logomamaninjashop

За мерките и хората у нас и по света

  • 22 Окт, 2020

От днес влиза в сила заповедта на здравния министър за задължително носене на маски и на открито. Съгласно нея маската е задължителна и на открити обществени места, но само при струпване на хора и невъзможност за дистанция. Тя може да бъде заменена с друго средство, покриващо носа и устата като кърпа, шал или шлем. 

Децата до 6-годишна възраст не е нужно да носят маски на открито. 

Дистанцията е ключова за носенето на маска - ако ходите сам, ако се разхождате в парка, ако си разхождате кучето  - няма да носите маска. Но, ако няма 1,5 м. от друго лице - маската е задължителна, за да се пазим един друг, заяви доц. Ангел Кунчев.

Повторното задължаване за носене маски и на открито предизвика много спорове дори и сред експертите. Според д-р Сергей Иванов няма нито едно научно доказателство/публикация, че носенето на хирургични и платнени маски на открито предпазва от коронавируси: Ако болен от грип и неговите здрави близки носят една седмица маски вкъщи, то това намалява с около 20% вероятността да се заразят. Ако маска носи само болният, или само здравите роднини, дори и този мизерен положителен резултат не се наблюдава.

Отговорът на Радомир Славчов, учен-специалист, преподавател по физикохимия, разделителни процеси, аерозоли и филтриране в Софийския университет, в университета в Кеймбридж и в университета Кралица Мери във Великобритания е в противоположния полюс. Ето какво е неговото обяснение за ползата от носенето на маски: В среда с нисък вирусен товар вирусът ще достига белия ви дроб веднъж на сто вдишвания, например. При 20 вдишвания на минута ще трябва да останете в магазина средно статистически пет минути, за да се заразите. Е, ето тук идва ползата от маската. С маска с техническа характеристика N95 ще се окаже, че вместо 100 вдишвания, ще трябват двадесет пъти повече, за да се разболеете (2000 вдишвания, 1 час в магазина). А ако всички в магазина, включително болните, са съвестни и носят маски, това ще доведе до допълнителен положителен ефект – през маската на болните ще преминава само 1/20 от вирусите и концентрацията на вирус във въздуха ще падне двадесетократно. С маски с N95, ако се използват правилно ( а не под носа), имат потенциала да намалят броя заразени в магазина и автобуса четиристотин пътиТака вдишванията до сериозен риск от заболяване ще отидат на 40 000 и ще трябва да прекарате цяло денонощие в магазина, за да се заразите.

Че мерките са създадени за хората показват и примерите от други държави по света:

Нина Любенова, Великобритания

Изискване за маски няма само в началните училище. Всички останали трябва да носят такава в общите помещения и докато седнат на чина си. Проблемът обаче с повишените случаи идва именно от горните класове и от студентите, които стриктно спазват всичко в сградата на учебното заведение, но след това са на тумби, без маски, купони... Масово по училищата тези паралелки са в изолация, а трите университета при нас минаха на дистанционно обучение заради няколкостотин случая в рамките на дни.

Ако имаш симптоми, задължително се тестваш. Или по пощата получаваш тест, или отиваш на drive through тестване. Второто е по-бързо. На следващия ден вече имаш резултат.

Всички в пряк контакт с болния веднага се изолират до излизане на резултата. Ако е отрицателен - връщат се към стария начин на живот. Ако е положителен, болният се изолира за 10 дни или до възстановяването му при по-тежките случаи, а всички били в пряк контакт с него - за 14 дни.

Помощ има за всички без значение на трудов договор ли са, самонаети лица или безработни. Схемата furloug е до края на този месец, а след това ще е на местно ниво по региони и засегнати сектори.

121366014 385893212440157 6868624475761522725 n

Друг е въпросът, че много самонаети укриваха данъци и получиха помощ на база декларираното за предходна година и сега негодуват и някой друг им е крив.

Срещите за 6 човека са районна мярка. Имаме 3-степенна система. Аз съм в един от най-засегнатите райони заради многото бройки от студентите и при нас може среща до 6 човека на открито и с дистанция. Ще изровя едни табла, които правят с информация за мерките и ще ти ги пусна, ако ти е интересно. Правилата са ясни.

Като говорят за локдаун тук, няма нищо общо с нашите представи за това. Животът си тече с някои ограничения. Бизнесите и въобще всички се нагодиха към правилата и е много спокойно и приятно навсякъде, както и по-организирано от всякога.

Позволява се събиране на домакинства под т.нар. Support bubble. Но трябва да е строго определен. Това са хора, имащи нужда от помощ, включително семейства с малки деца, на които бабите помагат.

Ваксините са безплатни само за рисковите групи. Заплащат се 12£. Но от няколко седмици има недостиг и е невъзможно да се поставят по желание.

 Има достъп до медицински услуги. Просто смениха системата. Много неща минаха онлайн, с телефонни консултации и само при нужда се ходи лично. Аз вчера се обадих и след 2 седмици ще годя за кръвни изследвания, защото не са спешни, а профилактични. За който има нужда, помощ и достъп до медици има. Само трябва да се запознае с новата система.

И нали нашето семейство сме книжни плъхове, направиха всички карти за библиотеката да са с достъп до електронните и аудио книгите. Влиза се с номера на картата и паролата е датата ти за раждане. Качват постоянно всякакви заглавия за читатели/слушатели от 0 до 100 години.

121778363 801971103709526 8339722402608022557 n

Юлияна Антонова, Япония, автор на "Моши моши, Япония" и "Уки уки, Япония"

Мили приятели, носенето на маски в Япония по време (и преди също) на коронавируса никога, в нито един момент не е било и не е задължително!
Няма глоби за неносене.
Никой полицай няма право да спре някого и да му търси обяснение, защо е без маска. Няма предупреждения, остри думи, наставления... Няма такова нещо!
Но... над 97% навън и в помещения СМЕ с маски. Вчера се върнах от Вакаяма. 100% всички с маски! Не срещнах поне един японец без маска! Видях двама местни, които си обираха последните останали райски ябълки от две съседни дръвчета. Смееха се и си говореха през маски. Разстоянието между тях около метър и половина. Да, на открито, разбира се.

Когато хората са с маски не допускат някои страничен, било пешеходец, клиент, пациент, шофьор и пр. да му се причини чувство на дискомфорт, на уплах, защото на теб ти е добре да си без маска. Няма нужда “той” да си помисли, докато те гледа, че си без маска: “ами ако...”. Тоест, важно е всеки да не бъде излишно под напрежение.

subway 5564433 1280

 

В Токио и в повечето места от архипелага (над 6000 острова) времето през лятото не е леко. Горещо, влажно е. Имат си и дума - “мушиацуи”. Никой не се и замисли това лято, белязано с Ковид -19, да е без маска. Доколкото може, спазва се винаги и дистанция. А ръце се мият и дезинфекцират по десетки пъти на ден - колкото пъти влезеш и излезеш от магазин или затворено пространство.

В края на август много деца започнаха училище.
И Джейми ходи - на 8 октомври стана на 6 годинки. Той си носи в сакчето всеки ден маска. Тази, с която тръгва на училище е до обяд. След като се наобядва, изхвърля я и слага чиста. С маски децата са в часовете и в междучасията. С маски идват. С маски се прибират. Учителите също. Изобщо никой не коментира негативно, няма “ах-и-ох или да недоволства. Ако реши преподавател или родител, детето му да е без маска, няма да настъпи трагедия. Може да бъде в клас. Но знаят, че така за всички и за всеки поотделно е по-добре - с маски!
Казвам на Джейми: “Ще ви снимам училището и всички вас с тези маски и ще пратя на приятелките си снимки”.
Джейми ме поглежда и казва: “Защо? Техните маски са по-различни от нашите ли?”
“Не, казвам, не искат да носят” и Джейми, докато отива да си налее чаша вода, чувам го да казва:
“Виж, ти?!
И за него разговорът приключи. А аз си мисля, сега ще ми напише някой, че “те така са си свикнали ЦЕЛ живот - със земетресения, тайфуни и маски. Ами не са. И не сме!

Можете да прочетете още много лични впечатления за десетки страни по света на страницата ми, където над 300 българи споделиха как е положението там, където живеят.

Още по темата:
Как правилно да използваме маските

Последно променена в Четвъртък, 22 Октомври 2020 13:39

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам