logomamaninjashop

Ножът е опрял до кокала

  • 31 Ян, 2019

Автор: Янка Петкова

„Здравейте, ще се радвам, ако чрез вашата голяма аудитория се даде гласност на един наболял проблем, за който се мълчи, а именно унизителното заплащане на труда на медицинските специалисти в малките общински болници. Конституционно право на всеки гражданин е достъпът до медицинско обслужване, но ако нещата не се променят в скоро време, хората в малките общини ще бъдат лишени от това си право, защото няма да има кой да им осигури медицинско обслужване. А няма да има кой да им го осигури, защото хората квалифицирани за това ще откажат да го правят за мизерни възнаграждения. Не е нормално една акушерка или медицинска сестра да работят за минималната заплата... и ако се чудите защо досега сме го правили, то е защото за нас това не е професия, а призвание, но всичко си има граници. Ние също имаме семейства, имаме деца и плащаме сметки. Омръзна ни от празни обещания с които ни залъгват вече толкова години.“  Написаното е от Десислава Киликчийска-Оприцова, медицински специалист от МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Козлодуй.

От Ботево време насам по Коздлодуйския бряг е тихо, няма кой знае какви революционни настроения. Досега. Докато медицинските сестри и акушерки в местната общинска болница не отказаха да подпишат колективния трудов договор, според който настоящите им възнаграждения „скачат“ от 520 на 580 лв. Не за друго, а защото се вдига минималната работна заплата и просто няма как да не бъдат актуализирани. Да, договорената стартова заплата между синдикати и работодатели в бранша е 900 лв., но такива суми никой от работещите в болница „Св. Иван Рилски“ не е получавал. Просто защото болницата е общинска и като всички подобни в страната парите не стигат, въпреки че в държавния бюджет за здравеопазване, за тази година, предвидените средства са с 490 млн. лв. повече от предходната, а общо в здравната система се наливат над 4 млрд. и 300 млн. лв. Тези пари няма да стигнат до протестиращите в Козлодуй, които отказват унизителните 60 лв. увеличение, което им се предлага, и ще продължат да оцеляват благодарение на семействата и близките си.

Един най-обикновен общопрактикуващ ден

bbfb4faa18ee2951b02b656fb34be1d7 XL

Абсурдното е, че има дефицит на медицински специалисти, а цената им пада, твърдят сестрите от общинската болница. Според общото им мнение дълго коментираната реформа в здравеопазването се е провалила, очакваните промени не са се състояли и в резултат има недоволен персонал и недоволни пациенти. Те призовават колегите си от цялата страна да се обединят под исканията им, защото „ножът е опрял до кокала“. Отливът на специалисти от общинските болници продължава. В „Св. Иван Рилски“ те са общо 52-ма, като по-голямата част от тях са на възраст около 50 г., 10-ма са работещи пенсионери и едва 5-ма са на възраст около 30 години.

Това не е изолиран случай, картината е подобна във всички общински болници в страната. Тези здравни заведения са обречени на бавна смърт. Всъщност на Министерството на здравеопазването общински болници не му трябват. В тях се лекуват предимно здравно неосигурени пациенти, специалистите ги напускат, оборудването е архаично, сградите се рушат и трудно се поддържат. По-лъскави са само там, където има сключени договори за съвместна дейност с частен медицински център или клиника, които вместо да подпомогнат бюджета им допълнително ги обезкостяват. Няма инвазивни кардиологии и модерни диализни центрове, няма лазерни ножове за операции (като в елитните държавни и частни болници). Клиничните пътеки, по които работят, са ниско платени, тъй като са предимно от първо ниво на компетентност (най-ниското), а стандартите за по-високо ниво имат критерии за специалисти и оборудване, които не могат да покрият, защото от години никой не инвестира в тях. На всичко отгоре им натресоха и делегирани бюджети като ги превърнаха в търговски дружества, които издъхват, заради недофинансираните клинични пътеки, по които работят.

Защо битката, която започват сестрите от болницата в Козлодуй, е важна? И защо е важно да бъдат подкрепени не само от колегите си, но и от нас? Защото те осигуряват здравна грижа на най-безпомощните, на възрастните ни родители, които виждаме веднъж-два пъти годишно, на хората, които никога няма да видят компютърен томограф, защото не могат да си го позволят. Заради всяко забравено кътче в страната, където има живи хора, а живите хора боледуват.

Основна снимка от kozloduy-bg.info

Препоръчваме ви още:

Защо пицата идва по-бързо от линейката

Докторе, благодаря

Криворазбраното здравеопазване

 

Последно променена в Петък, 01 Февруари 2019 16:24
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Еньовден е

Еньовден е

24 Юни, 2020 Истории

Една мъжка изневяра

Една мъжка изневяра

09 Юни, 2020 Истории

Законите на семейство Явашеви

Законите на семейство Явашеви

12 Юни, 2020 Татко Калоян

За котките и сойките

За котките и сойките

09 Юни, 2020 Забавно

Любовта не се опитомява

Любовта не се опитомява

07 Юни, 2020 Истории

Филми и книги за наркотиците

Филми и книги за наркотиците

13 Юни, 2020 Възпитание

Мъж на диета

Мъж на диета

16 Юни, 2020 Забавно

Малко мръсна история

Малко мръсна история

05 Юли, 2020 Възпитание

За истинския живот

За истинския живот

01 Юли, 2020 Истории

Feedback/Обратна връзка

Feedback/Обратна връзка

30 Юни, 2020 Истории

История с мухла

История с мухла

29 Юни, 2020 Забавно

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам