logomamaninjashop

На лов за Пловдив

Преди време във фейсбук „уловихме“ няколко трейлъра на филмчета, правени от деца. Оказа се, че това е част от проекта „Улови Пловдив 2019“. Идеята е на Георги Стоев – архитект по образование и учител по призвание. Ето какво ни разказаха той и децата, тръгнали „на лов за Пловдив“.

Учителят

Завършил съм УАСГ, София като магистър по архитектура. Огромното ми желание за работа с хора обаче ме насочи към учителската професия. Точно в този момент се запознах с целите и ценностите на фондация „Заедно в час” и реших да кандидатствам. Вече втора година преподавам математика като част от организацията. Краткият ми опит като училищен възпитател в родното ми село ме предизвика да мисля в посока кое наистина е важно за децата - развиване на умения, разширяване на светогледа, гражданска активност и себеотстояване.

ulovi13

Постепенно се роди и „Улови Пловдив” - проект, който дълго преди това обмислях. Инициативата цели да докаже на учениците, че могат да използват интересите си, за да създават дейности и продукти, полезни за цялата общност - най-вече чрез изкуство, което е и адекватната стратегия в контекста на ЕСК Пловдив 2019. Децата разказват истории от Пловдив, решават проблеми и конфликти, оставят послания. Киноклубът си е поставил за цел през месец юни да бъде и премиерата на първия ни късометражен филм. Преминахме заедно през идейната фаза и посланието, което искаме да оставим, работихме по сценария, проучвахме снимачни площадки и започнахме със същинските снимки, като вече даже публикувахме и първите ни тийзър трейлъри на нашия YouTube канал.

ulovi14

Много е важно учителят да направлява децата и да уважава техните идеи, защото в крайна сметка те ще научат много за писането на филмов сценарий, за операторското майсторство, ще подобрят уменията си за работа в екип.

ulovi4

Инициативата вече се разраства, като към нея се включва и друга група от ученици, работещи в момента по техния сценарий за филм ужас - или как приятели и семейство са готови на всичко, за да защитят близките си, и как това понякога прекрачва някои морални бариери - жанрът тук се сблъсква именно с общоприетите човешки ценности.
В проекта вече участват и други четири клуба - фотоклуб, клуб по френски език, клуб за творческо писане и клуб за корейски танци и култура - голямата идея е тези пет клуба, заедно с киноклуба, да дадат началото на нов ученически парламент в нашето училище, с което да привлечем повече ученици да използват своите интереси и силни страни, за да творят и променят средата около тях - така ще постигнем устойчивост на процеса - децата да израстват като пълноценни личности с убеждението, че най-голямата им сила е фактът, че всичко зависи от самите тях.

Децата

ulovi12

Кристияна Генчева

Обичам всички изкуства. Запалих се по идеята за филм от своя учител по математика и неговото предложение за създаването на Кино Клуб, а също така и от страстта си към киноизкуството. Ако мислите, че филм се прави лесно и че всичко, което виждате в готов вариант става от първия път при заснемането, то жестоко се лъжете. Честно казано, и аз първоначално си мислех така, но когато започнахме да създаваме филма, много бързо ми се промени мнението, но това съвсем не означава, че не е забавно. Филм със сигурност не се прави от един човек, а от много хора и всеки от тях играе важна роля за създаването му. Всяка част от създаването му ми е интересна, но може би професията на сценарист най-много ме привлича. Тъй като аз и моите приятели, които също участват във филма, сме от клас с профил “Музика”, тя е главната тема, която ни интересува. Сценария го написахме с много преработки и всъщност още не е на сто процента готов. Обмисляме и втора част на филма “Music speaks”.

Според мен най-незабравим момент от снимачните дни - няма. Специално аз никога няма да забравя всички снимки.

ulovi6

 

Калоян Тодоров

Страстта ми е музиката. По точно съвременната музика. Запалих се по идеята за филм когато разбрах за този конкурс. Отдавна искам да бъда актьор. Щом видях обявата за този конкурс си казах „ок, защо да не пробвам’’ и след това започна всичко. Няма точна формула как се прави филм. Просто трябва да си с точните хора на точното място и всичко друго идва от само себе си. Естествено, изисква се и търпение. Филмът се прави от всички. Всички даваме идеи и правим компромиси в името на проекта. Най-интересното в заснемането му за мен е ти да си оператор. Така имаш повече увереност. Темата на филма е музиката. Сценария го написахме за няколко часа, но той претърпя доста промени, което е нормално, все пак не може да стане от първия път. Аз подготвям и един самостоятелен проект, който скоро се надявам да види бял свят.

ulovi7

Милена Петкова

Обичам да пея, свиря и танцувам. Идеята за направата на филм дойде от господин Стоев, нашия учител по математика. Филм не се прави лесно, трябва да се въоръжиш с много търпение и постоянство, защото невинаги всичко става от първия път, понякога някои сцени се повтарят по 5-10 пъти, но въпреки всичко по време на снимките е много забавно. Не само актьорите правят филма, сценаристите и операторите също. Всеки от екипа допринася с нещо.

Най-интересни може би са ми пробните снимки, защото там опитваме различни неща и идеи, които по-късно може да използваме в направата на филма.

Професията актриса ме привлича, защото актьорът е в центъра на действията и наблюдава всичко отвътре.

ulovi9

Нашето училище е пряко свързано с музиката и така се роди идеята за сюжета на филма. Темите, които са засегнати във филма са приятелството и единството, как от врагове накрая всички са приятели.

Сценария написахме всички, всеки от нас даваше идеи и заедно взимахме решения, които са важни за него. Той претърпя много промени, за да може да достигне сегашния си блясък.

Моят любим момент е когато след снимките сядахме да си почиваме и обсъждаме всякакви теми.


Препоръчваме ви още:

Софи, която мечтае да снима късометражен филм

Бела, която пее като ангел

Марина - фурията, която няма граници

 

Последно променена в Сряда, 23 Януари 2019 12:09
Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам