Правило 10

  • 12 Мар, 2019

Какво е „правило 10“ и може ли кърмещата майка да пие кафе и бира? Да видим какво казват италианските акушерки. Млада майка споделя „списъка“ с препоръките на тамошните специалисти.

Бременните в Италия си живеят живота. Лекарите не са особено строги и почти нищо не им забраняват. Е, случва се да препоръчат въздържане от консумация на колбаси, сурова риба, синьо сирене и контакти с котки (заради токсоплазмозата), но това са неща, за които предупреждават акушер-гинеколозите по цял свят. Други строги ограничения няма. Затова пък има съвети, от които на някои майки може да им настръхнат косите.

Преди да се роди детето, купете само най-необходимото (минимално количество дрехи, креватче, столче за кола, количка). Всички бебета са различни и не е задължително да ви потрябва помпа за кърма или скъп стерилизатор за шишета. Последните всъщност може изобщо да не ви потрябват. А ако се появи необходимост, винаги можете да изтичате до аптеката.

Забравете чистенето. Поне през първия месец след раждането на детето. Дори ако краката ви започнат да лепнат по пода в кухнята, бъдете дзен. „Мъжът ви не го устройва? – акушерката многозначително поглежда бъдещите татковци от училището за бременни – Тогава да поеме всички домашни задължения или да наеме помощничка.“ Основната работа на майката през първия месец е да храни детето и да му осигури колкото може повече телесен контакт „кожа до кожа“.

Умерената физическа активност подобрява лактацията. Не е нужно да вдигате гири, но да излезете на джогинг две седмици след раждането, ако имате желание, не е престъпление.

13 ненужни съвета към младата майка

872ede1c1b32b96ba8500685aaa6a3f8 XL

Няма диета за кърмещата майка. Пийте когато ожаднеете и запазете хранителните си навици. Забранени продукти няма. Колкото по-разнообразно е храненето ви, толкова по-добре. Така детето разширява вкусовия си диапазон.

2-3 чаши кафе дневно са си напълно в реда на нещата. Преди да ме изпишат от родилното отделение ми връчиха брошура за кърмачки: „Препоръчва се да не се пият повече от 7-8 чаши кафе дневно. В противен случай детето може да стане раздразнително.“

Алкохолът. В същата брошура пишеше, че кърмещата майка може да си позволи чаша вино с обяда или половин литър бира дневно. Вярно, по-надолу имаше и уточнение, че дори малкото количество алкохол може да промени вкуса на кърмата и да се отрази негативно върху нервната система на детето.

Обличайте детето, както обличате себе си. Студено ли ви е? Облечете детето по-топло. Горещо ли ви е? Съблечете детето. На бебетата по-често им е топло, отколкото студено.

Правило 10. Бебето може да ходи по голяма нужда 10 пъти дневно или веднъж на 10 дни – това е нормално. Ако е на изключително кърмене и не проявява признаци на дискомфорт, не го мъчете с клизми и не давайте нищо.

Бебета са нежни, но жилави същества. Не, няма да му изкривите врата, ако не го държите правилно на ръце, и няма да му счупите гръбначния стълб, ако се случи да го поставите неправилно в столчето за кола.

На кого да вярваме – на предпазливите, които се презастраховат, или на нихилистите, е риторичен въпрос. Факт е, че италианците не са се затрили от лицето на земята и че средната продължителност на живота им е 83 години. По-скоро истината е по средата. А чашата кафе, изпита от кърмещата майка, не е убила нито едно бебе.


Препоръчваме ви още:

Нормално е бебетата да не спят през цялата нощ

7 причини да смените педиатъра

С какво ли да наплашим родителите днес?

Последно променена в Вторник, 12 Март 2019 13:18
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Последният дом

Последният дом

21 Ян, 2020 Истории

Мама пак не стана скиор

Мама пак не стана скиор

31 Ян, 2020 Забавно

52 седмици готвене: Ориз

52 седмици готвене: Ориз

04 Фев, 2020 Кулинарно

5 вида клети презентатори

5 вида клети презентатори

22 Ян, 2020 Кариера

Съседката

Съседката

02 Фев, 2020 Истории

52 седмици готвене: Задушаване

52 седмици готвене: Задушаване

17 Фев, 2020 Кулинарно

На море в Гърция

На море в Гърция

17 Фев, 2020 Развлечения

Внукът на човекоядката

Внукът на човекоядката

13 Фев, 2020 Истории

Замислете се, момчета

Замислете се, момчета

10 Фев, 2020 Отношения

Йоанка Калпазанка

Йоанка Калпазанка

10 Фев, 2020 Забавно

Онзи един ден

Онзи един ден

10 Фев, 2020 Истории

Специалната рецепта

Специалната рецепта

06 Фев, 2020 Забавно

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам