Как да говорим с децата си за секс?

Никой не се е родил научен на нищо. Учим децата си да ходят, говорят, пишкат, където трябва… и какво ли още не. В един момент, в тези усилия се включват и образователната система или уроците по танци, френски, джиу-джицу, футбол, рисуване… Тогава защо масово оставяме децата си да започнат до водят сексуален живот, без да знаят какво ги очаква?

На северозапад от България това се случва чрез здравно и сексуално образование като задължителна част от училищната програма от първи до дванайсети клас. Започва се с хигиена и се стига до отговорно родителство. Освен превенция на насилие, предпазване от нежелана бременност и сексуално предавани инфекции, то включва и много други умения, полезни в най-различни области от живота. В момента, там където го има, се обмисля ъпдейт на темите с такива като безопасност в интернет и разлики между порното и секса в истинския живот.

И докато по света правят 3D модели на клитор, с цел използването им в тези часове, създават страхотни анимационни герои, подходящи за различните възрасти, които да предават посланията за безопасен секс, толерантно и отговорно поведение така, че децата да ги чуят и след това наистина да ги използват, тук дори няма здравно и сексуално образование в училище.

Към това добавяме, че в българското семейство това са теми табу. Разговорите се водят, трудно, неловко, късно…, ако изобщо има такива. През тази учебна година, ние, от Loveguide, направихме часове по здравно и сексуално образование за близо 3000 тийнейджъра от цялата страна – в Шумен, Враца, Ямбол, Орешене, Енина, Дупница и къде ли не. Във всеки клас питаме: Колко от вас си говорят вкъщи с някой възрастен за секс, връзки и отношения?“ - Едва 2-3 деца вдигат ръка.

Резултатите са еднозначни – България е на първо място в Европа по брой бременности на момичета от 14 до 19 години, всяка четвърта жена у нас е жертва на сексуално насилие, нивата на сексуално предавани инфекции са много високи.

Не можем да разчитаме, че скоро нещо ще се промени в образователния план. Затова ние, като родители, с цялата грижа за здравето и щастието на децата ни, трябва да започнем да говорим по тези теми. Спокойно, открито, честно, с истинските имена на нещата. Разговорите с тийнейджърите не се случват във вакуум. Когато първият такъв е, след като тя вече има цикъл, той вече е спал с момиче или недай-си-боже е ударил или забременил момиче, вече е късно. Информацията трябва да предшества събитието. А най-трудното е да изградим такава връзка с децата си, че тези теми да влязат съвсем естествено и плавно в нашите разговори с тях и то навреме, с цялото доверие на света, че (засега) те ще получат най-качествената информация вкъщи, от нас.

За нас, като обучители, отново най-трудното е подходът към тези деца, така че те наистина да ни чуят, да разберат това, което им казваме, да го осмислят, запомнят и след това приложат на практика.

На тях толкова много им се говори и имат толкова много въпроси (спомнете си какво ни е било на тези години), че само чакат някой да застане с цялото си знание и спокойния си открит, откровен и позитивен подход и да проведе тези разговори. Да го направи достъпно и атрактивно. Заради начина, по който се учат днес децата, направихме и канал в YouTube – LoveGuide – в който всяка седмица има нов епизод: За мокрите сънища, Как да разбера дали ме харесва, Ами първата среща?“, Митове за девствеността, За сексуално предаваните инфекции, На лекар – изключително важно за момичетата и много други. Съвсем спокойно може да го предложите на тийнейджърите си. Или пък да ползвате ето този наръчник – почти за всички теми, които са на дневен ред на тази възраст. Много по-изчерпателно – в над 300 поста – имаме информация тук. Можете и да кажете на учителите на вашите деца да ни поканят да направим Час по здравно образование в удобно за тях време – напълно безплатно до края на учебната година, където и да се намира училището. 

Кога и как да започнете тези разговори можете да прочетете в Имало едно време секс, а как да говорите по темата с тийнейджъра вижте тук.

Последно променена в Четвъртък, 11 Май 2017 23:23
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Женската интуиция

Женската интуиция

25 Сеп, 2019 Забавно

Първият принцип на кавалерството

Първият принцип на кавалерството

24 Сеп, 2019 Татко Калоян

Много обичам септември

Много обичам септември

17 Сеп, 2019 Татко Калоян

Измама за милиони?

Измама за милиони?

25 Сеп, 2019 Истории

Аз и Мара

Аз и Мара

22 Сеп, 2019 Забавно

Калояне, как можа, бе?

Калояне, как можа, бе?

07 Окт, 2019 Татко Калоян

Най-прекрасният град

Най-прекрасният град

21 Сеп, 2019 Развлечения

За кожата на една готвачка

За кожата на една готвачка

03 Окт, 2019 Забавно

Прав ли съм? Прав съм!

Прав ли съм? Прав съм!

14 Окт, 2019 Истории

Отвори, неверна жено!

Отвори, неверна жено!

13 Окт, 2019 Забавно

Ужасна майка

Ужасна майка

12 Окт, 2019 Блог

Гласувайте за Надя

Гласувайте за Надя

07 Окт, 2019 Забавно

Калояне, как можа, бе?

Калояне, как можа, бе?

07 Окт, 2019 Татко Калоян

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам