logomamaninjashop

10 причини да не обичаме училището

Гледната точка на едно 11-годишно момче


Тимофей Дрогин участвал в конференция, посветена на тийнейджърите. Той подготвил специална презентация, в която разказал, защо децата нямат желание да учат и с времето започват да мразят училището. Момчето дори се постарало да онагледи твърденията със собствените си снимки.

Тук съм на една година.
121
Тук съм в детската градина.
219
А тук вече съм първи клас.
321

Виждате ли разликите?


10 причини да не обичаме училището


1. Страхът от учителите
С постъпването ви в училище започват да ви внушават страх. Един от основните страхове е страхът от учителя.


2. Страхът от оценките
След първия страх се развива страхът от оценките. А след това и страхът от наказанието на родителите ви или от директора на училището. В училище те преценяват не по това какво можеш наистина, а по това какви са оценките ти.

 

Вижте още Аз съм мързелива майка

 


3. Страхът от грешки
Още един страх е страхът да не сбъркаш. Училището не те учи на това, че да грешиш е възможно и нужно, защото само така ще научиш нещо.


4. Троловете

Още една причина – подигравките на съучениците ти. Често за това са виновни учителите, които ти се присмиват пред останалите, ако не си се справил добре с нещо. За тях оценките са по-важни от ученика. Аз посещавах детски творчески клуб. Научих се да плета с мъниста, да меся тесто, да правя гривни и на още много други неща. И когато ръководителката на клуба ни дойде в училище, за да предложи мастър-клас, и разказа за постиженията ми, класната ни възкликна: „Тимофей? Не може да бъде!“


5. Тъпите тестове

Тестовете, които ни дават в часовете, са невероятно тъпи, защото в тях няма вариант за твой собствен отговор. За да получи добра оценка, детето се опитва да отгатне един от предложените отговори, но може да има собствено мнение, което няма къде да отбележи. Не мисля, че ще дойде време, когато всички ще знаят всички столици по света, какво е написал Тарас Шевченко и колко е квадратен корен от 5. Аз мисля, че ако човек се интересува от нещо, той ще знае много повече от детето, което е учило 10 години в училище. И ако му потрябват знания от други области, лесно може да ги придобие.

 

Променят ли тестовете детското мислене?


6. Многото домашни

Прочетох, че няма никакви доказателства, че домашните влияят на успеха и образованието на децата. Веднъж, по английски, ми дадоха толкова много домашни, че след три часа писане станах и не можах да раздвижа врата си. Заведоха ме в спешен кабинет и цяла седмица ходих с ортопедична яка.


7. Не бъди уникален!
В училище не обичат различните. Това започва от учителя, внушава се на учениците и "присъдата" остава в тях за цял живот.

 

"Странен" или "уникален" зависи от нас


8. Училището не те учи да бъдеш щастлив
Четох, че когато Джон Ленън от The Beatles бил на 5 години, майка му казала, че най-важното в живота е да бъдеш щастлив. После той тръгнал на училище и когато го попитали - „Какъв искаш да станеш?“ – отговорил – „Щастлив!“. Тогава му казали – „Ти не разбираш въпроса.“. А той отвърнал – „Вие не разбирате живота.“.

9. Училището не те учи как да усвояваш информацията
Гледам например в YouTube едно видео, в което учител по физика леко и увлекателно разказва урока си. Четенето или гледането на такива ресурси, може да замени десетки скучни уроци.

10. Училището не ни подготвя за живота
Училището би трябвало да е подготовката ни за живота като възрастни. Но то не ни учи как да спестяваме и увеличаваме доходите си, нито как да ги придобиваме, въобще как да печелим. Мисля, че основен предмет трябва да бъде този, който ни учи как да се разбираме помежду си. Все пак умението да общуваме е най-важното.

IMG 1443


6 съвета как да оцелеете в училище


1. За да оцелеете в училище, трябва да имате свой живот и извън него.

2. Не се страхувайте от грешките, извличайте от тях опит. Аз например харесвам Томас Едисон. Той сбъркал 999 пъти, преди да създаде електрическата лампа. Но всъщност Едисон не е грешил, просто е открил 999 варианта, които не работят.


3. За да се научите да общувате, бих ви посъветвал да участвате в конкурси, в събития, дори да четете стихове в час. Това е опит.
 

4. Експериментирайте, интересувайте се и се учете да печелите пари, колкото може по-отрано. Това развива вашата увереност. Аз например плета гривни. Сега ми помагат моите родители, но в бъдеще планирам да създам свой малък онлайн магазин.
 

5. Търсете „своето“ училище. Моят съвет към родителите – вслушайте се в детето си, ако ви казва, че новото училище не му харесва.

6. И най-важното, където и да учите, и каквото и да говорят за вас – вярвайте в себе си!

Източник: womo.ua

Препоръчваме ви още:

Съвременни училищни неврози
Защо тройкаджиите успяват

 

Последно променена в Неделя, 15 Октомври 2017 16:14

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам