logomamaninjashop

Дизайнерската дрога

Дизайнерската дрога Copyright: brainsil / 123RF Stock Photo

 

Автор: Катюша Тунева

Ще започна с повода за това писание. Приятелка сподели, че се радва на клип, който показва лак за нокти. В клипа, ако има дрога в чашата с питие, лакът се оцветявал. Разбирам радостта й на майка с две дъщери, но за съжаление, това не е възможно и не е реално. Синтетичните дроги не се отчитат при тестове от какъвто и да е вид. Никак. Самите токсиколози признават, че ги разпознават, и се учат да го правят, само по проявите. Няма тестове! Толкова са разнообразни химичните състави, че нямат квалифициране и тестове. Което е ужасно.

От доста време ме вълнува този въпрос. Говорих с децата много. Главно с една, единствена молба - не давайте на никого, когато тръгнете по сбирки, бутилката, която сте си купили! Никога! Винаги пийте каквото сте си купили! Даже и да е (а засега е) вода или безалкохолно в бутилката! Черпете, наливайте, носете чаши, но не давайте да я пипат! Звучи ви параноично?! Четете нататък.

Предното лято бях поканена на плажен пикник с преспиване и палатки. Реших да отидем с децата, за да видят какво е това "животно", че е яко - огънят, песните и усещането като дръпнеш ципа на палатката, да можеш да изтичаш в морето. На хората, заради които и с които отидохме, вярвах безрезервно. Обаче те се оказаха част от по-голяма компания. Като другата част беше доминираща. Няма значение какво се случи, за да се стигне до там (всъщност нищо особено - различни поколения, с превес на по-младото такова). В един момент се оказа, че аз не мога да се движа. Изобщо. Надявам се знаете значението на пълен "блек аут". Тотален. Е, понеже мен и анестезии доказано не ме хващат, можех да мисля. Но не можех да реагирам (както при анестезиите). Беше ужасно! Отвратително! Лежах на надуваем матрак, гледах нагоре звездите и не можех да мръдна. Исках да отида до тоалетната и не можех да го кажа. Исках да знам какво става и не знаех. Разбира се, благодаря на двамата души, които разбраха, че нещо става и ми помагаха! Но тогава, и в онези три дни след това, аз се чувствах не на себе си, нещо не беше наред. За протокола - не съм употребявала и не употребявам наркотици. Пробвала съм марихуана два пъти в живота си (отдавна). Нося на пиене и никога не съм изживявала подобно нещо. И да, не бях пила повече от сто грама алкохол, смесен с безалкохолно. Сутринта се прибрахме някак на вилата и цял ден лежах. Не, не спах, лежах. Пулсът ми беше 150, кръвното до небето.

На следващия ден се прибрахме у нас и отидох в лабораторията, за да дам материал за изследвания. Лаборантката беше първата, която ме попита дали не е добре да включим тест за наркотици, заради размера на зениците ми. Не зная дали можете да си представите как се опулих! Пуснахме. Нямаше нищо. В нито един показател. Нищо. Освен че единият батко взел нашата бутилка, за да си сипе, сипал си, после изсипал обратно чашата си в бутилката и я оставил до камъка, където съм я оставила. И малко хора не бяха пили оттам. Но на мен си ми е противопоказано - не понасям нито наркотици, нито анестезии. И да, и на консулт с токсиколог ходих. Не се хваща пустата му синтетика, но отговарях подозрително на една. Не ми е яко да го споделям.

Пазете си децата! Нека си носят бутилките и да не ги дават на никого. Уроците ги учим трудно, понякога късно, дано не е и фатално.

P.S. Моля, който не го кефи, че си разголвам душата, да не чете. Не го правя за вас, а за хората на моята възраст, които си мислят, че са застраховани, а не са. И които идея си нямат от дизайнерски дроги, защото нямат челен сблъсък и просто се кръстят и се молят Бог да пази децата им.


Препоръчваме ви още:

Родителите първи трябва да започнат разговора за наркотиците

Пропуснатите моменти

Забранете безотговорните родители

Последно променена в Петък, 23 Март 2018 00:43

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам