logomamaninjashop

Как да говорим с децата си за секс?

Никой не се е родил научен на нищо. Учим децата си да ходят, говорят, пишкат, където трябва… и какво ли още не. В един момент, в тези усилия се включват и образователната система или уроците по танци, френски, джиу-джицу, футбол, рисуване… Тогава защо масово оставяме децата си да започнат до водят сексуален живот, без да знаят какво ги очаква?

На северозапад от България това се случва чрез здравно и сексуално образование като задължителна част от училищната програма от първи до дванайсети клас. Започва се с хигиена и се стига до отговорно родителство. Освен превенция на насилие, предпазване от нежелана бременност и сексуално предавани инфекции, то включва и много други умения, полезни в най-различни области от живота. В момента, там където го има, се обмисля ъпдейт на темите с такива като безопасност в интернет и разлики между порното и секса в истинския живот.

И докато по света правят 3D модели на клитор, с цел използването им в тези часове, създават страхотни анимационни герои, подходящи за различните възрасти, които да предават посланията за безопасен секс, толерантно и отговорно поведение така, че децата да ги чуят и след това наистина да ги използват, тук дори няма здравно и сексуално образование в училище.

Към това добавяме, че в българското семейство това са теми табу. Разговорите се водят, трудно, неловко, късно…, ако изобщо има такива. През тази учебна година, ние, от Loveguide, направихме часове по здравно и сексуално образование за близо 3000 тийнейджъра от цялата страна – в Шумен, Враца, Ямбол, Орешене, Енина, Дупница и къде ли не. Във всеки клас питаме: Колко от вас си говорят вкъщи с някой възрастен за секс, връзки и отношения?“ - Едва 2-3 деца вдигат ръка.

Резултатите са еднозначни – България е на първо място в Европа по брой бременности на момичета от 14 до 19 години, всяка четвърта жена у нас е жертва на сексуално насилие, нивата на сексуално предавани инфекции са много високи.

Не можем да разчитаме, че скоро нещо ще се промени в образователния план. Затова ние, като родители, с цялата грижа за здравето и щастието на децата ни, трябва да започнем да говорим по тези теми. Спокойно, открито, честно, с истинските имена на нещата. Разговорите с тийнейджърите не се случват във вакуум. Когато първият такъв е, след като тя вече има цикъл, той вече е спал с момиче или недай-си-боже е ударил или забременил момиче, вече е късно. Информацията трябва да предшества събитието. А най-трудното е да изградим такава връзка с децата си, че тези теми да влязат съвсем естествено и плавно в нашите разговори с тях и то навреме, с цялото доверие на света, че (засега) те ще получат най-качествената информация вкъщи, от нас.

За нас, като обучители, отново най-трудното е подходът към тези деца, така че те наистина да ни чуят, да разберат това, което им казваме, да го осмислят, запомнят и след това приложат на практика.

На тях толкова много им се говори и имат толкова много въпроси (спомнете си какво ни е било на тези години), че само чакат някой да застане с цялото си знание и спокойния си открит, откровен и позитивен подход и да проведе тези разговори. Да го направи достъпно и атрактивно. Заради начина, по който се учат днес децата, направихме и канал в YouTube – LoveGuide – в който всяка седмица има нов епизод: За мокрите сънища, Как да разбера дали ме харесва, Ами първата среща?“, Митове за девствеността, За сексуално предаваните инфекции, На лекар – изключително важно за момичетата и много други. Съвсем спокойно може да го предложите на тийнейджърите си. Или пък да ползвате ето този наръчник – почти за всички теми, които са на дневен ред на тази възраст. Много по-изчерпателно – в над 300 поста – имаме информация тук. Можете и да кажете на учителите на вашите деца да ни поканят да направим Час по здравно образование в удобно за тях време – напълно безплатно до края на учебната година, където и да се намира училището. 

Кога и как да започнете тези разговори можете да прочетете в Имало едно време секс, а как да говорите по темата с тийнейджъра вижте тук.

Последно променена в Четвъртък, 11 Май 2017 23:23

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам