logomamaninjashop

Ваксините - кои, защо, как?

  • 11 Дек, 2020
Автор: д-р Аспарух Илиев, завеждащ Лабораторията по инфекции на мозъка към университета в Берн
 
Принципът на ваксините - имунната система се научава да спира чужди (или някои собствени) обекти и да реагира по-бързо при повторно "нападение". Но вместо да го преболедува (например Ковид вирус), ние й помагаме с малки частички от него. Те са безопасни, но са достатъчни да я научим, сякаш сме го преболедували. Имунната система ни пази по два начина от вируси - хуморално (най-често с антитела плуващи в кръвта) и клетъчно (имунни клетки, унищожаващи директно заразени наши собствени клетки и евентуално вируси). При Ковид и двата механизма - хуморален и клетъчен, изглеждат важни.
 
Класическата ваксина е с предварително синтезиран белтък, който се инжектира. Произвежда се по-бавно, не всеки белтък е лесен за изкуствен синтез, стимулира основно хуморалния имунитет (създаването на антитела), т.е. може да имат по-слаба ефективност. Производители за Ковид - Новавакс, Санофи, Глаксо (GSK). Бавното производство е свързано с по-късно пускане на пазара.
 
РНК ваксини - нов метод, в който не се синтезира белтък, а неговият предшественик - матрична РНК. Тази РНК бива погълната от клетки в тялото, които произвеждат белтъка. Тъй като белтъкът се "показва" на имунната клетка на повърхността на клетката, се стимулира не само хуморалния, но и клетъчния имунитет. Това прави ваксината по-ефективна (на теория) от белтъчната. РНК обаче е много нестабилна, затова и Файзър изискват да е замразена при -70 градуса. Американската фирма Модерна модифицира РНК така, че да издържа по-дълго време при по-ниски температури. РНК обаче се разгражда бързо в тялото, така че ефектът е само за кратко време, който е достатъчен за създаване на имунитет. Матричната РНК в този си вид не може да "запише" нищо върху ДНК - трайната генетична информация. Това е като ксерокопие на книга в библиотека - копието никога не се взима обратно и не се слага в оригиналната книга. Никой не променя и не влияе на генетичната информация с тази ваксина, клетките ни унищожават бързо РНК, за да позволят гъвкавост и синтез на нова РНК.
 
Аденовирусни ваксини - руската Спутник и АстраЗенека. Тук информацията за белтъка е в един ДНК фрагмент, който е взет назаем от аденовирусите (но не е цял вирус). ДНК бива поета от клетките, които копиран от нея РНК, а от нея се получава белтъкът. Подобно на чистите РНК ваксини стимулират и клетъчния, и хуморалния имунитет. Недостатък - ДНК е много по-трайна от РНК и не знаем колко време остава в тялото активна. Плюс - ползвани са като ваксини във ветеринарната медицина и проблеми не са наблюдавани.
 
Моите предпочитания за ваксина са РНК>белтък>ДНК.
 
Клиничните проучвания с ваксината на Файзър и разрешението от Английската Агенция по Лекарствата след обзор на данни от 40 000 души (половината с ваксина, половината с плацебо (празна ваксина)), (първите пациенти във фаза 1 и 2 биват ваксинирани май и юни, в края на юли започва голямата фаза 3, като последните ваксинирания са завършени на 13 ноември) не показват нито един сериозен страничен ефект. Наблюдавани са следните преходни (1-2 дни) странични ефекти:
 
- главоболие - 1/5 от пациентите
- температура и по-рядко втрисане - 1/10
- виене на свят (много рядко)
- гадене (много рядко)
- болка и зачервяване на мястото на инжекция (1/5 от пациентите)
 
Засега единствена контраиндикация (поради липса на достатъчно данни) е приложение при бременни жени.
 
Европейската Медицинска Агенция преглежда данните и ще направи препоръка за приложение, ограничения, като непрекъснато ще се проследяват странични ефекти, които всеки може да изпрати, заедно с медицински документи. При данни за проблем, ваксината може веднага да бъде спряна.
 
Няколко важни въпроса под поста и отговори от доктора: 
 
Въпрос: Благодаря много за споделената информация. Определено има отчайваща нужда от подобни разяснения. Аз обаче имам два въпроса и ще се радвам да получа отговор, въпреки, че може би са доста лаишки:
1. Защо е нужна ваксина на човек преболедувал Ковид? Нали организма сам е изградил антитела и имунната система вече е подготвена. Нали всъщност идеята на ваксината е, да се създаде имунен отговор без човек да преболедува вируса.
2. Информацията до момента за продължителността на придобития имунитет от човек преболедувал Ковид е много противоречива - от 3 до 6 месеца. Това означава ли, че ваксината ще се поставя най-малко веднъж годишно?
Предварително благодаря!
 
Отговор: Спадането на концентрацията на антителата е много различно. При някои пациенти за 3 месеца вече са спаднали, при други - не. С ваксинацията часовникът се "занулява" в даден момент. В този смисъл - не е обезателно нужна, но след 3-4 месеца е разумна, за да се гарантира продължителността на ефекта.
 
Въпрос: Това е много притеснително, излиза, че одобряват ваксина, която ще се инжектира върху милиони хора, на база само 20 000 проби, защото става ясно, че са изпитвали ваксината върху половината от тези 40 Хил. 
 
Отговор: За съжаление няма медикамент или терапия, която да е допусната на пазара с много по-голям брой тестове, физически не е възможно. 20 000 дава доста добра представа. Ако погледнем исторически, в 60те и 70те години тестовете са били на няколкостотин души максимум.  
 
Въпрос: (Ваксината) веднага може да бъде спряна..... а може и да не бъде........кое е по-вероятно, като се има предвид финансовият ресурс , инвестиран в бъдещи печалби от ваксината?
 
Отговор: Мога да споделя личен опит - при ваксина за жълта треска преди 8 години Европейската Агенция спря разрешението поради повишен брой пациенти с диария след ваксинация. Разработката на продукта е струвала над 1 млрд долара на фирмата, но това не промени решението. В демократичните държави контролните органи, въпреки тук-там проблеми, работят доста добре.  
 
Въпрос: Благодаря за информацията!Въпросът ми е за приложението на РНК-ваксина при хора с автоимунно заболяване. Благодаря!
Отговор: Английската агенция не дава изрична забрана. Аз съм на мнение ,че известна предпазливост, особено при тежко и силно активно заболяване, е добра. 
 
Въпрос: Здравейте, ако човек няма придружаващи заболявания и е минал един път леко ковид без усложнения и пневмония, има ли смисъл да се ваксинира? Втората среща с вируса няма ли да е по-лека или подобна?
Отговор: Благодаря. за съжаление се оказва, че повторната инфекция може да е по-лека, но може и да е по-тежка. Не се знае причината, има много теории. Съветвам да се ваксинирате след период от 4-6 месеца след инфекцията.
 
Всички коментари и цялата дискусия можете да видите тук.
 
 
coronavirus 5293557 1280
 
Последно променена в Събота, 12 Декември 2020 22:59
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам