logomamaninjashop

Как спортуваме у дома

  • 24 Апр, 2020

Автор: Мария Пеева

Започвам този текст с изричната уговорка, че той не е предназначен за активни спортисти, за хора, които си имат домашни фитнеси и богата спортна култура. Те със сигурност знаят какво да правят, за да поддържат перфектната си форма и когато са под карантина. Той е предназначен за хората като мен – които искат да се погрижат за здравето си и да не приключат извънредното положение обездвижени и с няколко килограма отгоре.

Едно от новогодишните ми решения беше най-после да започна да спортувам. И го направих! Толкова бях доволна от себе си! Записах се на пилатес и о, чудо, само след няколко тренировки започнах да усещам тялото си по различен, по-приятен начин.  И душата също, защото когато човек се грижи за физиката си, и емоционално се чувства по-добре, много по-енергичен, по-зареден и дори по-щастлив.

Междувременно обаче някакъв човек на хиляди километри от нас изяде един прилеп и светът се преобърна. Сега всички сме у дома, децата не ходят на училище, няма фитнес, няма пилатес, няма дори кой знае какви разходки. Звучи доста обезкуражаващо, нали?

Ние обаче намерихме решение как да спортуваме у дома и сега ще го споделя с вас. Надявам се да ви е полезно.

Преди извънредното положение 16-годишният ми син тренираше бокс, фитнес, футбол и плуване. Програмата му беше толкова натоварена, че всеки ден ходеше на някакъв спорт. Той беше основен двигател и мотиватор и ни помогна много в избора на правилни упражнения. Това е и първият ми лайфхак за вас.

Лайфхак 1

Възложете на най-активния и спортуващ член на семейството да направи програма на всички останали и да следи дали упражненията се спазват. Много ще е добре, ако това е детето ви. Така ще му делегирате отговорност и ще му създадете истинско разнообразие. А на родителите ще им е съвестно, ако не правят предписаните упражнения. А в помощ на „инструктора“ идва вторият ми лайфхак:

IMG 4615 2

Алекс прави коремни преси под вещото око на батко си.

Лайфхак 2

Използвайте технологиите. Сега в интернет има стотици напълно безплатни приложения, видеа и програми с всякакви видове спорт – от кикбокс до йога. Има за начинаещи и за напреднали, кратки и дълги, каквито ви сърце и душа искат. Важното е само да сте постоянни. Което води до третия лайфхак:

Лайфхак 3

Упражнявайте се всеки ден. Може да е за половин час, но задължително отделете тези 30 минути за спорт и нито един път не пропускайте. Най-лесно е уморени от грижи и работа вечер да полегнем на дивана с дистанционното. Но когато сме у дома дни наред, неусетно ние се лишаваме от поне пет хиляди крачки, които обикновено изминаваме, когато ходим на работа или излизаме навън редовно. А това е критично за здравето ни. Затова… не пропускайте и ден. Ако ви е скучно да правите едни и същи комплекси, редувайте ги. Ако някой ден не ви се прави нищо, просто си пуснете музика и танцувайте. Това също е спортно упражнение, може би най-приятното от всички. И като говорим за приятни неща, логично следва:

IMG 4779 2

Помните ли "Ема-еса-са..."

Лайфхак 4

Играйте активни игри с децата. У нас скачаме на ластик и на дама. Съседът си е сложил баскетболен кош. Големият ми син скача на въже и прави коремни преси и лицеви опори, а когато реши да се разнообрази, прави бройки на терасата с ролка от тоалетна хартия и праща видеа на приятелите си. Което води и до петия лайфхак:

Лайфхак 5
 
Предизвиквайте се. И сами себе си и помежду си. Момчетата се надпреварват кой ще направи повече лицеви опори. Аз се научих отново да правя мост и свещ. Всеки ден съм малко по-добра. И повярвайте, щом аз, типичната домакиня с малко наднормено тегло и немалко години, го мога, значи и вие ще успеете.

Защото сега най-важното е да сме здрави, а спортът е здраве. Дори когато го правим в домашни условия и под критичния поглед на един намусен тийнейджър.

 

Последната снимка я направихме след онлайн кикбокс тренировка с Алекс. Той има танци в програмата за училище, но не искаше да участва. Аз обаче искам!
Направихме сделка. Аз направих с него една кикбокс тренировка, а той обеща да ме включи в училищните си танци.
Роден търговец е той, ама и аз не съм вчерашна!

Пределно ми е ясно, че няма да приключа отслабнала или във върхова форма извънредното положение, но много ми се ще да го приключа с настроение и усмивка.

А най ми е важно да го приключа жива и здрава. Затова ще скачам, ще тренирам и ще пробвам нови и интересни неща.

Съвети за спортуване у дома може да видите в рубриката на Лидл #Вкъществуване, където споделям редовно и нашите идеи за по-добър живот по време на изолация. Лично аз пробвах гимнастиката с куче, но не ми се получи, за сметка на това пък сутрешната гимнастика в леглото много ми допадна.

Последно променена в Петък, 24 Април 2020 10:18

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам