logomamaninjashop

Последното, което знаем за КОВИД-19

  • 17 Юли, 2020

1. Повече васкулит отколкото пневмония

В интервю за "Инфакто" доктор Симидчиев каза, че тoзи вируc е в по-голяма степен васкулит, отколкото пневмония. 

“Вируcът зacягa цялaтa тъкaн нa бeлия дрoб, минaвa и oт oбрaтнaтa cтрaнa, къдeтo ca кръвoнocнитe cъдoвe и прeдизвиквa възпaлeниe в кръвoнocнитe cъдoвe, т.нaр. вacкулит. Кoгaтo кръвoнocнитe cъдoвe ce възпaлят, кръвтa, кoятo прoтичa прeз тях, зaпoчвa дa ce cъcирвa, зaщoтo cъcирвaнeтo e вид зaщитeн мeхaнизъм, кoйтo нe пoзвoлявa нa мecтa, кoитo ca възпaлeни, дa имa кръвoтoк прeз тях, пoнeжe тaм явнo имa прoблeм. И кoгaтo зaпoчнe дa ce cъcирвa кръвтa, бeлият дрoб нe мoжe дa изпълнявa функциятa cи в тoзи учacтък, къдeтo имa cъcирeци. Кръвтa нe мoжe дa минaвa и дa пoлучaвa киcлoрoдa oт oкoлнaтa cрeдa. В нaчaлoтo ce миcлeшe, чe вируcът прeдизвиквa тeжки пнeвмoнии и ce лeкувaшe, кaктo ce лeкувaхa другитe пнeвмoнии.”

Цялото интервю можете да прочетете тук.

2. Вирусът мутира

Най-разпространените щамове в България са 4, а по света 7.

“Спрямо началото на пандемията вирусът се разпространява по-лесно и бързо. Това се дължи на мутация. В началото февруари – март – около 10 % от видовете на вируса са я съдържали, а сега над 70% . Само преди две седмици излезе проучване на китайски екип. Учените тестват серуми от вече прекарали вируса. И 70% от тях не реагират на щамовете в момента, т.е. това означава, че тези пациенти ако се срещнат с този щам, ще се заразят отново. Антителата им не им гарантират защита”. Това заяви за БНТ доц. Иван Иванов, ръководител на Националната референтна лаборатория по антимикробна резистентност към Националният център по заразни и паразитни болести.

“Вирусът се променя и се опитва да поправи свои грешки. Някои мутации обаче може да го доведат до задънена улица и вирусът да не се разпространява повече или да стане по-лек за преболедуване. Една от хипотезите за една от мутациите у нас, която се е получила,  води до по-лесно навлизане вътре в клетката – получава се по-голяма продукция на вируса. При по-голямо количество вирус има по-добро разпространение на вируса от човек на човек. Ние все още сме в сферата на хипотезата. И трябва да го наблюдаваме",  каза вирусологът доц. Ивайло Алексиев.

Цялото интервю можете да прочетете тук.

3. Новини от света

САЩ минаха собствения си рекорд със 75 000 нови случая на ковид-19 в четвъртък, с което общия брой заразени са над 3,5 милиона.

В същото време из медиите се разпространиха последните думи на 30-годишен пациент в Тексас, който почина от коронавирус след “Ковид-парти”: „Мисля, че направих грешка. Мислех, че това е измама, но не е така.“

Пациентът постъпил в тежко състояние в болницата, след като се е заразил със смъртоносния вирус. Той смятал, че вирусът, убил хиляди по целия свят, не е реален.

На въпросните "COVID партита" присъства човек, който смята, че е заразен и други хора, които искат да проверят дали вирусът съществува. 

Цялата история може да прочетете тук или на английски тук.

Индия и Израел затегнаха мерките отново, а руски хакери се опитват да откраднат научните изследвания за ваксината, с което отварят нов опасен фронт в кибервойната между Запада и Москва, обявиха правителствени агенции на САЩ, Великобритания и Канада. Повече за това можете да прочетете в петъчния обзор на Ню Йорк Таймс.

4. Добрата новина 

Междувременно за първи път от началото на пандемията евролидерите се събират присъствено на Европейски съвет. Разговорите са днес и утре, а основната точка в дневния ред са преговорите по бюджета на Европейския съюз до 2027 г. Именно в тази сметка се включва и Фондът за възстановяване на европейската икономика, пострадала от ограничителните мерки срещу COVID-19. - обяви Нова.

Предложението на Комисията се основава на 2 стълба – нов инструмент за възстановяване „Следващо поколение ЕС“ на стойност 750 млрд. евро и МФР на стойност 1100 млрд. евро. На 10 юли председателят на Европейския съвет Шарл Мишел представи основните цели на ЕС - отстраняване на щетите, причинени от COVID-19, реформиране на европейските икономики и трансформиране на европейските общества.

5. България

В България новите случаи на заразени с коронавирус у нас през последните 24 часа са 267. Четирима души с COVID-19  са починали, а 86 са се излекували. Така общият брой на заразените в страната от началото на пандемията е 8144, на възстановилите се – 3927, а на починалите – 293.

За пореден ден най-много са новите потвърдени случаи в столицата София - 95. По брой на новозаразените следват Варна - 36, Пловдив - 19 и Благоевград - 15.

6. Как да пътуваме:

На 10 юли бе съобщено, че от 14 юли влизането в Гърция през България ще бъде само с отрицателен тест за COVID-19. Тестът е валиден само от определени лаборатории. Словакия, Естония, Словения, Австрия и Великобритания също въведоха 14-дневна задължителна карантина за български граждани. В Босна и Херцеговина се влиза с отрицателен тест. Тази информация се променя постоянно, затова ви препоръчвам да следите сайтовете на съответните посолства и на министерство на външните работи ето тук.  

Бъдете здрави, силни и информирани!

Препоръчваме ви още: 

5 правила за живот по време на пандемия 

Защо Япония се справя с коронавируса

Последно променена в Петък, 17 Юли 2020 09:11

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам