата, а който му я дава! А ние не им даваме баница, а децата си! Да учат за оценки, не за знания! Да си крият бележниците от съучениците, както се крият фишовете за заплати от колегите! Да не могат дъх да си поемат от домашни, дадени от ония помагала, дето ние им ги купихме. С условие “Напиши си домашното красиво и ще го закачим на таблото!” На "таблото на славата" го наричам аз! И ако не си там, не ставаш за нищо! И моето дете плаче, че не може да пише красиво! Защото е с 9 диоптъра далекогледство! А се старае! Когато живяхме в Италия, тя пишеше прекрасно, защото никога не са я дискриминирали, колкото и несполучливо да е изработила нещо! Защото се старае!
Пиша и плача! Децата ми са умни, а ги съсипват! Тормозят ги, защото не си мълча! Другите родители мълчат, свиват рамене, за да не им страдат децата! Но аз не мога да приема тази наша образователна система! Искам правилно да ме разберете. Не съм против учителите, а против системата, която ги кара да вървят срещу децата ни.
Казват ми, че една птичка пролет не прави, но аз знам, че и сам воинът е воин!
Дайте да започнем от промяна в законите в образованието! Защото бълва неграмотни, със самочувствие без покритие, с кухи знания без умения, и с объркани ценности хора!
Благодаря Ви за вниманието!

*******************

 

Препоръчваме ви още:

Какво искат родителите

Училището, което убива мечтите

Ботев не прощава 

Последно променена в Петък, 24 Ноември 2017 18:02

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам