Как да научим децата да довеждат нещата докрай

Наскоро няколко родители се оплакаха в коментарите на темата за матурите, че децата им много бързо губят интерес дори към любими занимания, а какво остава за уроците. Наистина новите увлечения се появяват лесно, но и лесно замират. Изведнъж музикалният инструмент става скучен, моделът от конструктора остава недовършен. Случва се детето да откаже да посещава клуб или школа,  защото вече не му е интересно там. Най-често се оказва, че децата се разколебават, когато се сблъскат с трудности, които не искат да преодолеят, за които не са достатъчно мотивирани, или просто ги мързи. Ето няколко полезни съвета, споделени от родители:

1. Да покажем, че препятствията са преодолими.

Случва се някакво занимание да не върви гладко и, сблъсквайки се с първата трудност, детето се отказва. Нека се постараем в този момент да сме до него и да му подскажем, че всичко е поправимо. Ако се е скъсал листът с апликацията, можем да предложим помощта си и заедно да направим следващата върху по-дебел картонен лист. Ако по-голямото дете се е захванало с доклад по твърде сложна тема и не открива подходящата литература, можем да го насочим към търсене в чужди източници. Да помогнем с превода и да открием факти, които дори не са публикувани у нас. Помощта в труден момент доказва на децата, че ситуация без изход няма.

2. „Още малко“

Дъщеря ни цяла сутрин ни уговаря да й дадем да направи палачинки, но след първата внезапно й доскучава и се отказва. Когато каже, че й е омръзнало и отива да играе, можем да й предложим да продължим заедно още малко – едната ще ги пече, а другата ще ги маже със сладко и навива, докато всички палачинки бъдат готови. Така ще я научим, че започнатото трябва да бъде довършвано.

Защо за децата е полезно да готвят

motivacia

3. Мотивиране с бонус

Можем да обясним на детето как се мотивират възрастните, когато имат да свършат някаква неприятна еднообразна работа - като си позволяват някое малко удоволствие впоследствие. За детето това може да е посещение на филм след чистенето на стаята; гостуване у приятел след подготовката за теста по математика. По-малките могат да бъдат стимулирани да приберат играчките си, срещу обещанието да изгледат любимата си анимация. Очакването на удоволствието може да създаде нагласа за извършване на определена дейност.

4. Помощ с любимо занимание

Хубаво е детето ни да има някакво увлечение – танци, колекциониране на предмети, спорт или приложно творчество. Можем да му подскажем с какво да се занимава и да поощрим увлечението му. Ако рисува добре – да го подтикнем да участва в някакъв конкурс. Ако пише интересно, да осигурим публикуване на творбата му в блог.

5. Добрите примери

Ако детето се увлича от някакъв вид спорт, можем да потърсим интересни истории с негови кумири сред спортистите; да проучим как са постигнали успехите си. Можем дори да опитаме да се свържем с някои от тях – контактът с идола винаги ентусиазира. Децата се нуждаят от външни стимули, често им се иска да бъдат като кумирите си, а в биографията на всеки човек могат да бъдат открити факти, които доказват, че успехът и признанието се постигат с усилие и упоритост.

Нищо не го интересува

motivacia2

6. Вяра в детето и похвала за постиженията му

В началния етап е важно да го насърчим, да го въодушевим, за да свърши това, което е започнало. Можем дори заедно да си припомним онзи случай, в който сме правили родословно дърво и в началото ни е било трудно, но после близките са ни помогнали и сме събрали много интересни факти.

7. Да се учим на настойчивост заедно

Хубаво е да участваме в заниманията на децата си не само като родители и възпитатели, но и като партньори. Можем да си поставяме съвместни цели – да подредим пъзел с 1000 елементи например и всяка вечер да отделяме време, за да го осъществим. Така детето има възможност да се убеди, че човек постига целта си, когато е последователен, а фактът, че правим нещо заедно ще предизвика интереса му към екипната работа. Няма нищо по-хубаво от момента, в който сме постигнали целта си и се радваме на резултата. Приятно и стимулиращо е да видиш продукта на усилията си завършен.

Важно е да не забравяме, че за да остане заниманието любимо, никога не трябва да има принуда или заплаха. Само разбиране, подкрепа и мотивация. 

Препоръчваме ви още:

Да се научим да ги слушаме

Не убивайте детските мечти

Дзен възпитание

 

 

 

 

Последно променена в Сряда, 14 Ноември 2018 09:59
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Женската интуиция

Женската интуиция

25 Сеп, 2019 Забавно

Първият принцип на кавалерството

Първият принцип на кавалерството

24 Сеп, 2019 Татко Калоян

Много обичам септември

Много обичам септември

17 Сеп, 2019 Татко Калоян

Измама за милиони?

Измама за милиони?

25 Сеп, 2019 Истории

Аз и Мара

Аз и Мара

22 Сеп, 2019 Забавно

Калояне, как можа, бе?

Калояне, как можа, бе?

07 Окт, 2019 Татко Калоян

Най-прекрасният град

Най-прекрасният град

21 Сеп, 2019 Развлечения

За кожата на една готвачка

За кожата на една готвачка

03 Окт, 2019 Забавно

Прав ли съм? Прав съм!

Прав ли съм? Прав съм!

14 Окт, 2019 Истории

Отвори, неверна жено!

Отвори, неверна жено!

13 Окт, 2019 Забавно

Ужасна майка

Ужасна майка

12 Окт, 2019 Блог

Гласувайте за Надя

Гласувайте за Надя

07 Окт, 2019 Забавно

Калояне, как можа, бе?

Калояне, как можа, бе?

07 Окт, 2019 Татко Калоян

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам