logomamaninjashop

Детето и наргилето

Автор: Янка Петкова

11-годишно момиче е убито от 15-годишния си приятел, защото се скарали къде да пушат наргиле. Тази новина е толкова страшно абсурдна, че дори не може да бъде измислена. Опитвам се да го проумея. Излиза, че едно дете, вероятно завършило 4-ти клас, си е отишло, защото не се разбрало с приятеля си (деветокласник, с когото се запознало във Фейсбук преди седмици), къде да отидат… да пушат наргиле.
Чета новината през Фейсбук. Аз съм онлайн родител. В другата стая, пред нейния лаптоп, е дъщеря ми. И тя е онлайн. От време на време си чатим. Понякога ни се получава по-добре, отколкото да си говорим. Може да чете същото, но може и да си пише незнамского. Казва, че си чати със съученици, имат група на класа. Вярвам й. но допускам, че може да не е само това. Тя е почти на 15 и има профил от няколко години. Как го е регистрирала? Ние й помогнахме. Заради някакви игри, които бяха много актуални. Вярно, не се ограничихме само с регистрацията. Инсталирахме й програма за онлайн безопасност. Обяснихме й за фалшивите профили. Казахме й, че не трябва да приема покани, преди да разгледа публичните постове и снимки, преди да провери има ли общи приятели. Обяснили сме, че профилните снимки и посочената възраст може да нямат нищо общо с реалността. Баща й беше особено убедителен („има всякакви извратеняци“). Аз й препоръчах филма „Доверие“. Забелязала съм, че обективността ми често се поставя под съмнение (защото съм майка й)  и ако мога, ползвам „нагледни материали“. Филмът направи впечатление. Дали е изиграл образователната си роля? Мога само да се надявам.

Баща й я научи да е подозрителна, да не качва собствени снимки, да не споделя лична информация. Казвах му, че прекалява, че това са крайности. Отдавна не мисля така. Приятелки сме във Фейсбук, но не надничам в профила й. Да не й навлизам в личното пространство. Баща й навлиза. Той не е толкова дискретен. Слава Богу. Не коментирам публикации в нейния профил (те са и твърде редки), гледам да не прекалявам с любопитството, да не ме блокира. Знам малко за онлайн живота й – поддържат с една приятелка профил на любимата си група и си пишат с фенове от цял свят. Надявам се, да си споделят неща за групата. Не съм влизала. Както казах, дискретна съм.

Излиза с приятелки. Баща й все я изпраща и посреща, дори когато ходи на училище. Казвах му, че вече е голяма и е нелепо да я екскортира навсякъде. Вече не мисля така. Нямам нищо против да я изпраща и посреща, докато навърши 30. Тя не възразява. Научихме я и свикна. По едно време развивах теорията, че й липсва самостоятелност. Поредната ми грешна теория. По-добре да е зависима от нас, отколкото от някой, с когото се е запознала във Фейсбук преди седмици. Който иска да я води на наргиле.

Наргилето ни е стара тема. Вече сме я коментирали. Покрай един случай преди време. Нейна приятелка й беше споделила, че момичета от новия й клас предложили да отпразнуват откриването на учебната година в наргиле бар. Тогава бяха осми клас и тъкмо започваха в новите си училища. Аз бях скандализирана. Дъщеря ми не толкова – било модерно напоследък. Тя не пуши. Не обича и да е в компания на пушачи (като майка й). Надявам се това да е завинаги. Знам, че надеждите ми са наивни. Аз пропуших на 25, до наргиле не съм стигала, но съм наясно, че не съм човекът за този разговор. Баща й обаче не пуши, той и обясни за наргилетата. Слушах го и на моменти усещах, че прекалява с конспиративните си теории, но имах благоразумието да си мълча. Не сбърках. Добре, че й каза и за наргилетата и за наркотиците, които може да пушиш без да подозираш, и за това колко опасни са местата, където това може да се прави. И че „приятелите“, които ти отправят подобни покани, не са стока. И че няма да си задръстена, ако откажеш такава оферта. И за трафика на момичета с цел проституция (винаги стига дотам). Сега не ми е смешно.

Покрай такива новини все се питам дали сме направили достатъчно за нейната безопасност. Едва ли. В крайна сметка разчитам на здравия й разум. Но не знам какво става в главата й. Спомням си, че в случаите, когато аз съм била влюбена, здравият разум беше наритан в ъгъла. Моля се, когато това се случи и с нея, щетите да бъдат по-малко. Защото е ненормално да си отидеш от този свят заради едно наргиле. Ненормално е.

Препоръчваме ви:

Детето ми няма самочувствие 
Ти, сериозно ли ?! 
Внимание! Родител в социалната мрежа! 
Двойната Дарина и бардаците

Последно променена в Вторник, 22 Август 2017 13:29
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

За децата и пясъчниците

За децата и пясъчниците

05 Юни, 2020 Здраве

Винени страсти през юли

Винени страсти през юли

04 Юни, 2020 Кулинарно

Ранно пиле, рано пее

Ранно пиле, рано пее

04 Юни, 2020 Забавно

Филмът "История на пластмасата" безплатно онлайн

Филмът "История на пластмасата…

03 Юни, 2020 Образование

Добрата клюка

Добрата клюка

03 Юни, 2020 Отношения

Моите рестарти

Моите рестарти

03 Юни, 2020 Кариера

Кога да отидем на терапия?

Кога да отидем на терапия?

01 Юни, 2020 Добра форма

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам