Защо холандските майки са най-щастливи?


Изследване на Уницеф показва, че най-щастливите деца живеят в Холандия, Исландия, Норвегия и Финландия. Канадската писателка Колийн Геске, автор на блога Stuff dutch people like си задава въпроса: „Можем ли да твърдим, че и холандските майки са най-щастливи?“ Отговорът е утвърдителен и затова си има цели 11 причини. Колийн предлага своя коментар по темата.

1. Холандките раждат по свои правила
Раждане у дома, в болницата, в специален хотел, с обезболяване или без, под наблюдението на акушерка или лекар, с личен фотограф, дула или психотерапевт? Защо не? Много аспекти в процеса на раждането се определят от жената и нейното семейство. Наблюдението на бременността в Холандия също е специфично – на практика няма периодични изследвания, забраните са минимализирани, няма ограничения в наддаването на тегло: „Защо ти е да ходиш в болница. Можеш да родиш в собствената си вана, аз ще съм до теб“ – можеш да чуеш от тамошните акушерки.


2. Холандските майки са на половин работен ден
Това наистина е много разпространена практика и е невероятно удобно. Ако жената все още кърми, работодателят й е длъжен да осигури помещение за изцеждане на кърмата.

 

3. Холандските майки обичат рутината
Не, те я обожават. Една позната в „златната“ възраст например изискваше от мъжа си близост всеки четвъртък в 21 часа. А после се оплакваше на приятелките си от проблеми в интимния живот и пращаше мъжа си по всякакви лекари. „Ето в моя календар е записано!“ Трябва да призная, че това ми изглежда адски неадекватно, струва ми се твърде много дори за холандците. А ако примерът ви изглежда нереален, потърсете поне едно играещо дете на улицата след 6 часа вечерта. Няма да намерите, защото по това време семейството вечеря. Холандските деца живеят по строго разписание, с минимални отклонения от установения режим. В тази страна наистина уважават рутината и ясните правила.

4729943439 6b0b1ae306 z

4. Търсят помощта на бабите
Холандските баби и дядовци са готови да се грижат за внуците, позволявайки на родителите да вършат работата си или да се забавляват. Но това винаги се уговаря предварително, в точно определени дни, например: всеки втори четвъртък от 15 до 18 часа. Като им се поемат „пътните“ разходи, разбира се. В останалото време холандските баби са ангажирани с посещения в клубове по интереси, срещи с приятелки, градинарство, круиз до Палма де Майорка и др. В крайна сметка те са пенсионери и не е необходимо да „бъхтят“ на три смени.

5. В Холандия има отлични постнатални грижи
Първите седмици след раждането могат съвсем реално да бъдат едни от най-щастливите в живота на жената. Майката бива изписана от родилния дом, буквално часове след раждането (ако всичко е нормално). През цялата първа седмица до нея е патронажната сестра, по осем часа на ден. Тя поема грижите за родилката и бебето. Може да ти носи закуската в леглото, да глади, да почиства дома, да те заставя да поспиш на обяд, да те учи да кърмиш, да сменяш пелени, да къпеш бебето.

6. Холандките не познават „майчината вина“
Не напълно, разбира се. Но това е факт: майките в Кралство Нидерландия се стремят да направят живота си максимално хармоничен и балансиран, вписвайки детето в своята „координатна система“. Имат една чудесна книжка-комикс „Relax mama“, в която може да се прочете следното: „Вие не сте първата майка, която се втурва развеселена вкъщи след купон с приятелки, изплашвайки до смърт детегледачката.“…. Оправданието им е, че така или иначе животът на семейството се върти около детето и могат да си позволят подобни дребни „прегрешения“ от време на време.

13329335 1019272788127628 1014256189577422228 o e1480413989933

7. Холандските майки дават максимум свобода
Родителите в Холандия вярват в свободата и независимостта: „Да възпитаваш дете, означава да го пуснеш на свобода.“ Може би за нас това е още един от парадоксите на тази страна. Защото възпитаните и послушни ангелчета се превръщат в мързеливи тийнейджъри, които спорят с родителите си за всичко. Култивирането на това безкрайно уважение на правата на човека не винаги среща благодарна ответна реакция. Като например 15-годишно момиче, което учи две години в един и същ клас, не защото е със забавено умствено развитие, а защото така е решило и защото всичко при него в момента е „сложно“. По законите на „жанра“ виновни са й всички наоколо, освен собственото й отражение в огледалото. И какво от това? Нищо. Това е нейният избор. Решила е да се излага пред приятелите си и да застраши бъдещето си? Окей. Ние уважаваме това, ще кажат нейните родители.

8. Няма майки-хеликоптер!
Да видим - майка-хеликоптер, която е разперила "криле" над детето, готова да го спаси от милион потенциално опасни ситуации - това в Холандия рядко може да бъде забелязано. Значително по-често можете да видите дете, което вдига сандвича си от калта и го дояжда; което през зимата се разхожда с лятното си яке и без шапка; което яде пържени картофки с кетчуп на семеен обяд в ресторант. Някой би помислил, че здравословният начин на живот и безопасността на децата не се тачат особено в тази страна. Не е така. Тук например всички деца са длъжни да посещават уроци по плуване и да получат „сертификат“ за завършения курс. Има и т. нар. „варицелни визити“. Ако малко дете се разболее от варицела, майките водят и своите деца, за да се заразят и преболедуват тази болест в относително безопасното време за това – ранното детство. Температура по-висока от 38-38,5 градуса не тревожи никого, простудата се лекува с промивки на носа, ваксинирани са 95 % от децата (останалите 5 % по правило са от религиозни общности, които отричат ваксините).
helicopter

9. Не проектират амбициите или неуспехите си върху детето
Не изтръпват преди всеки изпит на детето. Нямат вълнения по повод реализацията му в бъдеще. Спокойни са, че все ще намери някакво поприще, работа има за всички.

10. Холандските майки се наспиват
Хайде дружно да им завидим. Холандските майки имат пълноценен сън. Възможно е това да е така и заради обстоятелството, че не признават съвместния сън с детето. Стремят се, колкото е възможно по-рано, да го приучат да спи в собственото му креватче в детската стая. Нека ги оставим на собствените им угризения.

5679579457 4a87619388 o 1 e1480413710628

11. Най-важната тайна
Секретното оръжие на холандските майка са…холандските бащи. Около 15 % от мъжете там редуцират работните си часове след раждането на детето. Татко Ханс, Нилс или Хилке е готов да става нощем, за да поема грижите за бебето наравно с майката, често готви и помага на жена си в чистенето. В тази страна социалните роли са споделени, а не разделени.

И като стана дума за Холандия, препоръчваме ви и статията Къде се отглеждат най-щастливите деца на света? 

Можете да прочетете и личните ни впечатления от Финландското училище през миналия век.

 

Материала подготви Янка Петкова
Снимки: stuffdutchpeoplelike

Последно променена в Понеделник, 22 Май 2017 12:53
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам