logomamaninjashop

Не е лесно, но поне да го направим интересно

  • 06 Апр, 2020

Автор: Мария Пеева

Най-напред нека ви призная, че това, което преживяваме, не само ние, а и целият свят, не съм си го представяла, а уж съм човек с въображение (и немалко постапокалиптични книги съм изчела). Но при всичкия хаос на настоящето и тревога за бъдещето, виждам и положителни страни от ситуацията. За първи път в живота си сме заедно всички у дома и разполагаме с много време да правим всякакви неща заедно и поотделно. Здрави сме, държим се, справяме се, надяваме се. 

Някъде прочетох, че 4 милиарда души по света в момента са в това положение, затворени у дома си. Сред тях са всичките ми роднини - в Доминикана, Канада и Франция. Както и майките в групата ни и приятелите ми от всички краища на света.

Реших да споделя с вас някои забавни неща, с които те се занимават, както и някои наши идеи. Очаквам и вашите.

Като не е лесно, поне да си го направим интересно.

Домашен магазин за гироси си направиха Тони в Гърция. Тони е моята морска сирена, която се надявам да видя лятото и много ми липсва. Нейният син Антонис е връстник на Алекс и са първи приятели. Тони, съпругът й и двете им деца са си вкъщи от началото на карантината, кариерите и на двамата са "на пауза". За да не скучаят, си измислят всякакви игри и развлечения. Магазинът за гироси много ми хареса. Малкият предприемач си е направил табела: Ο γύρος του Αντώνη - “Гиросът на Антонис”, наредил е всички продукти и посреща клиентите с усмивка, като същински гръцки ресторантьор. Не знам с какво му плащат Тони, но си е заслужил добър бакшиш! Ето и рецептата на Тони:

Днес момчетата вкъщи решиха да правят домашен гирос-гръцки дюнер. След голямата цапаница резултатът беше повече от добър. Синът ми беше продавач. Наредихме всичко пред него и останалите минавахме да си поръчваме кой с какво иска, а той приготвяше. Нямам много реални снимки, но ще ви опиша.
Стандартно гиросът се състои от питка, месо, пържени картофи, домат на шайби, лук и дзадзики ( нашата Снежанка). Добавя се горчица или кетчуп по желание.
За питката:
В равни части брашно с цедено мляко и лъжица зехтин. Само това! Важното е брашното да е само набухващо или да се сложи малко бакпулвер. Разстила се на тиган и се пече като палачинка.
Месото-малки късчета от ребра. Да има мазно по тях. Пържат се на много силен огън за няколко минути до почервеняване.
Пържени картофи - правих ги на фурна на хартия за печене.
Дзадзики - цедено мляко, малко оцет, краставица, копър и чесън по желание.
По желание домати и лук.

Гирос 1А междувременно, далеч оттук, в Чикаго, Люси Рикспуун, моята съавторка в "Писмо до сестра ми", работи онлайн, докато съпругът и синът й си правят състезания за сандвичи. Впрочем Люси е изключителен кулинар и постоянно споделя разни невероятни рецепти, но е хубаво, когато у дома има кой да те отмени в кухнята. Ето какво сподели тя в кулинарната група на Яна "сол&пипер": 

Моите мъже организираха състезание за най-хубав сандвич днес - благодарение на един филм на Холмарк, който гледахме снощи :))) Аз съм журито ;))) Утре щели да се състезават за най-вкусна паста! Ето за такива неща нямахме много време в не-карантина.
91398684 10157884097535552 275717542985596928 n
За моя радост и у нас кандидат-шефовете са вече няколко, защото взех да се уморявам от постоянното висене на котлона. Напоследък обаче момчетата се включват много активно, при това с интересни рецепти. Мисля, че някои ще приключим тази карантина с нови хобита.
 
cookinghobby

Ако пък у вас имате сръчни домашни майстори, споделям с вас идеята на Кремена от майчинската ни група. От сушилника, който не използват, нейните мъже си направиха домашна джага, с която много се забавляват.

 Screen Shot 2020 04 06 at 16.10.01

И накрая - в нашето семейство джага няма да успеем да си сглобим, но пък си измислихме настолна игра, която единодушно нарекохме “Корона Гейм”. Много е лесна, но за сметка на това е доста забавна. Може да си я направите с подръчни средства у дома. Ще ви трябват лист, който да разграфите с цветни квадрати или да принтирате, зарче и няколко пионки или фигурки.

90468694 1060239427692507 3465648281244139520 n 1

Целта на играта е първи да стигнеш до края. Ако играчът попадне на квадратче с определен цвят, трябва да изпълни предизвикателство. Ние измислихме следнитe:

Игра Корона:

Зелено предизвикателство:

Направи 5 коремни преси

Оранжево предизвикателство:

Направи 5 лицеви опори

Синьо предизвикателство:

Отговори на въпроса на член от семейството по твой избор

Червено предизвикателство:

Изпълни желание на член от семейството по твой избор

Черно предизвикателство:

Върни се от начало.

Жълто предизвикателство:

Разсмей компанията

Пробвайте, като можете да промените правилата или да изберете свои. А победителят може да получи и реална награда - например да определи какво ще се сготви за вечеря или дори да бъде “господар на къщата” за един ден.

Споделете непременно и вашите идеи и очаквайте продължение.

Основната снимка е дело на моята "жрица на спомените" Ивелина Чолакова и е част от проекта й със спомени от карантината.

Последно променена в Понеделник, 06 Април 2020 16:19
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

За децата и пясъчниците

За децата и пясъчниците

05 Юни, 2020 Здраве

Винени страсти през юли

Винени страсти през юли

04 Юни, 2020 Кулинарно

Ранно пиле, рано пее

Ранно пиле, рано пее

04 Юни, 2020 Забавно

Филмът "История на пластмасата" безплатно онлайн

Филмът "История на пластмасата…

03 Юни, 2020 Образование

Добрата клюка

Добрата клюка

03 Юни, 2020 Отношения

Моите рестарти

Моите рестарти

03 Юни, 2020 Кариера

Кога да отидем на терапия?

Кога да отидем на терапия?

01 Юни, 2020 Добра форма

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам