logomamaninjashop

13 признака на депресия при децата

  • 04 Апр, 2020

От депресия страдат не само тийнейджърите – тя може да се появи и в по-ранна възраст. Как можем да я разпознаем?

1. Детето понижава успеха си

При депресия способността да се съсредоточиш намалява, затова не детето му става трудно да разбира обясненията на учителите или да изпълнява домашните си. Ако отличникът ни изведнъж понижи успеха си, трябва да бъдем внимателни. Възможно е детето да не се оплаква от лошо настроение. Просто се появява усещането, че като че ли мозъкът е престанал да работи и това го прави разсеяно.

2. Детето спи достатъчно, но се чувства уморено

Добре би било да обръщаме внимание на промените в съня му, защото това е един от симптомите на депресия. Може например отново да започне да спи през деня, да се събужда по средата на нощта или много рано сутрин и да не може да заспи отново. При депресия сънят е некачествен, не възстановява силите, затова без значение колко спи човек, винаги се чувства уморен. Това влияе зле на успеха и на всички останали сфери на живот на детето.

3. Детето твърди, че никому не е нужно

Често могат да бъдат чути реплики „никой не ме обича“, „нищо не мога да правя“, „всичко е безсмислено“. Това е сигнал, че трябва да потърсим помощ от специалист. Терапевтът може да му помогне да поработи над песимистичната нагласа.

Ранна диагностика на психични проблеми

dd34e32172fe0202ef287e574244e1d2 XL

4. Приятелите на детето изведнъж изчезват

При депресия хората са склонни да се изолират, като че ли се заобикалят с невидима стена. Децата обикновено усещат това и престават да общуват с депресирания си приятел.

5. Детето няма планове, няма мечти

Не получава удоволствие от общуването с околните, от прекарването на време с тях, не се весели, не се радва на това, което го е радвало преди. Нормално е от време на време да изпитва стрес, да се изморява от часовете в училище или от някакви други занимания. Трябва обаче да сме внимателни, ако предишните начини за освобождаване от стреса престанат да работят. Детето не проявява интерес към семейните ваканции, не го радва перспективата да отиде на кино, на разходка, на поиграе навън. Некомфортно му е, защото би искало да реагира като преди, но не му се получава.

6. Трудно се разговаря с него

При детето депресията се проявява по-различно, отколкото при възрастните, затова е трудно да бъде разпозната. Възможно е да не изглежда тъжно или потиснато, а по-често да е раздразнително и да променя настроението си. Ако забележим, че не можем да проведем нормален разговор с него, че се срива независимо от ситуацията, трябва да проследим за наличието и на други симптоми на депресия.

7. Приятните спомени вече не го радват

Има деца, които постоянно се чувстват нещастни, но нямат клинична депресия. За да усетим разликата, трябва да обърнем внимание на това как детето реагира, когато му припомняме случай, когато е било щастливо. Ако е само потиснато, тези спомени ще го развеселят, но ако е депресирано, това няма да се случи. Причината е, че депресираният не може да си представи, че някога преди е бил щастлив, както и не може да допусне, че ще бъде щастлив в бъдеще.

Трудни деца или трудни диагнози

2dd513482436e04a12ec78eb00a59ba5 XL

8. Плаче по-често от обикновено

Плачът е нормален начин да излееш емоциите си. Но ако дете, което рядко плаче, изведнъж започне да го прави често трябва да си дадем сметка за ситуациите, при които това се случва. Дали няма повишена плачливост, дали не са налице други симптоми, загубило ли е интерес към всичко.

9. Не желае да бъде утешавано

Да изпитваш тъга е нормално, особено ако нещо те е разстроило, и в такива ситуации по правило търсим емоционална подкрепа. Детето с депресия обаче може да откаже утехата, която му предлагаме, защото смята, че това няма да облекчи състоянието му.

10. Става равнодушно към всичко

Загубата на интерес обхваща всички сфери на живот, не само училището, приятелите или увлеченията.

11. Рязко се променя апетитът му

Възможно е, ако по-рано детето е било злоядо, изведнъж да започне да се храни обилно или да се пристрасти към сладкото. Отношението на децата към храната се променя с порастването и това е естествен процес, но трябва да сме внимателни, ако тази промяна е съпроводена с други симптоми на депресия.

12. Непрекъснато нещо го боли

Ту се оплаква от болки в корема, ту го боли глава – това може да е проява на депресия.

13. В семейството има случаи на депресия

Предразположеността към депресии има наследствен характер, затова дори ако никой от роднините не е бил диагностициран, си струва да се замислим дали някой не е проявявал споменатите симптоми на това психично разстройство. Ако се окаже, че такива случаи има, детето е в рисковата група.

Източник: rd.com


Препоръчваме ви още:

Детската психична травма

"Мамо, може ли да не ходя днес на училище?"

Да се научим да ги слушаме

 

Последно променена в Събота, 04 Април 2020 19:19

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам