Правило 10

  • 12 Мар, 2019

Какво е „правило 10“ и може ли кърмещата майка да пие кафе и бира? Да видим какво казват италианските акушерки. Млада майка споделя „списъка“ с препоръките на тамошните специалисти.

Бременните в Италия си живеят живота. Лекарите не са особено строги и почти нищо не им забраняват. Е, случва се да препоръчат въздържане от консумация на колбаси, сурова риба, синьо сирене и контакти с котки (заради токсоплазмозата), но това са неща, за които предупреждават акушер-гинеколозите по цял свят. Други строги ограничения няма. Затова пък има съвети, от които на някои майки може да им настръхнат косите.

Преди да се роди детето, купете само най-необходимото (минимално количество дрехи, креватче, столче за кола, количка). Всички бебета са различни и не е задължително да ви потрябва помпа за кърма или скъп стерилизатор за шишета. Последните всъщност може изобщо да не ви потрябват. А ако се появи необходимост, винаги можете да изтичате до аптеката.

Забравете чистенето. Поне през първия месец след раждането на детето. Дори ако краката ви започнат да лепнат по пода в кухнята, бъдете дзен. „Мъжът ви не го устройва? – акушерката многозначително поглежда бъдещите татковци от училището за бременни – Тогава да поеме всички домашни задължения или да наеме помощничка.“ Основната работа на майката през първия месец е да храни детето и да му осигури колкото може повече телесен контакт „кожа до кожа“.

Умерената физическа активност подобрява лактацията. Не е нужно да вдигате гири, но да излезете на джогинг две седмици след раждането, ако имате желание, не е престъпление.

13 ненужни съвета към младата майка

872ede1c1b32b96ba8500685aaa6a3f8 XL

Няма диета за кърмещата майка. Пийте когато ожаднеете и запазете хранителните си навици. Забранени продукти няма. Колкото по-разнообразно е храненето ви, толкова по-добре. Така детето разширява вкусовия си диапазон.

2-3 чаши кафе дневно са си напълно в реда на нещата. Преди да ме изпишат от родилното отделение ми връчиха брошура за кърмачки: „Препоръчва се да не се пият повече от 7-8 чаши кафе дневно. В противен случай детето може да стане раздразнително.“

Алкохолът. В същата брошура пишеше, че кърмещата майка може да си позволи чаша вино с обяда или половин литър бира дневно. Вярно, по-надолу имаше и уточнение, че дори малкото количество алкохол може да промени вкуса на кърмата и да се отрази негативно върху нервната система на детето.

Обличайте детето, както обличате себе си. Студено ли ви е? Облечете детето по-топло. Горещо ли ви е? Съблечете детето. На бебетата по-често им е топло, отколкото студено.

Правило 10. Бебето може да ходи по голяма нужда 10 пъти дневно или веднъж на 10 дни – това е нормално. Ако е на изключително кърмене и не проявява признаци на дискомфорт, не го мъчете с клизми и не давайте нищо.

Бебета са нежни, но жилави същества. Не, няма да му изкривите врата, ако не го държите правилно на ръце, и няма да му счупите гръбначния стълб, ако се случи да го поставите неправилно в столчето за кола.

На кого да вярваме – на предпазливите, които се презастраховат, или на нихилистите, е риторичен въпрос. Факт е, че италианците не са се затрили от лицето на земята и че средната продължителност на живота им е 83 години. По-скоро истината е по средата. А чашата кафе, изпита от кърмещата майка, не е убила нито едно бебе.


Препоръчваме ви още:

Нормално е бебетата да не спят през цялата нощ

7 причини да смените педиатъра

С какво ли да наплашим родителите днес?

Последно променена в Вторник, 12 Март 2019 13:18
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Жена в колата

Жена в колата

28 Авг, 2019 Забавно

Що се смеете на чуждото страдание!

Що се смеете на чуждото страдание!

19 Авг, 2019 Татко Калоян

Митичният чичо Митко

Митичният чичо Митко

01 Сеп, 2019 Блог

Бърборкото

Бърборкото

05 Сеп, 2019 Истории

Стояна е бременна

Стояна е бременна

10 Сеп, 2019 Истории

Летни истории

Летни истории

06 Сеп, 2019 Блог

Гранд хотел

Гранд хотел

08 Сеп, 2019 Забавно

Готови за бебе

Готови за бебе

18 Сеп, 2019 Истории

Много обичам септември

Много обичам септември

17 Сеп, 2019 Татко Калоян

Фабрика за мечти "Светлина" - иновативното място за деца и възрастни

Фабрика за мечти "Светлина" - …

16 Сеп, 2019 Образование

Говорите ли за пари с децата?

Говорите ли за пари с децата?

12 Сеп, 2019 Образование

Стояна е бременна

Стояна е бременна

10 Сеп, 2019 Истории

Продължението на мозъка

Продължението на мозъка

09 Сеп, 2019 Възпитание

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам