logomamaninjashop

Измамници се възползват от коронавируса

  • 18 Мар, 2020

Автор: Мария Пеева

Престъпниците не пропуснаха да се възползват от ситуацията с коронавирус и веднага разработиха нови схеми за измама. Препоръчвам ви да предупредите възрастните си близки, които отново са най-потърпевши.

В Турция медиите съобщиха за случаи на лица, които се представят за лекари или полицаи, облечени са с униформи и обикалят домовете, уж за да направят бързи тестове за коронавирус. Възрастните хора изпадат в паника и ги пускат, а те ги обират. За да предотврати обирите турското министерство на здравеопазването предупреди гражданите, че тестове се правят само след предварително уведомяване от съответните органи и хората не бива да допускат в домовете си лица дошли за тестове, без предварително обаждане от специална телефонната линия, която е обявена.

В западните държави пък официалните органи предупреждават за друга схема - за източване на данни и финансова информация. “Телеграф” съобщи, че престъпниците се представят за банкови, полицейски и здравни служители по телефона или електронната поща и предлагат медицински съвети, възможности за инвестиция или безопасен трансфер на средства по време на коронавирус кризата. Неподозиращите жертви, вече достатъчно обезпокоени от ситуацията, предоставят финансови данни или отварят линкове с опасни вируси.

Най-вероятно и старата, добре позната у нас схема с изнудването на пари за “катастрофирал” близък скоро ще се осъвремени и измамниците ще започнат да се представят за лекари и да искат пари за лечение на роднини в болницата. Нека напомним на родителите си да внимават на кого вярват и да не се връзват на подобни схеми, а да звънят на 112.

Вижте още:

Онлайн занимания по време на карантина

Не е страх, отговорност е

Как да говорим с децата за коронавирус

Последно променена в Сряда, 18 Март 2020 10:58

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам