logomamaninjashop

Алчността и още 7 качества, които се предават по наследство

Ако с характера може да се направи нещо, срещу наследствеността си безсилен. Макар че, в интерес на истината, почти всичко може да бъде коригирано. Какво предаваме на децата си с гените?

1. Фобиите

Спомените наистина могат да се предават от поколение на поколение, но не във формата, в която сме свикнали. Това е доказано с изследване, в което мишки са били обучавани да избягват всеки аромат, близък до аромата на вишните. В резултат техните "деца и внуци" също били чувствителни към мириса на вишна и го избягвали, дори да нямат реална причина да се страхуват от него. Какви страшни последствия може да има от аромата на вишна?! Експериментът обаче показва, че травмиращият опит може да влияе на ДНК и на поведението на следващите поколения. Учените смятат, че резултатите от това изследване са важни за изучаване на фобиите и посттравматичните състояния. В този смисъл страхът на детето от зъболекаря може би не е толкова ирационален, колкото ни се струва.

2. Екстраверсията

Някои черти на характера се придобиват с порастването, а други вече са в нашата ДНК. Гените WSCD2 и PCDH15 са свързани с екстраверсията (комуникативността, ориентираността към околните). Напълно е възможно, ако децата ни са комуникативни, а ние самите не сме, да са наследили тази способност от някоя баба или дядо. Освен това, според учените, съществува генетична корелация между екстраверсията и СДВГ (синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност).

3. Оптимизмът

Някои хора мислят, че способността да виждаш положителното във всяка ситуация се определя от средата на живот. Но по време на изследване е установено, че хората с особено устройство на гена 5-HTTLPR демонстрират положителни реакции като усмивка и смях по-често. Резултатите се потвърждават независимо от възрастта, пола, етническата принадлежност и симптомите на депресия.

Помагаме или пречим?

80e2e28c9b3a947d8453df1ab29ef563 XL

4. Устойчивостта на стрес

Едни от нас са по-податливи на стрес и това може да е наследство от родителите им. Експерти твърдят, че ако майката е била под стрес по време на бременността си, детето може да е по-податливо на него. Освен това, ако родителите са били подложени на стрес далеч преди да се появи детето им, рискът да се унаследи съществува, защото хроничният стрес уврежда хромозомите. Все пак измененията на ДНК, свързани със стреса, могат да бъдат в някаква степен коригирани с терапия.

5. Податливостта на вредни навици

Появата на зависимост е свързана с гените в 40-60 % от случаите. Неотдавна е проучена връзката между зависимостта и генът D2. Оказва се, че хората, чиито рецептори на този ген не работят, са по-възприемчиви към приема на лекарства, създаващи зависимост.

6. Способността за пълноценен сън

Някои хора могат да спят по-малко от 5 часа в денонощие и при това да се чувстват добре и в кондиция. В този случай става дума за генa Тачър, кръстен на легендарната Желязна лейди. Тя е била в състояние да се наспи само след 4 часа сън и да се чувства прекрасно. Хората с такъв вариант на гена не само по-малко спят, но и по-ефективно упражняват умствен труд, дори да не са спали 38 часа поред. Тази супер сила се е проявява не само при Тачър, Томас Едисон също е спял по-малко от 5 часа на денонощие и въпреки това е направил гениални открития.

Смуче си палеца, гризе си ноктите

b992702fdd06de305b2e1db804f81c06 XL

7. Музикалните способности

Гените имат по-голяма роля от практиката, когато става дума за музикален талант, особено в разпознаването на тоновете и ритъма. Изследване на близнаци, сравнява способностите на хора, които обичат музиката и пеенето. Оказва се, че тези, които са се занимавали с музика много по-малко показват по-добри резултати, от други, които репетират усърдно. Един от близнаците репетира 20 хиляди пъти повече от брат си, но това не го прави по-талантлив от него. Учените обясняват това с факта, че някои аспекти на музикалния талант са заложени в гените.

8. Склонността към пестене

Според експертите, когато става дума за пари, действията ни се водят от природни фактори в 30 % от случаите. Оказва се, че някои хора генетично са предразположени към спестяване, независимо от размера на доходите, пола и образованието им. Освен това "генетично стиснатите" (дори може би малко алчни) хора по-рядко имат вредни навици, по-рядко са податливи на пушене или затлъстяване. Обяснението е, че благодарение на своята ДНК са по-последователни в поведението си и притежават по-голямо самообладание.

Всъщност ние получаваме от предците си много повече, отколкото си мислим.

Източник: wday


Препоръчваме ви още:

Да познаваш корените си повишава самооценката

Детето ми няма самочувствие

Те са толкова различни

Последно променена в Събота, 04 Май 2019 10:25

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам