Chef готвачът вкъщи

Автор: Мая Цанева

„Е, поне съм сигурна, че няма да останете гладни!“, това каза майка ми, когато й пратих поредната снимка на внука й, гордо облечен като професионален готвач, пред купа таратор, който сготви почти сам. Да, няма да умрем гладни, а по-важното е, че ще се храним вкусно, защото за разлика от мен, синът ми влиза в кухнята с удоволствие и е готов да експериментира.

Който ме познава, знае, че готвя по нужда, а не с кеф. Аз вероятно съм най-малко талантливата готвачка от поне две поколения жени вкъщи. Научих се да правя основните гозби за едно домакинство, когато се наложи. Случих на съпруг, който си хапва с удоволствие и може да омеси питка, и родих дете, което си поиска кухня, още когато беше на 3 години. Добре че попаднах на семейство, та да не умра от глад!

Нека ви разкажа за chef готвача Митко. Вероятно още преди да се роди, детето ми е било гладно и е обмисляло как ще си готви нещо вкусно. 9 месеца ядох основно краставици и ябълки, пих айрян, почти спрях шоколада, но проядох телешко. За сметка на това гледах и продължавам да гледам с удоволствие кулинарни канали и да „храня“ душата си.

Когато започнахме захранването му, аз отворих отговорно книгите за биомайки и започнах да правя бурканче след бурканче пюре с всички полезни неща, които намерих: чия, елда, авокадо, брашно от рожков, олио от рапица и броколи. Горкото дете едва изчака да го приемат в ясла, за да започне да се храни нормално. Добре че бяха бабите му, за да го захранват редовно със супа, спанак, кюфтета или с домашен сладолед.

Защо за децата е полезно да готвят

72aa7d15b21afd42eb5f4dfd5619fddf XLКогато за първи път го заведохме на детски кът, той се залепи за миниатюрната кухня и започна да готви с удоволствие всички зеленчуци, които вкъщи не докосваше. Веднага след това му купихме собствена кухня, в която скоро започнах да намирам спаружен морков или краставица, луканка, а понякога и шоколадов десерт, скрит от строгия поглед на мама.

Относително бързо chef готвачът вкъщи усвои основното ястие, с което се храних, докато бях бременна – таратор. Вероятно му е било генетично заложено да обича тази студена супа, но се справя дори по-добре от мен. Когато опитва първо краставицата, после задължително и киселото мляко, след това готовата смес със сол и чесън и още веднъж преди да я сервира, е ужасно съсредоточен, а очите му грейват, когато е доволен от резултата: „Ммм, колко вкусно…! Мамо, питай и ти!“, казва.

Аз, разбира се, приветствах неговия кулинарен ентусиазъм и заедно по равно режем зеленчуци, бъркаме смеси… Кухнята е твърде малка за трима готвачи, но засега се справяме. За да не попие твърде много от хаотичното ми готвене по интернет, го записах и на неделни уроци по готварство. Обикновено той се прибира от тях, стиснал гордо рецепта и с неизменния въпрос: „Мамо, кога ще сготвим… крем брюле?“. Аз замотвам някакъв отговор и продължавам да бъркам в тенджерата някоя от десетте манджи, които знам, че мога.

И така, тази година той се изправи пред мен, сериозен колкото може да бъде един гладен 5-годишен мъж, който подбира всяка хапка, и каза: „Мамо, искам шапка като на Реми от „Рататуй“! Искам да готвя в Париж!“.

Аз, моя милост и майката на Митко

00b0509e404d3662ded8b61760745963 XL

Първоначално онемях, а после го разцелувах от радост. Имах невероятната възможност да отгледам мъж-мечта, който готви, иска да ме заведе в Париж и ме обича! Разбира се, веднага поръчах костюм на chef готвач, разпределих му по-безопасните кухненски принадлежности и подадох на бабите и лелите му задача: да му намерят книга с рецепти за деца, която се предлагаше на промоция. Когато тя пристигна в три екземпляра, заедно приготвихме първото смути в семейството ни. Главният готвач не го оцени достатъчно по вкус, но се измъкна деликатно от ситуацията: „Направих го за вас, нали е полезно… “

И така, както се казва, не се притеснявайте за мен. Аз имам chef готвач вкъщи, който за моя радост е наследил апетита към храната и живота на бабите си, точния мерник за подправки на баща си, но все е нетърпелив да готви по-сложни ястия като мен. Но аз вярвам, че един ден ще ям изискана лучена супа в бистрото на сина си в Париж и гордо ще показвам звездите Мишлен на ресторанта му на всички. Дотогава ще се храни колкото може с удоволствие с мама и татко, ще пита за супата на бабите си, а Джейми Оливър ще брои последните си дни на успешен ресторантьор! Chef готвач Митко идва!


Прочетохте ли

Коко в кухнята на шеф Манчев
или най-вкусният домашен бургер

Последно променена в Вторник, 13 Ноември 2018 11:41
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Женската интуиция

Женската интуиция

25 Сеп, 2019 Забавно

Първият принцип на кавалерството

Първият принцип на кавалерството

24 Сеп, 2019 Татко Калоян

Много обичам септември

Много обичам септември

17 Сеп, 2019 Татко Калоян

Измама за милиони?

Измама за милиони?

25 Сеп, 2019 Истории

Аз и Мара

Аз и Мара

22 Сеп, 2019 Забавно

Калояне, как можа, бе?

Калояне, как можа, бе?

07 Окт, 2019 Татко Калоян

Най-прекрасният град

Най-прекрасният град

21 Сеп, 2019 Развлечения

За кожата на една готвачка

За кожата на една готвачка

03 Окт, 2019 Забавно

Прав ли съм? Прав съм!

Прав ли съм? Прав съм!

14 Окт, 2019 Истории

Отвори, неверна жено!

Отвори, неверна жено!

13 Окт, 2019 Забавно

Ужасна майка

Ужасна майка

12 Окт, 2019 Блог

Гласувайте за Надя

Гласувайте за Надя

07 Окт, 2019 Забавно

Калояне, как можа, бе?

Калояне, как можа, бе?

07 Окт, 2019 Татко Калоян

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам